null Beeld

Operatie Kelk: er is een nieuwe onderzoeksrechter (maar de oude is nog niet versleten)

Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk, heeft een nieuwe onderzoeksrechter: Colette Callewaert. Callewaert neemt de fakkel over zolang het wrakingsverzoek tegen Wim De Troy niet is behandeld. Schiet het onderzoek daarmee op, of blijft het een processie van Echternach?

Jan Antonissen

Never a dull moment met Operatie Kelk: het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk krijgt stilaan de allure van een epische procedureslag. En het is zeer de vraag of het ooit zal worden afgerond.

Dit is de toestand: op 22 december beslist de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling over de geldigheid van de huiszoekingen en inbeslagnames die onderzoeksrechter Wim De Troy een halfjaar geleden in en om de Mechelse Sint-Romboutskathedraal liet uitvoeren. Het parket-generaal en het aartsbisdom vonden dat De Troy zijn boekje te buiten was gegaan, de kamer van inbeschuldigingstelling ging daarin mee, maar het hof van cassatie vernietigde het arrest - omdat de slachtoffers niet waren gehoord. Intussen is alles weer van vooraf aan begonnen.

Daarnaast heeft Fernand Keuleneer, de advocaat van kardinaal Danneels, een wrakingsverzoek tegen De Troy ingediend. Hij vond het niet kunnen dat Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de slachtoffers, inzage had gekregen in de in beslag genomen dossiers.

Het Brusselse hof van beroep moet het wrakingsverzoek volgens de letter van de wet 'snel' behandelen. Maar intussen is De Troy al anderhalve maand technisch werkloos: hij mag geen onderzoeksdaden meer verrichten. Ter vervanging van de op non-actief gestelde De Troy heeft de voorzitter van de Brusselse rechtbank, Luc Hennart, nu dus een tijdelijke onderzoeksrechter aangeduid: Colette Callewaert.

Luc Hennart «Dat is de gewone procedure. Als er een wrakingsprocedure tegen een onderzoeksrechter loopt, kan het Openbaar Ministerie of één van de partijen een verzoekschrift bij mij indienen voor een onderzoeksrechter ad interim. Dat is in dit geval gebeurd. Mevrouw Callewaert zet het onderzoek voort tot het hof van beroep de wrakingsprocedure heeft behandeld. Als de wraking wordt verworpen, neemt meneer De Troy het onderzoek weer over; als de wraking wordt aanvaard, wordt hij van de zaak gehaald.»

HUMO Wie heeft bij u om een interim-onderzoeksrechter verzocht?

Luc Hennart «Het Openbaar Ministerie.»

Christine Mussche, samen met Van Steenbrugge de advocaat van de slachtoffers, heeft niks aan te merken op de aanstelling van een nieuwe, voorlopige onderzoeksrechter, maar ze heeft wel één vraag: waarom duurt die hele wrakingsprocedure zo lang?

Christine Mussche «Normaal wordt een wrakingsverzoek binnen acht à veertien dagen behandeld. Intussen zijn we al zes weken verder, en er is nog altijd geen 'fixatie': niemand weet wanneer het verzoek zal worden behandeld.

»Deze week sprak ik met een confrater uit Hasselt: hij heeft vorige week een wrakingsverzoek ingediend, en het is nu al gefixeerd. Nogmaals, waarom moet het allemaal zo lang duren? Belt u eens met Fernand Keuleneer, de advocaat van kardinaal Danneels. Hij heeft het verzoek ingediend, misschien weet hij meer.»

Fernand Keuleneer «Ik heb geen idee of de procedure meestal sneller verloopt. Het is de eerste keer dat ik een rechter wraak.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234