Een vrouw leest de namen op het monument voor de slachtoffers van de genocide op Bosnische moslims, op de begraafplaats van Potocari, in de buurt van Srebrenica. Beeld AP
Een vrouw leest de namen op het monument voor de slachtoffers van de genocide op Bosnische moslims, op de begraafplaats van Potocari, in de buurt van Srebrenica.Beeld AP

Onderzoek

Opmerkelijk: ook stoppen met sociale media kan polarisatie veroorzaken

Sociale media werken polarisatie in de hand. Oud nieuws, natuurlijk, want dat heeft wetenschappelijk onderzoek allang aangetoond. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu echter dat hetzelfde kan gebeuren als je juist stópt met Facebook.

Willem Schoonen

Sociale media werken polariserend binnen de kortste keren in een bubbel komt te zitten, en omdat hun algoritmes je informatie voorschotelen die aansluit bij ideeën en (voor)oordelen die je al hebt. Dat versterkt de afkeer van vreemden, mensen buiten de eigen bubbel.

Dat is althans het idee, en het is in wetenschappelijk onderzoek ook aangetoond. Maar een nieuwe publicatie in vakblad PNAS laat zien dat ook het omgekeerde kan gebeuren: juist stóppen met sociale media kan de polarisatie versterken. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van New York University, die keken naar een heel andere situatie dan de politieke polarisatie van Democraten en Republikeinen in hun eigen land. Ze wilden het effect van sociale media bekijken in een regio die net een gewapend conflict achter de rug heeft, en kwamen uit in Bosnië-Herzegovina.

Ze vroegen enkele honderden inwoners van dat land mee te doen aan de proef, en lieten de helft daarvan tijdelijk stoppen met Facebook. En wel in de periode rond de jaarlijkse herdenking van de genocide die duizenden Bosnische moslims het leven heeft gekost. Een periode waarin de etnische tegenstellingen een jaarlijkse piek bereiken. Maar tot hun verrassing zagen de onderzoekers dat niet zozeer gebeuren op Facebook, maar juist bij de proefpersonen die met Facebook waren gestopt.

Meer tijd voor vrienden, familie en bekenden

De verklaring vonden de onderzoekers in de woonplaatsen van die mensen: die woonplaatsen waren etnisch eenzijdiger, minder divers. Mensen die stoppen met sociale media, zeggen de onderzoekers, gaan meer tijd besteden aan vrienden, familie en bekenden. En als ze in die directe omgeving alleen hun eigen etniciteit tegenkomen, versterkt dat de polarisatie.

In een gespleten land als Bosnië-Herzegovina kunnen sociale media dus helpen etnische tegenstelling te overbruggen. Dat gunstige effect kan ook elders worden benut na oorlogen en conflicten, zeggen de onderzoekers. Sociale media mogen in zo’n gesegregeerde samenleving dan een heel andere effect hebben dan in een verwend ‘vredig’ westers land als de VS of Nederland, er zijn ook overeenkomsten: mensen die stoppen met sociale media blijken minder goed op de hoogte van het nieuws, maar ze zijn wel gelukkiger.

(Trouw)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234