Ancienne Belgique Beeld RV
Ancienne BelgiqueBeeld RV

Cultuur kreunt onder corona

Open brief van concertsector: ‘We bloeden ons laatste bloed, nu nog wachten met stelpen is schuldig verzuim’

In een open brief vraagt Tom Bonte, algemeen directeur van AB Brussels, met aandrang om de huidige coronarestricties te lossen tegen 12 februari. ‘Zeker in de Week van de Belgische Muziek willen we het belang van een heropening benadrukken’, stelt de AB. De brief, hieronder integraal te lezen, zal de komende dagen verder ondertekend worden door de brede muzieksector.

Redactie

Al bijna twee jaar sukkelen we van de ene coronagolf naar de andere. Dat eist zijn tol in zowat alle geledingen van onze maatschappij, maar geen enkele sector werd zo vaak met sluiting geconfronteerd als de concert- en nightlifesector. De onlangs in voege getreden barometer maakt dat nogmaals pijnlijk duidelijk: waar er voor een zittend publiek ook in code rood al heel wat versoepelingen mogelijk zijn, blijven indoor concerten en nightlife nog verboden. Een gemiddelde theaterzaal kan vandaag - afgaand op de barometer - met een gerust gemoed 70% van alle stoelen in verkoop zetten. Zelfs van een sluitingsdreiging is minder sprake: er is na code rood geen ‘slechtere’ code meer. En dat is onze collega’s - voor alle duidelijkheid - van harte gegund.

Maar hoe anders ligt dat in de wereld van pop, rock en nightlife. In code rood zijn onze zalen en clubs voor een staand publiek nog dicht. We ‘mogen’ wel open voor een zittend publiek, maar dat is voor de meeste concertzalen en clubs niet enkel een erg verlieslatend model, het gaat ook voorbij aan de ziel van wat we doen. Popmuziek en nightlife kan je niet zittend beleven. Het is een totaalervaring die mensen raakt tot in hun kleine teen. Het geeft een energieboost die bijdraagt tot de mentale weerstand van zowel de artiest, het publiek als de medewerkers. En dat lijkt ons precies wat de gemeenschap in deze tijden broodnodig heeft.

Uitkijken dus naar het moment dat we in code oranje vertoeven, voor er ook voor onze sectoren terug échte mogelijkheden zijn. Daarbij zou het overlegcomité dan beslissen wat de maximale capaciteit is (bye bye voorspelbare barometer) en die zou dan ergens tussen 60% en 90% zaalbezetting liggen. Hoe wij als organisatoren dan plots zo snel zouden moeten schakelen, blijft een raadsel. We zullen trouwens als enigen bij een verslechtering van de situatie ook weer gesloten kunnen worden...

Lees ook

De zelfdoding van haar zoon is de laatste van 7 trauma’s in het leven van Sinéad O’Connor: ‘Ik ben afgeranseld met elk huishoudelijk apparaat dat in aanmerking kwam’

Lieven Van Gils verloor vriend in busramp Sierre: ‘Ik kreeg telefoon van mijn vrouw: ‘Het was de klas van ­Frank’’

We laten hier in het midden of de voorgeschreven ventilatienormen in code rood door het gros van de concertzalen en nachtclubs zal gehaald worden, maar merken nu al dat ook code oranje niet meteen zal leiden tot een groot muzikaal bevrijdingsfeest. En dan is het dus wachten tot we in code geel zitten, waarin de meeste voorwaarden vervallen.

Tom Bonte Beeld Eva Donckers
Tom BonteBeeld Eva Donckers

Als we nu horen zeggen dat we tegen eind februari mogelijk naar code oranje kunnen evolueren, verliezen we weer enkele cruciale weken in wat in normale tijden de drukste periode van het concert– en clubbingseizoen is. De steeds vooruitgeschoven timing van de barometer wurgt momenteel de concert- en nightlifesector. We bloeden ons laatste bloed, nu nog wachten met stelpen is schuldig verzuim. We vragen met aandrang om niet langer te wachten en om op 12 februari naar code oranje te schakelen. Elke week telt!

In andere belangrijke concertlanden (Frankrijk, Ierland, Engeland, Schotland, Denemarken, ...) kunnen shows nu al zonder noemenswaardige beperkingen plaatsvinden. De muziek– en nightlifesector bestaan bij uitstek in een internationale context en het gevaar bestaat dat artiesten België gewoon zullen overslaan.

Onze muziekhuizen en nachtclubs moeten snel weer doen waar ze goed in zijn: een publiek in de zaal ontvangen, artiesten op een podium zetten en werk verschaffen aan personeel en leveranciers. Want laat ons wel wezen: zowel bij artiesten, personeel als leveranciers vindt er een bloedbad plaats. Onze sectoren zijn belangrijke werkgevers en we kunnen niet langer lijdzaam toezien hoe steeds meer mensen na bijna twee jaar de broeksriem aanhalen écht voorbij het laatste gaatje zijn. Gingen er trouwens geen nieuwe steunmaatregelen aan de barometer gekoppeld worden? Die hebben we dan alleszins gemist.

Kortom: na deze Week van de Belgische Muziek willen we de deuren van onze concertzalen en nachtclubs terug wagenwijd openzwieren. Dat is de beste garantie voor een levendige toekomst van iedereen in onze sector. We zijn de laatste in de rij maar onze tijd is nu écht gekomen.

Tom Bonte (algemeen directeur AB Brussels)

De initiatiefnemers

4AD

5to9management

Amigo

Ampere

Ancienne Belgique

Area V

Barabar

Botanique

Bram Bostyn

Brussels By Night Federation

Busker Artist Agency

C12

Cactus Club (Brussel)

Carré

Catclub

Charlatan

Chez Ginette

Cloudshaper

Club Capital

Club Lima

Club Vaag

Clubcircuit

Culte Agency

De Muziekgilde

De Roma

Deep In House

Democrazy

Devil in a Box

Discotheek Millennium

E314 Agency

Event Confederation

Fast Forward

Festival Dranouter

Fkp Skorpio

Fucknye

Funke

Fuse

Garifuna

Gay Haze

Gentle Management

Globe Entertainment

Greenhouse Talent

Handelsbeurs

Hangar

Het Depot

House Of Entertainment

IKON

Indy Erens

Jalousy

Jeux d’Hiver

Jimmie Dimmick

kazz_ema

Kitsch Club

Kokorico

Kommilfoo Mgmt

Kras Artists

Kunstmest

Kurious Agency

La Cabane

Listen Festival

Live Nation

Live Sector Overleg

Lucky Lemon

Maandacht

Madame Moustache

Magma

Man Van Staal

Mgmt Jean-Marie Aerts

Mirano

MMaF

Moose Bar

Music & Lemon Pie

Muziekodroom

N9

Nostalgia Club

Not Your Techno

Oko

Peter Verstraelen Agency

Philippe Draps Entertainment

Pilar

Play Label

Plein Publik

Pukkelpop

Quay 01

Radar

Red & Blue

Rick Tubbax management/De Kreuners

Rust

Skytiger

Sotto’s

Spirito

Sportpaleis Group (Sportpaleis Antwerpen, Lotto Arena, Vorst Nationaal, Trixxo Arena en Trixxo theater)

The Villa

Toutpartout

Trix

Versuz

VI.BE

Voltage

Voo?uit

Wolx Artist Management

You

Zephyrus

Zodiak

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234