null Beeld

Op zoek naar het netwerk dat Mladic beschermde

Bijna 16 jaar lang slaagde Ratko Mladic erin uit de handen van de internationale justitie te blijven. Dat deed hij uiteraard niet alleen: in Servië en Bosnië kreeg hij hulp van politici, militairen, geheimagenten, extremisten, vrienden en familie.

raf sauviller/sal

Op 26 mei 2011 werd Ratko Mladic, de meest gezochte man in Europa, in Servië gearresteerd. Vijf dagen later werd hij al uitgeleverd aan Nederland, waar hij zal worden berecht door het International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) - het Joegoslavië-tribunaal voor de vrienden. Mladic was gearresteerd in het dorp Lazarevo in de Banaat, een streek in de Servische autonome provincie Vojvodina: de graanschuur van Servië, en ook het meest tolerante en multi-etnische deel van het land. De provincie wordt bevolkt door Serviërs en Hongaren, maar er wonen ook veel kleine etnische groepen als Roethenen, Boenjewatsen en Kroatische Sokci, die vaak op zichzelf in aparte dorpen leven. In Lazarevo zat Mladic verscholen bij zijn neef Branislav 'Branko' Mladic, een boer zonder gezin die in een onopvallend huis in een achterafstraat van het kleine dorp woont.

Het dorp van de generaal

Het is middag in Lazarevo, een stoffig boerendorp tussen uitgestrekte landbouwvelden. Lazarevo bestaat uit een lange hoofdstraat met een paar dwarse en parallelle straten. Aan de ingang van het dorp staat niet het gebruikelijke geel-zwarte bord met de dorpsnaam in Cyrillisch en Latijns schrift. In het centrum zijn aan beide kanten van de weg een handvol caféterrassen neergepoot, omkranst met de in Servië alomtegenwoordige reclame voor de bieren Lav ('Leeuw') en Jelen ('Hert'). Op één terras zitten een aantal in het zwart geklede jongelingen: kale koppen, zwarte T-shirts en zwarte zonnebrillen, harde tatoeages op de armen. Duidelijk fans van Mladic: daar blijven we dus beter weg.

We lopen door naar het andere, minder intimiderende terras, waar twee jonge meisjes ijsjes eten. Maar we blijven niet lang alleen. Twee in het zwart geklede twintigers nemen de tafel naast de onze in beslag. De ene is een beer met een stierennek. Zijn grijsgewassen T-shirt vertelt in het Engels dat hij een rebel is. Hij drinkt gele limonade zonder prik. Zijn maat heeft een babyface en draagt een gloednieuw zwart T-shirt met een trotse foto van Mladic en daarboven het woord Lazarevo. Op zijn rug staat de tekst: 'Generaal, is er iemand die je vreest? Alleen God en verder niemand.' Het is een geuzenspreuk waar de Servische nationalisten twintig jaar geleden al mee uitpakten in Pale, toen het hoofdkwartier van de Bosnische Serviërs.

De twee kijken naar ons. Hun blik is smerig. Ze zien dat we niet van hier zijn, dat we geen Serviërs zijn. Dit kan onaangenaam worden. Op de dag van de arrestatie van Mladic werden hier mensen van B92, een tv-station uit Belgrado, gemolesteerd door een groep lokale jongeren. Journalisten van een ander tv-station werden in elkaar geslagen. De jongeren lieten weten dat ze geen perslui in het dorp zouden tolereren. Ze werden aangevoerd door een Servisch-orthodoxe priester en zongen patriottische liederen. In één van de twee kerken van Lazarevo organiseerde een pope ondertussen een speciaal gebed voor de gezondheid van Ratko Mladic.

Lees de volledige reportage in Humo 3694 van 21/06/2011

Bekijk de docu \'Jacht op Mladic\' [video]

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234