null Beeld

Opperrechter Luc Hennart, de gesel van Geens: 'Justitie bestaat niet meer'

Al maanden spuwt Luc Hennart, de voorzitter van de Brusselse rechtbank, zijn gal over minister Geens (‘een slaapmiddel voor justitie’), de regering (‘een bende kiekens zonder kop’) en de hervormingen van justitie (‘het recept voor een nieuwe zaak-Dutroux’). Wat bezielt die tegendraadse rechter met zijn flamboyante strik?

ab/ja

'Politici verklaren dat er minder criminaliteit is. Het zal wel: de cijfers dalen omdat er geen pv's meer worden opgesteld'

‘Minister Geens is, denk ik, een héél verstandig man,’ zegt Hennart, terwijl hij achteroverleunt in zijn stoel in het bureau van Monsieur le Président, en zijn woorden wikt. ‘Vriendelijk bovendien. Als je met een probleem bij hem komt, knikt hij, en zegt: ‘Ja, ik begrijp het.’ Hij is hier een paar maanden geleden geweest om te praten over de belabberde toestand waarin de bewijsstukken in het Justitiepaleis worden bewaard. Het gaat om miljoenen stukken – kalasjnikovs, drugs, zelfs een afgehakte hand in een bokaal uit een moordonderzoek – die hier in vochtige, uitpuilende kelders liggen te beschimmelen. Ik had van mijn oren gemaakt omdat we een nieuw depot nodig hebben. Hij luisterde naar mij. Gaf mij het gevoel dat hij me begreep. ‘Moeilijke kwestie, voorzitter,’ zei hij. ‘Ik zou niet in uw schoenen willen staan.’ Maar ik moest hem helpen, zodat hij justitie kon hervormen. Heel vriendelijk allemaal. Hij ging weg, en ik dacht: ‘Hij gaat er iets aan doen.’ En vervolgens gebeurde er niets.

»Ik heb minister Geens het slaapmiddel van justitie genoemd. Dát bedoel ik daarmee. Hij sust ons in slaap, terwijl justitie verder afbrokkelt. Ik ben héél bezorgd over de toekomst van justitie. We zitten op een boot op woeste zee, de boot maakt water, de golven slaan hoog over het dek, en de minister probeert de gaten in het ruim te dichten met chewinggum.»

'Volgende keer is het geen politicus die vrijgelaten moet worden, maar Mehdi Nemmouche!'

Na maandenlange provocaties is Hennart erin geslaagd om de altijd minzame Geens kwaad te krijgen. De baas van de grootste rechtbank van het land weigert een tuchtonderzoek op te starten nadat één van zijn onderzoeksrechters blunderde in een moordonderzoek, waardoor de verdachte, de Franstalige politicus Christian Van Eyken (Défi, het vroegere FDF) moest worden vrijgelaten. Onderzoeksrechter Olivier Leroux was vergeten een handtekening te zetten onder het aanhoudingsmandaat, waardoor het niet geldig is. Een ernstige fout, maar toch vindt Hennart dat de magistraat geen schuld treft. Hij wijst naar het schrijnende personeelsgebrek en de wurgende werkdruk in de Brusselse rechtbank, waardoor hij naar eigen zeggen verplicht is om zelfs een chauffeur en een poetsvrouw het werk van de griffiers te laten doen. ‘Was er een ervaren griffier aan het werk geweest, dan had die de vergetelheid van de onderzoeksrechter wellicht opgemerkt en was dit nooit gebeurd.’ Kortom, een voormalige chauffeur heeft het dus gedaan, en dat die daar op de stoel van de griffier zit, is de schuld van Geens, betoogt Hennart, die er nog een waarschuwing achteraan gooit: ‘Volgende keer is het geen politicus die vrijgelaten moet worden, maar Mehdi Nemmouche!’

De jongste uithaal was voor Geens het incident te veel. ‘Meneer Hennart moet eens in eigen boezem kijken,’ zei de geïrriteerde minister, die de rechtbank van Hennart nu laat doorlichten. ‘Er is duidelijk iets loos met het functioneren van de Brusselse rechtbank. Hennart heeft het blijkbaar moeilijk met het aantrekken en houden van mensen.’

Is dat zo? Monsieur le président, overigens perfect tweetalig, verdeelt het Brusselse Justitiepaleis. Voorstanders noemen hem bevlogen, verstandig, welbespraakt, hardwerkend. Iets groter is de groep waar Hennart al ruzie mee maakte. Daar klinkt de vergelijking met Napoleon. ‘Autoritair, eigengereid, onbuigzaam, onmogelijk om mee samen te werken, altijd op zoek naar het conflict.’


‘Over mijn lijk’

HUMO Meneer Hennart, toen u de schuld voor de blunder van uw magistraat doorschoof naar de besparingsdrift van minister Geens, was dat bedoeld als provocatie?

Luc Hennart «Kijk, ik was natuurlijk niet blij toen ik het nieuws over die vergeten handtekening hoorde. Maar in de berichtgeving werd onmiddellijk gezegd: er is een fout gebeurd en er moet absoluut een sanctie volgen. Ik heb direct geantwoord: ‘Over mijn lijk.’ Ik zal géén tuchtprocedure starten tegen onderzoeksrechter Leroux. Never, nooit. Dat kan ik niet aanvaarden. Want die mensen – de onderzoeksrechter en zijn medewerker – moeten in zulke omstandigheden werken dat dit vroeg of laat móést gebeuren. Zo eenvoudig is het.»

HUMO Het is een spraakmakend onderzoek waarin een politicus verdacht wordt, dan zou je toch denken dat men extra uit de doppen kijkt?

Hennart «Het zou nooit mogen gebeuren, in geen énkele zaak.»

HUMO Is de mogelijkheid ook maar even in u opgekomen dat het opzettelijk zou kunnen zijn gebeurd, onder druk van de politiek?

Hennart (snel) «Nooit! Maar ik verwijt u niet dat u de vraag stelt, dat is uw vrijheid als journalist.»

HUMO Hoe is het dan gebeurd?

Hennart «Simpel: de onderzoeksrechter is het vergeten. Dat overkomt de besten. En Leroux ís één van onze beste onderzoeksrechters.

»Kijk, we zijn met mensen bezig. Ik ben onderzoeksrechter geweest, ik weet wat voor leven dat is. Je bent bezig met een belangrijke zaak, je hebt het vijf keer nagekeken om zeker te zijn dat alles in orde is, en dan krijg je net een telefoontje, of een politie-inspecteur komt iets vragen… Het gaat over een fractie van een seconde. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Ik ben als onderzoeksrechter ook weleens iets vergeten, wat gelukkig geen grote gevolgen heeft gehad, omdat ik kon rekenen op een heel goede griffier.»

HUMO Dat u alle schuld op de ‘onervaren griffier’ schoof en zo de magistraat uit de wind zette, vonden wij niet zo correct.

Hennart «Het is nooit mijn bedoeling geweest om alles op die man te schuiven. Ik heb vorige zondag op RTL mijn excuses aangeboden aan die medewerker. Hij is hier bij mij op het bureau geweest, tranen in de ogen. Hij was natuurlijk niet zo tevreden met mijn uitspraken, en dat kan ik begrijpen. Maar mijn boodschap was niet tegen hem gericht, het is gewoon de situatie waarin we vandaag zitten.»

HUMO U zegt nochtans: de griffier is ‘maar een chauffeur’, het gaat zijn petje te boven.

Hennart «Maar zo is het! Kijk, die chauffeur is enkele jaren geleden bij ons aangeworven op niveau D, het niveau voor laaggeschoolden. Hij heeft een examen afgelegd van niveau C – het equivalent van de middelbare school – en is dan een tijdje als medewerker bij onderzoeken ingeschakeld. Op een bepaald ogenblik was er niemand te vinden om als griffier te fungeren, en hij was vragende partij. Het is een zeer bereidwillige, toegewijde werkkracht. De hoofdgriffier en ikzelf hebben toen noodgedwongen de beslissing genomen om hem te delegeren als griffier. Hij deed die job minder dan een jaar, en had dus nog niet veel ervaring.»

HUMO U had het ook over een poetsvrouw die werkte als griffier, alsof ze even met haar zwabber voorbijkwam en en passant een dossier behandelde…

Hennart «Ik heb het nochtans niet uit mijn duim gezogen. Die dame was poetsvrouw bij ons, heeft het examen C afgelegd, en was vragende partij. Ook zij is op mijn voorstel gedelegeerd als griffier.»

HUMO Hoeveel zijn er zo?

Hennart «Op een kader van 125 griffiers zijn er, naast 30 benoemden, 79 ‘gedelegeerd’ – mensen van niveau C die ik aan de minister voorstel om de functie van griffier uit te oefenen. En dan zijn er nog een dertigtal vacante plaatsen.»

'Ik heb onlangs gezegd: 'Als er iemand op tuchtvlak moet worden vervolgd, dan ben ik het'

HUMO U zegt over die gedelegeerden: ‘Het is alsof je chirurgen in een universitair hospitaal laat bijstaan door poetsvrouwen die wc-borstels gebruiken om aders schoon te maken.’ U bent wel diegene die die mensen daar heeft gezet.

Hennart «Ik heb onlangs gezegd: ‘Als er iemand op tuchtvlak moet worden vervolgd, dan ben ik het.’ Ik heb die beslissing genomen, maar ik kan niet anders! Ik heb onlangs samen met mijn hoofdgriffier met het idee gespeeld om die 79 delegaties gewoon af te schaffen of terug te nemen. We zullen dan eens zien hoe het werkt.»

HUMO U bent een slechte manager, verwijt men u. U kunt de juiste mensen niet vinden, u kunt uw mensen niet houden.

Hennart (slaakt diepe zucht) «Dat ze in mijn plaats komen.»

HUMO U zegt: ‘Ik kan het niet, niemand kan het?’

Hennart «Ik heb tegen de minister van Justitie gezegd, én aan die mevrouw van de N-VA die mij soms een beetje lastig valt, Van Vaerenbergh of zoiets: ‘Kom in mijn plaats!’

undefined

'Sorry gaan ze van mij nooit horen. Jamais!'

»Voor het ogenblik ben ik verplicht dergelijke maatregelen te nemen. Als ik dat niet doe, zit ik helemaal vast. Geens zegt: ‘Meneer Hennart is erg ondankbaar: ik lever veel inspanningen om de nood in zijn rechtbank te lenigen.’ Maar tussen september 2015 en februari 2016 heb ik welgeteld zeven mensen mogen aanwerven, terwijl er op dit ogenblik zestig vacatures zijn. Maar er is goed nieuws, de minister is intussen wakker geschoten. We hadden al kandidaten, normaal gezien krijgen we binnenkort contracten, dus we gaan erop vooruit.»

HUMO Er was een opiniestuk van enkele onderzoeksrechters in De Morgen naar aanleiding van het incident-Van Eyken.

Hennart (Maakt een wegwerpgebaar) «Ik heb het gelezen.»

HUMO Het begon met: ‘Drie woorden die we vorige week in de magistratuur helaas niet gehoord hebben: sorry, sorry, sorry.’

Hennart «Sorry? Nooit! Jamais. We zitten al in zo’n moeilijke situatie, en dan zouden we nog eens sorry moeten zeggen?»

HUMO Zelfs geen verontschuldiging aan het adres van de familie van het slachtoffer? Voor hen kwam de vrijlating van Van Eyken aan als een stomp in de maag.

Hennart «Ik heb alleen maar gezegd wat er aan de gang is.»

HUMO Hebt u niet aan die familie gedacht?

Hennart (verrast) «Maar… Ik ben ook een mens, hè. Voor de mensen die het moeten beleven, is het natuurlijk iets verschrikkelijks. Als u me zou vragen of ik bereid zou zijn om tegen de familie te zeggen: ‘Het is spijtig,’ ja dan… Maar het is natuurlijk spijtig voor iedereen. Ook voor de verdachte, die begrijpt het misschien ook allemaal niet meer.»

HUMO Meneer Van Eyken was blij en opgelucht, zei hij op televisie.

Hennart «Ik wil toch even onderlijnen dat het niet gebeurd is omdat hij Franstalig is! Want het zou me niet verwonderen dat men dat ook al gaat beweren.»

HUMO Misschien omdat u zelf laatst op een congres van zijn partij Défi, het vroegere FDF bent gesignaleerd.

Hennart «Sorry, ik ben licentiaat in de rechten, rechter ook, maar in de eerste plaats een mens die in de maatschappij leeft. Ik was daar op het congres als burger, om mijn mening te geven. De magistratuur heeft jarenlang het verwijt gekregen dat we in een ivoren toren leefden, vervreemd van het gewone bestaan. Daar zet ik me dus tegen af. Ik ben open over mijn overtuigingen, transparant. Ik hou niet van gefoefel achter gesloten deuren.»

HUMO Uiteindelijk heeft de hele zaak-Van Eyken zich wel tegen u gekeerd: minister Geens laat uw rechtbank doorlichten.

Hennart «Dat is magnifiek. Kom maar!»

HUMO U bent niet bang voor een audit?

Hennart «Zeker niet, de deur staat open. Maar dan moet het wel op een serieuze manier gebeuren. Niet zomaar een onderzoekje om aan te tonen dat ik hier alles in het honderd laat lopen.»

undefined

null Beeld


TV-vedette

HUMO Wat zal men bij een doorlichting aantreffen in het Brusselse Justitiepaleis, dat nu al dertig jaar lang in de stellingen staat?

Hennart «Ik kan zo veel voorbeelden geven. Een tijdje geleden wilden we de raadkamers laten opfrissen die al vier jaar leegstaan omdat ze vervallen en ongezond zijn. Een lik verf was het minimum, vond ik. Men heeft mij uitgelegd dat de plafonds te hoog waren: om de muren te verven waren er stellingen nodig, en daar was geen budget voor. Wel konden ze ons een paar verfpotten leveren, en misschien konden we het dan zelf doen? We mochten dan wel niet hoger dan anderhalve meter gaan, want het personeel was niet verzekerd om op een ladder te kruipen… Elke poging om iets te ondernemen mondt uit in dat soort discussies.»

HUMO De jongste tijd wordt het ene proces na het andere uitgesteld omdat het veiligheidskorps in staking is, niet genoeg personeel heeft… Het is altijd wat.

Hennart «Ik zeg al jaren dat er een structureel probleem is met het veiligheidskorps. Op sommige dagen moeten er honderd gedetineerden voor de verschillende hoven en rechtbanken verschijnen. Soms zit het veiligheidskorps daar met tien man. Hoe kan dat draaien?»

HUMO Terrorismeprocessen worden bijna routineus uitgesteld omdat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

Hennart «De afgelopen maanden heb ik twee terreurprocessen uitgesteld, sine die (voor onbepaalde duur, red.). Ik doe dat niet voor mijn plezier. Die terreurzaken bereid ik - slechte manager die ik ben - dagenlang voor. Maar alles valt in het water als een beklaagde niet komt opdagen, doordat het veiligheidskorps onderbemand is. Dus nu heb ik gezegd: als er geen oplossing voor het veiligheidskorps komt, tant pis, dan houd ik geen terrorismeprocessen meer. Ik doe niet meer mee, met alle gevolgen vandien: vrijlating van verdachten, enzovoort.»

HUMO Is dat geen chantage, meneer Hennart?

Hennart «Chantage? Management! Wat moet ik anders? Ik kan justitie alleen een beetje in de goede richting duwen, via management.»

HUMO Ook inzake informatisering zou de toestand in Brussel hopeloos zijn.

Hennart «Niet waar! Ze noemen mij een voorzitter uit de oude tijd, maar ik heb wel meegewerkt aan een proefproject voor de digitalisering van dossiers. Sinds enkele jaren worden alle dossiers van lopende strafonderzoeken gedigitaliseerd. Brussel is de enige rechtbank in het land die zo veel, miljoenen stukken, digitaliseert. ‘Consult online’, het raadplegen van dossiers op de computer vanuit de gevangenis, kan ook. Maar de verwijten blijven komen: ‘slechte manager’, ‘luierik’…»

HUMO …‘pestkop’.

Hennart (Onverstoorbaar) «Een familierechtbank, dat hadden wij ook als eerste in het land, voor de wet goed en wel gestemd was. Een ander voorbeeld is het snelrecht: in eerste instantie was ik daartegen gekant, maar de toenmalige minister van Justitie Stefaan De Clerck bleef aandringen en uiteindelijk bond ik in. Ik heb het, als slechte manager, een kans gegeven. En vandaag moet ik vaststellen: het werkt goed, dat snelrecht. Dankzij onze resultaten zijn er meer snelrechters gekomen in de rest van het land. ‘Het is moeilijk werken met Hennart,’ is het vaste refrein. Maar je zou eens moeten nagaan wat ik allemaal doe.»

HUMO In ‘Face au juge’, het televisieprogramma op RTL – een Franstalige versie van ‘De rechtbank’ – zetelt u zelf als snelrechter.

Hennart «Het is misschien spijtig, maar ik treed daar op als rechter, niet als beklaagde. Maar heb een beetje geduld: ik werk eraan (lacht).»

HUMO U bent, volgens de Franstalige pers, een ‘nogal pittoresk’ personage op de zitting.

Hennart «Volgens mijn dochter ben ik dezelfde thuis als op de zitting. Dat is een magnifiek compliment, vind ik: camera’s hebben geen invloed op mijn gedrag. Ik ben een méns. Daarom spreken gewone mensen me ook aan op wat er in de rechtbank gebeurt.»

HUMO De tweede reeks loopt intussen.

Hennart «En de cijfers zijn top. Maar daarom doe ik het niet, wel om op een goede manier te laten zien hoe het gerecht werkt. Dan ben ik maar pittoresk, soit. Justitie is me dierbaar.»


72 uur

HUMO Uw critici vinden dat u hoogdravende principes verkondigt maar weinig pragmatisch bent. Toen Marc Dutroux voor de strafuitvoeringsrechtbank moest verschijnen, hebt u geweigerd dat in de gevangenis te laten gebeuren. U vond dat niet democratisch: hij moest en zou naar het Justitiepaleis komen. Kostprijs van de Dutroux-show: 30.000 euro.

Hennart «Dat is bullshit. Becijfer het maar, het heeft justitie geen cent meer gekost. Weet u waarom ik het been toen stijf heb gehouden? U suggereerde daarnet dat ik niet inzit met slachtoffers, maar ik heb het gedaan voor de nabestaanden van de slachtoffers van Dutroux. Moeten zij aan een resem veiligheidsmaatregelen onderworpen worden om daar in een eng lokaaltje bijna schouder aan schouder te gaan staan met de moordenaar van hun kinderen? Ik dacht het niet.»

'Ik blijf erbij: onze democratie moet voor iedereen dezelfde regels huldigen, ook voor terroristen'

HUMO In de nieuwe gevangenis van Haren wil men ook zittingen gaan organiseren. Hoe kijkt u daar tegenaan?

Hennart «Ik ben tegen. Zittingen moeten in het openbaar plaatsvinden. Het Europees Hof wil dat rechtspraak toegankelijk is voor het publiek. Maar hoe kan het publiek toegang tot een gevangenis hebben? En welke zaken moeten dan achter de gevangenismuren plaatsvinden? Na de zaak-Dutroux zullen de terrorismeprocessen volgen, en zo gaat het maar verder… In welk systeem leven wij? Die nieuwe antiterreurmaatregelen baren me ook al zo veel zorgen: dat verdachten 72 uur van hun vrijheid kunnen worden beroofd, dat er dag en nacht invallen kunnen gebeuren…»

HUMO Is dat onredelijk na de aanslagen in Parijs?

Hennart «Vindt u het redelijk dat wij onze vrijheden opgeven? Voor mij is dat een overwinning van het terrorisme. Mensen hebben gevochten voor die vrijheden.

»Stel: u hebt, als journalist, de kans om de voortvluchtige Salah Abdeslam te interviewen. Kijk daarmee uit, zou ik zeggen, want er hangt u een huiszoeking boven het hoofd onder het mom van ‘contacten met terroristen’. Bronnengeheim? Vergeet het maar. Hetzelfde verhaal voor advocaten. Sven Mary zou een vraag hebben gekregen vanuit de omgeving van Salah Abdeslam. Dat hij maar uitkijkt, of ze vallen bij hem binnen. Terwijl hij uit hoofde van zijn beroep met iedereen contact mag hebben. Ik blijf erbij: onze democratie moet voor iedereen dezelfde regels huldigen, ook voor terroristen.»

HUMO U beweert dat de nieuwe antiterreurwetgeving een nieuwe generatie terroristen zal voortbrengen. Beetje kort door de bocht?

Hennart «Nee, je maakt de sfeer in de samenleving kapot. Ik woon in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, mensen kennen mij. Ze klampen me aan: ‘Monsieur le juge, ze zijn bij ons om vijf uur ’s ochtends met veel lawaai binnengevallen, ze hebben voor de ogen van onze kinderen alles kort en klein geslagen.’ Dat gebeurt dan vaak op basis van één of ander contact met een terreurverdachte. Ja maar, welke onherstelbare schade richt je daarmee aan in de hoofden van tientallen gezinnen?

»Trouwens: als we al onze middelen maar in de strijd tegen terreur blijven pompen, gaat dat ten koste van alle andere dossiers. Die blijven liggen. Ik zal u iets vertellen: vrienden van me hebben hun dochter verloren bij een aanrijding op het zebrapad. Ze horen niks van het parket. Ze besluiten de procureur aan te schrijven. Zijn antwoord luidt: ‘Désolé, wij hebben andere prioriteiten, uw zaak is geseponeerd.’ Geklasseerd. Wat, denkt u, brengt dat teweeg in het hoofd van de ouders? Heel wat zaken worden zo geseponeerd bij gebrek aan middelen.»

HUMO Hoeveel procent?

Hennart «Minstens 60 procent, en niet alleen in Brussel. En dan hoor je politici verklaren dat er tegenwoordig minder criminaliteit is: ‘De cijfers dalen.’ Het zal wel, er worden geen pv’s meer opgesteld. Die criminaliteitscijfers, dat is façadisme. Een goednieuwsshow die niet op feiten berust.»


Vlamingenvreter

HUMO U zwaait altijd met doemscenario’s. In september zei u: ‘In Brussel bestaat justitie niet meer.’

Hennart «Collega’s denken er net hetzelfde over. Alleen, zij verwoorden het minder scherp. (Zucht) Ik ken het verwijt: ‘Hennart rijdt voor de PS.’»

HUMO U bént een socialist.

Hennart «Een socialist zonder lidkaart. En mijn echtgenote, die intussen overleden is, was ook een socialiste, een directe medewerker van Philippe Moureaux. Et alors? Mag een magistraat geen politieke overtuiging hebben? Ik sta aan de linkerkant van het spectrum, ja, daar maak ik geen geheim van. Dat lijkt me beter dan te doen alsof je apolitiek bent. Quelle hypocrisie!

'Ik heb liever een slecht karakter dan géén. Ik heb niet gezegd: 'dan Geens'.'

»Men verwijt me dat ik aan politiek doe. Natuurlijk doe ik dat. Wat is politiek anders dan het beheer van de samenleving? Als voorzitter van de rechtbank heb ik mijn rol te spelen. Ik neem mijn verantwoordelijkheid op. Het draait vierkant, en dat wil ik niet verbloemen.»

HUMO Sinds de PS in de oppositie zit, is uw toon tegenover de regering verhard.

Hennart «Vraagt u eens na bij mevrouw Turtelboom, de voormalige minister van Justitie, of ik haar niet hard heb aangepakt. Of bij Elio Di Rupo, de voormalige premier. Ze zullen u vertellen hoe onafhankelijk ik te werk ga: ik spaar mijn kritiek niet, ook niet ten opzichte van de socialistische partij.»

HUMO Waarom is de de N-VA zo gebeten op u?

Hennart «Vraag het hen. Bij de splitsing van de Brusselse rechtbank in een Franstalige en een Nederlandstalige rechtbank heb ik volgens hen achter de schermen gefoefeld met de verdeling van de rechters, in het nadeel van de Vlamingen. En dus ben ik een Vlamingenvreter.»

HUMO Hoewel u erg goed Nederlands spreekt.

Hennart «Ik ben Franstalig, maar elke Nederlandstalige sta ik in zijn taal te woord. Ik heb nooit een onderscheid gemaakt tussen Nederlandstaligen en Franstaligen.

»Later heeft de N-VA in het parlement nog rel geschopt over het feit dat de duivel (klopt zichzelf op de borst) het had aangedurfd zeven griffiers of medewerkers van de Nederlandstalige rechtbank naar de Franstalige rechtbank te halen. Maar die mensen, tweetaligen, vroegen zélf om te mogen terugkeren! Eén medewerker is intussen overleden. Níét mijn schuld, zeg ik er maar even bij, want ik heb recent vernomen dat iedereen hier wegloopt vanwege mijn slechte karakter.»

HUMO Een uitspraak van minister Geens.

Hennart «De minister zegt: ‘U hebt een heel slecht karakter.’»

HUMO Wat vindt u zelf?

Hennart «Ik heb karakter, dat valt niet te ontkennen. Maar ik heb liever een slecht karakter dan géén. (Fijntjes) Ik heb niet gezegd: ‘dan Geens’»

HUMO Uw relatie met uw collega-voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank, Alfred Vanwinsen, is ook niet onbesproken. U hebt kletterende ruzie gemaakt, zelfs over de verdeling van de meubels en de stoelen.

Hennart «De meest absurde verhalen krijg ik hier te horen. Op een bepaald moment heeft men mij gevraagd: ‘Wat gebeurt er met de stoelen?’ Ik ben van ‘t verschieten bijna van mijn stoel gevallen: ‘Waar zijn we mee bezig?’ Ik ga de Nederlandstaligen echt geen stoelen weigeren! Men creëert problemen tussen meneer Vanwinsen en mezelf.

'Ik ben al eens van mijn paard gevallen. Daarom zit er hier een steekje los.'

»Er was een discussie over de lokalen, dat wel. De televisie is nog beelden komen schieten van de deplorabele omstandigheden waarin de Nederlandstaligen hier moesten werken, op sommige plekken regende het zelfs binnen. Maar minute les amis, er is waterdoorsijpeling in verscheidene griffies: ik heb niets gedaan opdat het water alleen op het hoofd van de Nederlandstaligen zou druppelen. Uw dienaar heeft een aantal constructieve voorstellen gedaan, maar men is daar niet op ingegaan. Jammer, maar ik kan nog altijd geen mirakels doen en muren verschuiven. (Cynisch) Misschien moet ik met pensioen, dan zijn alle problemen meteen opgelost.»

HUMO Gaan vissen?

Hennart «Nee, dat is te rustig voor mij. Ik doe liever aan paardrijden, jumping. Dan maakt mijn geest leeg: ik concentreer me volledig op het paard. En neem het van mij aan: op een paard ben je best volledig geconcentreerd, of je ligt ernaast.»

HUMO Hebt u het al meegemaakt?

Hennart «Jawel. Dat is meteen ook een antwoord op de vraag waarom er hier (tikt tegen zijn hoofd) een steekje los zit.»


Tarzan

HUMO Wist u dat uw bijnaam ‘Tarzan van Sint-Joost’ is?

Hennart «Dat heb ik gelezen, ja.»

HUMO Bent u iemand die zich op de borst klopt?

Hennart (blaast) «Het heeft met mijn karakter te maken, zeker? Bon, mij stoort het niet, ik doe wat ik kan. Ik zou als voorzitter een rustig leven kunnen leiden. Maar ik werk, mag ik wel zeggen, keihard. Ik ben net 62 geworden, mijn toekomst is achter de rug. Dus alles wat ik aankaart, is niet meer in mijn persoonlijke belang. Ik doe het voor justitie, voor de mensen die met mij werken.

»En uit bezorgdheid voor de toekomst. We zijn volop wetswijzigingen aan het doorvoeren onder het mom van terrorismebestrijding en besparing. Ik maak me grote zorgen, en ik niet alleen. Het beste bewijs is dat de regering wellicht terugkomt op het voornemen om terreurverdachten voor drie dagen te kunnen opsluiten. Misschien heb ik daar mijn steentje aan bijgedragen?

»Zo zijn er nog veel dingen die men nu uit besparingsdrift doorvoert op een drafje, maar waarvan men de gevolgen nog niet goed inschat. Neem nu het assisenhof, dat heeft men zo goed als afgeschaft: de misdaden met verzachtende omstandigheden zullen in de toekomst naar de correctionele rechtbank gaan. Officieel opdat het minder zou kosten, maar heeft men de rekening gemaakt? Nee. Want het zal niet minder kosten.»

HUMO Het was nattevingerwerk?

Hennart «Jazeker. Ze gissen zo maar wat, maar niemand weet het precies. Mij stoort het ook dat financiële zaken zelden worden behandeld. Er is nu de afkoopwet. Maar de collega’s van het parket hebben geen tijd om dossiers grondig te onderzoeken en daarna een redelijk voorstel te doen om het buiten de rechtbank te regelen. Dat is toch niet serieus?

»Ze willen ook een nieuw financieringssysteem van bonussen en malussen invoeren voor de rechtbanken. Goed presterende gerechtshoven krijgen meer middelen dan slecht presterende… Waar gaat dat heen? Gelukkig ben ik oud, ik hoef het wellicht niet meer mee te maken, maar ik houd mijn hart vast voor de toekomst: dat is geen justitie meer.»

HUMO De dramatische toestand van justitie is niet nieuw. Is het erger onder Geens?

Hennart «Ik heb niets tegen meneer Geens persoonlijk. Ik stel op grond van al zijn maatregelen alleen vast dat er niet op lange termijn over justitie wordt nagedacht. Stapsgewijs gaan we weg van het vertrouwde systeem: we verlaten de democratie. Er is iets anders aan de gang, iets verschrikkelijks. De toestand is nooit zo erg geweest.

»In Frankrijk heeft minister van Justitie Christiane Toubira ontslag genomen omdat ze niet akkoord ging met de afschaffing van de dubbele nationaliteit. Ik heb sterk de indruk dat onze minister van Justitie het ook niet eens is met alle regeringsmaatregelen die nu worden getroffen. Meneer Geens is ten gronde een democraat. De regering slaat een bepaalde richting in, die niet altijd de zijne is. Welnu, hij kan ook hetzelfde besluit nemen als mevrouw Toubira: een stap opzij zetten.»

HUMO Geens laat zich dicteren door de N-VA, bedoelt u?

Hennart «Niet alleen door de N-VA. Je hebt in deze regering ook buiten de N-VA mensen die voorstander zijn van ‘een securitaire maatschappij’, waar alles op veiligheid is gericht. Mensen die rechtbanken in de gevangenissen organiseren, die de persoonlijke vrijheden almaar verder inperken. Kijk naar de diensten van openbaar nut: justitie, onderwijs, politie– iedereen steunt en zucht. Ze hebben het almaar moeilijker onder deze regering.»

HUMO Wie is het eerst weg: meneer Geens of u?

Hennart «Oh, ik blijf dit een fantastische baan vinden. Misschien vlieg ik buiten, maar ik zal zelf het initiatief niet nemen. Ik zal blijven vechten voor datgene waarin ik geloof. Ik ben 62. Als ik, als voorzitter, tot het einde van de rit blijf zitten, ben ik 67. Dat is nog vijf jaar. (Indringende blik) Onkruid vergaat niet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234