null Beeld

'Opgejaagd': slachtoffers van stalking getuigen

De Belgische politie krijgt jaarlijks ruim 20.000 (!) klachten over stalking, voornamelijk van vrouwelijke slachtoffers. Een gigantisch groot aantal dat helaas nog maar het topje van de ijsberg is, want vaak durven de slachtoffers uit angst of schaamte niet met hun verhaal naar buiten te komen. Jan Kooijman, u onder meer bekend als jurylid van ‘So You Think You Can Dance’, vond toch enkele vrouwen bereid om hun ervaringen te delen in het nieuwe VIJF-programma ‘Opgejaagd’.

Katrien Depecker

''Ik krijg soms huwelijksaanzoeken, maar dat is geen stalking.'' Jan Kooijman

Jan Kooijman «Toen we in december via de VIJF-site een oproep deden aan vrouwelijke slachtoffers, werden we niet bedolven onder de reacties: er rust nog steeds een taboe op stalking. Veel vrouwen zijn bang voor de eventuele consequenties, of schamen zich om in detail uit te leggen wat er precies gebeurd is. We wilden specifiek vrouwen aan het woord laten, omdat het overgrote deel van stalkers mannen zijn – er zijn ook wel mannen die gestalkt worden door vrouwen, of vrouwen die gestalkt worden door vrouwen, maar dat is een veel kleinere groep.

»Het verhaal van Bianca, dat vanavond in de eerste aflevering aan bod komt, heeft me het meeste aangegrepen: haar onmacht om iets aan haar situatie te veranderen was zó groot… Ze poseerde geregeld voor bevriende fotografen, en op een keer werd ze gedwongen meer bloot te geven dan afgesproken was. Waarna die foto’s op Anonib terechtkwamen, een site waarop foto’s van Vlaamse vrouwen gepost worden, met hun naam en adres erbij vermeld.»

HUMO Waarom wordt zo’n site niet neergehaald?

Kooijman «We zijn met exact dezelfde vraag naar de federale recherche in Brussel getrokken. Die wisten ons te vertellen dat het te maken heeft met hosts en internetdomeinen die niet in Vlaanderen liggen – zulke sites worden vaak opgestart in Rusland of Amerika. Daar zit een enorm ingewikkelde regelgeving achter, en de Vlaamse wetgeving is op dat vlak enorm achterhaald: ze kan de razendsnelle online ontwikkelingen niet bijbenen.

»Je kunt je wel voorstellen dat ze erg kwetsende commentaren op die foto’s kreeg – iederéén met internettoegang kan erop loosgaan. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar sommige mensen trekken dat toch iets te ver door. Bianca is er een totaal andere vrouw door geworden – schrijnend om te zien. We hebben een internetexpert ingeschakeld om die internetperverten te proberen te ontmaskeren. Ik ga nog niet verklappen of dat gelukt is, maar laten we het erop houden dat hij heel goed is in wat-ie doet (lacht).»

HUMO Heb je, bij het horen van al die verhalen, weleens gedacht: ‘Wat voor assholes kunnen mannen toch zijn?’

Kooijman (lacht) «Ja, maar is dat niet algemeen bekend?

»Ik maak televisie omdat ik wil weten waarom mensen elkaar of zichzelf kwaad aandoen. We hebben uitvoerig met psychologen gepraat, die ons meer uitleg hebben gegeven over het obsessieve gedrag van stalkers – het niet kunnen loslaten – en over hoe ze hun machtspositie misbruiken. We hebben een aantal slachtoffers goed op weg kunnen helpen, maar het blijft natuurlijk een lang proces.»

HUMO Werd jij, als bekend Nederlands acteur, danser en presentator, al eens gestalkt?

Kooijman «Iedereen die in de media komt, zal al weleens een nare ervaring gehad hebben, maar ik heb het gelukkig nog niet zo extreem meegemaakt als in ‘Opgejaagd’. Enkele vrienden van mij helaas wél. Ik krijg soms huwelijksaanzoeken, maar dat is geen stalking: dat is gewoon vleierij. En vleierij mag áltijd. Via mail of langs een andere weg: laat die aanzoeken maar komen (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234