null Beeld

Osama bin Laden gedood

Al Qaeda-leider Osama bin Laden is in Pakistan om het leven gekomen na een interventie door Amerikaanse militairen. Het nieuws werd bekend gemaakt door de Amerikaanse president Barack Obama. Humo sprak in 2008 met de zoon van de Al Qaeda-leider, Omar bin Laden. U kunt het interview hier opnieuw lezen.

Redactie


Humo sprak met Omar bin Laden (27), de zoon van Osama

Brussel, dinsdag na de middag. In de vitrine van een boekenwinkel op de Anspachlaan staat een vuistdik boek prominent uitgestald: 'Les plus célèbres terroristes'. Op de cover heft de beroemdste terrorist van allemaal een bezwerende wijsvinger: Osama bin Laden. Aan de andere kant van de vitrine staat Omar bin Laden (27), de vierde zoon ván. Sinds ze in 2000 afscheid namen in een Afghaans bergdorp, heeft hij zijn vader alleen nog gezien op covers van tijdschriften en boeken en in dreigende videoboodschappen op Al-Jazeera.

'Ik mis mijn vader'

De gelijkenissen tussen de zoon en de vader zijn treffend: dezelfde droeve ogen, dezelfde prominente neus. Voor de rest ziet Bin Laden junior er opvallend westers uit, met zijn leren jekker en een knoert van een Calvin Klein-riem.

Tot 2006 was Omar één van de vele zoons van Osama die waren uitgezwermd over het Midden-Oosten. Hij had zich als schroothandelaar gevestigd in de Saudische stad Jeddah en was getrouwd met een Saudische vrouw, bij wie hij ook een zoon had. Maar toen hij ook nog eens in het huwelijksbootje stapte met Jane Felix-Browne, een 52-jarige Britse die sindsdien door het leven gaat als Zaïna Alsabah Binladin, kreeg de internationale pers hem in het vizier: wekenlang hielden 'de terroristenzoon en de oma' de Britse tabloids in de ban. Sindsdien ontpopte het koppel zich als ambassadeurs voor de vrede. Omar en Zaina, die bij ons gesprek aanwezig is, zijn ervan overtuigd dat hij zijn vader kan bewegen tot onderhandelingen met het Westen. 'Ook al heb ik hem al bijna tien jaar niet meer gezien, ik ben er zeker van dat mijn vader mij hoort.'

HUMO Mis je hem?

Omar bin Laden «Natuurlijk, hij is mijn vader.»

HUMO Weet je waar hij nu is?

Omar «Nee. Ik ga ervan uit dat hij in Afghanistan zit, maar het kan evengoed Pakistan zijn. Als ik aan hem denk, denk ik aan Afghanistan omdat ik hem daar voor het laatst heb gezien. Daar heb ik met hem geleefd tot ik achttien was.»

HUMO Hoe was het om opgevoed te worden door Osama bin Laden?

Omar «Gewoon. Ik heb een heel normale jeugd gehad: een perfect normaal gezinsleven, met mijn moeder, broers en zussen. We hebben ook altijd in gewone huizen gewoond.

»Van Afghanistan herinner ik me vooral dat het er erg koud kon zijn. Voordien hadden we jaren in Soedan gewoond: dat was één en al zand. In heel Khartoem was er misschien één geasfalteerde weg. Maar nogmaals: ik denk niet dat mijn leven zo heel erg anders is dan van dat van jullie.»

HUMO Wat voor iemand was je vader?

Omar «Ik zeg altijd dat hij een zachtaardig man is. Héél zachtaardig. Je hoort hoe ik nu spreek? (erg stil, red.) Wel, hij spreekt nóg zachter. En hij glimlacht altijd. Hij verheft nooit zijn stem.»

HUMO Ook niet als jij ongehoorzaam was?

Omar «Nooit. Je ziet hoogstens dat hij bedroefd is.

»In de Arabische wereld is opvoeding iets helemaal anders dan bij in Europa. Mijn vader stelde de regels op, maar de opvoeding liet hij over aan mijn moeder.»

HUMO Je hebt op verschillende plekken in de wereld gewoond: Saudi-Arabië, Soedan, Afghanistan...

Omar «Ik heb me een paar keer serieus moeten aanpassen, maar ik heb ook geleerd hoe verrijkend andere culturen zijn. Ik heb er een eeuwige afkeer van vooroordelen aan overgehouden. Ik wéét dat alle mensen gelijk zijn. Ik heb met zwarten geleefd in Soedan: ze zijn niet anders dan wij.»

HUMO Tot 2000 woonde je bij je vader in Afghanistan, maar toen besloot je terug te keren naar het Midden-Oosten. Waarom?

Omar «Ik was achttien, ik wilde de wereld ontdekken. Kijken hoe andere mensen leven, wat ze denken, wat ze geloven. Ik dacht: als ik de wereld gezien heb, kan ik voor mezelf uitmaken wat goed is en wat slecht. Ik was op zoek naar waarheid. En: ik had geen zin om te vechten.»

HUMO Er wordt gezegd dat je mee trainde in de Al-Qaeda-kampen waar je vader jihadi's opleidde.

Zaina (onderbreekt) «Er wordt veel onzin verteld over de opvoeding van Omar. Já, hij is op zijn veertiende, vijftiende naar Afghanistan verhuisd. Maar hij heeft nooit een opleiding gekregen in de trainingskampen van Al-Qaeda.»

Omar «Ik heb een aantal basistechnieken geleerd: I learned how to keep safe. Dat is alles. Nogmaals: ik wilde niet vechten.»

HUMO Hoe reageerde je vader toen je zei dat je wilde vertrekken?

Omar «Hij begreep me, zei zelfs: 'Ga maar.' Hij had natuurlijk liever dat ik bleef - geen enkele vader ziet zijn zoon graag vertrekken - maar hij respecteerde mijn beslissing.»

HUMO Wist je dat het moeilijk zou zijn om hem daarna nog terug te zien?

Omar «Natuurlijk wist ik dat.»

HUMO Het Amerikaanse leger en de CIA hebben al miljarden dollars uitgegeven om je vader te vinden. Denk je dat jij hem wél kunt traceren?

Omar «Dat weet ik eigenlijk niet. Maar voor mij is het natuurlijk wel anders dan voor de Amerikanen (glimlacht). Eerlijk gezegd: ik denk niet dat ze hard zoeken. In mijn land heeft iedereen daar wel een mening over. Sommigen zeggen: 'Hij wordt beschermd door God.' Anderen zeggen: 'De Amerikanen hebben nog het liefst dat hij vrij rondloopt, dan hebben ze een excuus om oorlog te voeren in het Midden-Oosten.'»

Zaina «Saddam Hoessein hebben ze gevonden na een paar maanden zoeken. Die man was miljardair, had in zijn land miljoenen volgelingen. Waarom vinden ze hem wél en Osama bin Laden niet? Er staat een beloning van 25 miljoen dollar op zijn hoofd. Dat is toch een beetje vreemd? Nee, volgens mij zoeken ze niet heel hard.»

Omar (denkt na) «Misschien verhuist hij vaak. Misschien is hij verstandiger dan Saddam.»

Een soort Rode Kruis

HUMO Weet je nog waar je was op 9/11?

Omar «Ik was in Saudi-Arabië.»

HUMO Vrijwel meteen werd je vader genoemd als brein achter de aanslagen.

Omar «Dat verbaasde me niet. Als er wat gebeurt in de wereld, zeggen ze altijd dat hij erachter zit.»

HUMO Wat denk jij?

Omar «Ik ben niet zeker. Het is mogelijk, omdat hij dacht dat het zijn zaak zou helpen.

»Het punt is: in elke regering zitten rotte appels. Als ze een excuus zoeken om ergens binnen te vallen, is het makkelijk om een aanslag te plegen en te zeggen dat mijn vader erachter zat. Al-Qaeda is maar een naam, hè.»

HUMO Maar hij heeft zélf gezegd dat hij achter de aanslagen in New York zat. Hij heeft dus minstens drieduizend burgerslachtoffers op zijn geweten.

Omar «Ik weet hoe hij daarover denkt.

»Kijk, jullie hebben een koning, voor jullie is het anders. Maar de Amerikanen hebben George Bush niet één keer, maar twéé keer verkozen tot president - en dus ook tot opperbevelhebber van hun leger. Hij heeft oorlog gevoerd tegen onschuldige burgers in Irak. Voor mijn vader zijn álle Amerikanen daar verantwoordelijk voor, omdat ze hem verkozen hebben: hij beschouwt ze dus niet als burgerslachtoffers. Voor hem is elke Amerikaan een soldaat. Ik weet natuurlijk dat niet álle Amerikanen pro-Bush zijn, maar voor mijn vader maakt dat weinig verschil.»

HUMO Wanneer heb je voor het eerst gehoord over Al-Qaeda?

Omar «Toen ik nog héél klein was.

»Al-Qaeda is ontstaan uit het Afghaanse verzet tegen de Russische bezetting in de jaren tachtig. Maar het is niet wat de meeste mensen denken. Mijn vader heeft Al-Qaeda opgericht als een informatiekantoor, een soort databank om mensen te helpen uitzoeken hoe het met hun strijdende familieleden was gesteld. Een beetje zoals het Rode Kruis. Je leest weleens op internet dat Al-Qaeda is opgericht door de CIA, maar dat is niet waar. Mijn vader is ermee begonnen op verzoek van enkele moslimlanden, die tegen hem zeiden: 'Oké, wij laten onze onderdanen naar Afghanistan vertrekken om samen met jou tegen de Russen te vechten, maar jij moet ons op de hoogte houden van wat er met hen gebeurt.' Bedrijven hebben ook een personeelsdienst, hè.»

HUMO Je zegt vaak: 'De mensen kénnen mijn vader niet zoals hij echt is.'

Omar «Wat denken de mensen volgens jullie over hem?»

HUMO Dat hij een terrorist is die verantwoordelijk is voor de aanslagen op het World Trade Center.

Omar «Laat mij jou een vraag stellen: waarom is mijn vader een terrorist en George Bush niet? Ja, hij voert oorlog, een oorlog waarin burgerslachtoffers zijn gevallen. Daarom noemt men hem een terrorist. Bush heeft honderdduizenden burgerdoden op zijn geweten, maar hém noemen jullie nooit een terrorist. Hij doet nochtans precies hetzelfde.»

Zain (knikt) «In het woordenboek staat duidelijk dat iedereen die een ander terroriseert een terrorist is. Het Iraakse volk wordt toch geterroriseerd? Voor hen is Bush een terrorist.»

Omar «Ik heb een andere kijk op de zaak, maar mijn vader gelooft in wat hij doet. Hij is ervan overtuigd dat hij het leven van duizenden mensen redt. Net zoals Bush gelooft in de oorlog in Irak en Afghanistan. Hij moordt volledige dorpen uit: ook vrouwen en kinderen moeten eraan geloven.

»Herinner je het handelsembargo na de eerste oorlog met Irak, in 1991. In de jaren daarna heeft de vader van Bush één miljoen Iraakse kinderen vermoord, doordat ze de toegang tot voedsel en medicijnen te ontzeggen. Is dat dan zo vredelievend?»

HUMO Jij bent zelf toch tegen geweld, zei je?

Omar «Ja. Ik vind het fout om onschuldige burgers te slachtofferen. Maar dat wil dus ook zeggen dat ik tegen oorlogen zoals in Irak ben.»

Zuiver racisme

HUMO Geloof je dat er een clash of civilisations aan de gang is tussen de islam en het Westen?

Omar (kwaad) «Dat is sneaky, dirty propaganda van de Verenigde Staten en Europa!»

Zaina «Wij geloven niet in een strijd tussen de islam en het Westen.»

Omar «Oorlog gaat nooit om religie, maar om hebzucht. Religie is een excuus om oorlog te voeren.»

HUMO Gelooft je vader wél in een heilige oorlog met het Westen?

Omar «Hij is in oorlog met Bush. Het is Bush die voortdurend op televisie verklaart dat er een oorlog aan de gang is tussen de christenen en de islam; mijn vader heeft die woorden nooit gebruikt. Hij gelooft dat hij voor gerechtigheid vecht: in Palestina en in Irak. Zijn verontwaardiging wortelt in de ellendige situatie van de Palestijnen.»

HUMO Wat vind jij van het Westen?

Omar «Ik hou van het Westen. Het valt me op hoe rijk de mensen hier zijn. Maar er zijn ook minder goeie kanten.»

Zaina «Toen we vanmorgen een koffie wilden gaan drinken, werden we zowat buiten gekeken. Misschien omdat ze dachten dat Omar een zigeuner was of zo: hij is bruin, heeft donker haar en zwarte ogen. Als hij blank was geweest, was er volgens mij geen probleem geweest. Zuiver racisme.»

Omar «Ik hou ervan dat iedereen hier gelijk is voor de wet. Rijk of arm: als je iets mispeutert, krijg je problemen.

»Vrijheid van meningsuiting is ook goed. Alleen is het jammer dat er geen grens aan zit. Als je mensen te véél van iets geeft, wordt dat uiteindelijk een slechte zaak. Als je kind alles mag zeggen wat het wil, zal het zich ooit tegen je keren. Als je kinderen verwent, verliezen ze hun zelfrespect. Die dingen die in de krant stonden over onze profeet Mohammed: dat zou niet mogen.»

HUMO Je bedoelt de Deense cartoons? Heb je ze gezien?

Omar «Nee.»

HUMO Vind je dat mensen niet het recht hebben om met de profeet te lachen?

Omar «Nee. Dat is niet toegelaten. Wij moslims hebben respect voor de christelijke profeet, en ook de joodse. Als je je muziekinstallatie zo luid zet dat de buren klagen, dan komt de politie. Dat mag toch ook niet? Waarom mag je dan wél met mijn profeet lachen? Vrije meningsuiting moet stoppen als je anderen kwetst. Het is ónze profeet, niet die van jullie, begrijp je?»

Zaina «Kinderen mogen ook geen andere kinderen pesten. En op je werk mag je toch ook geen kwetsende karikaturen van je collega's ophangen? Dan word je ontslagen. De meeste landen hebben wetten tegen racisme: je mag mensen geen 'Paki' noemen, of 'nikker'. Waarom mag je dan wél met de profeet lachen? Waarom doen christenen dat?»

Omar «Over God, de profeet en de koning moet je zwijgen. En over je vader mag je ook geen slechte dingen zeggen in mijn geloof. Je moet respect hebben. Als je in Saudi-Arabië iets verkeerds zegt over mijn vrouw, dan krijg je stokslagen. Je mag mij niet aanvallen in mijn persoonlijke leven: dat is échte vrijheid, vind ik.»

HUMO Heb jij je altijd vrij gevoeld?

Omar «Ja. Zeker toen ik nog bij mijn vader woonde (grinnikt). Hij was de boss! De big man! De president, de king, noem hem zoals je wil. En ik was zijn zoon: wie ging mij zeggen wat ik wel en niet mocht? Ik kon doen wat ik wilde.»

Praten met Al-Qaeda

HUMO Jullie werpen je nu op als ambassadeur voor de vrede.

Omar «Ja. Amerika zou de Irakezen ook kunnen helpen zónder dorpen plat te branden of burgers te doden. Daarom stel ik voor dat beide partijen aan tafel gaan zitten. We zouden kunnen onderhandelen over een nieuwe, geüpdatete versie van de Helsinki-akkoorden (zoals in de jaren zeventig tussen het Westen en het Sovjet-blok, red.): een groot vredesakkoord tussen de islam en het Westen. Daarom doen wij nu een oproep aan Europese politici, ook de Belgische: 'Praat met ons.' Samen kunnen we een verdrag op poten zetten.»

HUMO Denk je echt dat ook Al-Qaeda bereid is om te praten?

Omar «Ik weet zeker dat we ze rond de tafel krijgen. Maar dan moet het andere kamp ook een signaal geven. Mijn vader heeft al 's een bestand voorgesteld, maar toen kreeg hij geen gehoor.»

HUMO Al-Qaeda heeft nog niet officieel gereageerd op jullie voorstellen.

Zaina «Ik denk dat Osama onze oproep wel gehoord heeft. Het is opvallend hoeveel videoboodschappen hij heeft verspreid sinds Omar in de media is verschenen.»

Omar «Mijn vader heeft héél lang gezwegen. Maar sinds wij met de pers praten, is hij plots meer weer op televisie. Ik ben er zeker van dat het één met het ander te maken heeft.»

HUMO Je wilt ook een Dakar-rally voor paarden organiseren. Het idee ontstond toen Parijs-Dakar dit jaar werd afgelast nadat Al-Qaeda met aanslagen had gedreigd.

Zaina «We hebben dat idee laten varen: het zou te zwaar zijn voor de dieren. We denken nu aan een lange tocht te paard, eventueel door Europa. We willen met een grote groep mensen rondtrekken om een boodschap van vrede te verspreiden. Iedereen mag meedoen: christenen, moslims en joden.»

HUMO Binnenkort zijn er presidentsverkiezingen in Amerika. Welke president zou volgens jou de beste kans op vrede zijn tussen het Westen en de islam?

Zaina «Ofwel hebben we voor het eerst een zwarte president, ofwel een vrouw... Ik denk dat Obama de beste keuze is.»

Omar (denkt even na) «Arnold (Schwarzenegger, red.), waar woont die? In Californië, ja? Hij is tegen de oorlog, zei hij. Hij ziet er een good person uit, volgens mij. Maar ik ken hem niet persoonlijk.»

Gezicht van het Kwaad

HUMO Heb je nog veel contact met je familie?

Omar «Met iedereen, behalve met mijn vader. Maar het is niet altijd makkelijk. De Bin Ladens zijn uitgezworven over de hele wereld: Zwitserland, Frankrijk. Waarschijnlijk wonen er ook in België.»

HUMO De familie Bin Laden is naar het schijnt schatrijk: jij ook?

Omar «Mijn familie werkt hard, en daar verdienen ze geld mee. Er zitten veel aannemers bij, maar we doen van alles - we zijn een familie van ondernemers. Ik ben ook zo. Ik heb mijn schroothandel in Saudi-Arabië, maar op dit moment ben ik te druk bezig met ons vredesinitiatief. Mijn bedrijf draait nog wel door zonder mij.

(achteloos) «Ik heb vroeger een paar miljoen gehad. Dat heb ik allemaal uitgegeven. Ik heb ook een paar miljoen verloren in de crash van de Saudische beurs, voorjaar 2006. Op één dag was ik meer dan de helft van mijn vermogen kwijt.»

HUMO Is geld belangrijk voor jou?

Omar «Voor mij? Nee. Geld komt en gaat. Als ik geld nodig heb - miljoenen, desnoods - kan ik het morgen krijgen. Gewoon een paar telefoontjes naar mijn familie en het is geregeld. Maar nu ben ik daar niet mee bezig: nu denk ik na hoe ik kan bemiddelen tussen de volkeren in mijn land en in Europa en Amerika. Onlangs is me gevraagd om advies te geven over de terroristen in Colombia. Dus heb ik dat gegeven.»

HUMO Kom je dikwijls in de problemen door je achternaam?

Omar «Intussen zal iedereen wel weten dat ik niet gevaarlijk ben. Ze hebben heel mijn leven binnenstebuiten gekeerd en niets gevonden.»

Zaina «Hier in België hebben we niet zoveel problemen gehad, maar laatst in Italië zijn we door de politie van het vliegtuig geplukt. Ze hebben ons uren ondervraagd - enfin, vooral mij. Aan Omar hebben ze niet eens zoveel vragen gesteld. Onze koffer hebben ze helemaal overhoop gehaald.»

Omar «In het Midden-Oosten reageren sommige mensen heel enthousiast - ze zien me als een held. Voor anderen ben ik het gezicht van het Kwaad. Er zijn ook veel mensen die bang worden als ze mijn naam horen.

«Ik heb wel vaak problemen met de politie, vooral in Arabische landen.»

Zaina «Ze zetten hem voor de minste overtreding aan de kant. In Egypte bijvoorbeeld, als ze zijn Saudische nummerplaat zien.»

Omar «Sommige verkeersagenten halen me zomaar van de weg als ze me herkennen, in de hoop dat ze me kunnen betrappen op één of ander belachelijk klein foutje. Dan stoppen ze me voor een dag in de cel of geven me een boete. Om op een goed blaadje te staan bij hun chefs. Maar die laten mij altijd opnieuw heel snel vrij.

»Voor jullie is het leven erg makkelijk; ik krijg meteen een stempel. Dat is soms zwaar. Als ik ergens naartoe wil, moet ik altijd anticiperen op hoe mensen gaan reageren. Toen ik met Zaina trouwde, was dat meteen voorpaginanieuws. Ik durf niet zomaar met een meisje te praten, omdat ik niet kan inschatten hoe ze zal reageren. Zeer vermoeiend allemaal.»

Zaina «Eigenlijk is het hetzelfde als bij bekende acteurs. Als die gezien worden met een vrouw, komen er ook meteen geruchten. Omar en ik sluiten ons meer en meer op. Ook thuis.»

HUMO En ondervind jij veel problemen als mevrouw Bin Laden?

Zaina «Het raakt me niet meer. Ik heb in elke krant gestaan. Ik hou er niet van dat mensen mijn gezicht kennen, maar we zoeken de aandacht niet op.

Er wordt heel wat onzin over ons geschreven. Neem dat laatste boek van Steve Coll over Omars familie (de omstandige biografie 'The Bin Ladens', red.). Coll wijdt een paar bladzijden aan ons, en ik zweer het: het staat vol nonsens. Hij beweert onder andere dat ik al 80.000 pond heb uitgegeven aan plastische chirurgie. Klinkklare onzin!

»Veel zogenaamde schrijvers pikken hun informatie gewoon zonder te checken van het internet. En 95% van wat op het internet staat is onzin: leugens, riooljournalistiek.»

Omar «Ze schrijven er maar op los. Ze hebben me nooit gesproken, maar ze haten me om mijn familienaam, niet om wie ik ben.»

HUMO Overal waar jullie komen duiken paparazzi op.

Zaina «Ze laten ons niet met rust.»

Omar «We laten ze zoveel foto's nemen als ze willen, dan zijn we ervan af. Als je je gaat afschermen, willen ze alleen maar meer. Op den duur word je dan opgejaagd wild.»

HUMO Je klinkt niet alsof je je makkelijk laat opjagen. Je hebt een zeer kalme uitstraling.

Omar «Ik heb een rustige natuur. Alleen als ik me kwaad maak verhef ik mijn stem, en dat overkomt me bijna nooit. Ik spreek niet graag, het vermoeit me. Als ik een dag heb gepraat, moet ik een hele dag recupereren.»

Zaina «Omar is erg gevoelig voor stress. Je zou het niet zeggen, maar de kritiek maakt hem triest. Ik ben blij dat die hele toestand nog geen wig tussen ons heeft gedreven.

»Wij hebben de pers nooit opgezocht. In juli 2007 is uitgelekt dat ik met Omar was getrouwd. Iedereen zei: 'Dat houden ze geen zes maanden vol.' Maar we waren toen al bijna een jaar getrouwd! Sinds september 2006, en niet sinds april 2007 zoals overal wordt geschreven. Als we echt zo mediageil waren, zouden we toch meteen na ons huwelijk naar de pers zijn gestapt?»

Coup de foudre

HUMO Klopt het dat je Omar hebt leren kennen tijdens een vakantie naar Egypte?

Zaina «Nog zo'n misvatting. De kranten blijven schrijven dat ik als toeriste onder de piramides rondwandelde en Omar daar tegen het lijf liep. That's rubbish! Ik ken zijn familie al jaren. Ik woon al zeven jaar in de buurt van de boerderij van zijn oom. Negen maanden per jaar woon ik in Egypte, op de vlucht voor de Engelse winters. Ik heb er een leven opgebouwd: ik heb er mijn eigen paard, twee huizen en zelfs een kameel.»

HUMO Hoe hebben jullie mekaar dan wél leren kennen?

Zaina «Ik ben kunstfotografe, en die oom van Omar had me gevraagd om foto's te nemen op en rond zijn farm. Daar was ik een paar weken mee bezig toen ik mee mocht gaan paardrijden, de woestijn in.»

Omar «In mijn familie zijn we allemaal fervente ruiters. We maakten dagenlange tochten, met zo'n vijftien man.»

Zaina «Vaak reden we 's nachts: het gevoel van vrijheid is onbeschrijflijk, in dat machtige landschap. Daarom was ik die keer meegegaan - ook om foto's te maken.

»Na een paar dagen nam ik op een heuveltop een groepsfoto. Omar zat vlak bij me: een heel grote, stille man - hij sprak bijna geen woord Engels. Ik vroeg of ik een foto van hem mocht nemen. Hij gaf zijn toestemming, ik heb nog een 7-Up gedronken en ben weer vertrokken. That's it.»

Omar «Zaina was mij op dag één al opgevallen.»

Zaina «Toen had hij al beslist dat hij met me wou trouwen.»

Omar (knikt) «Ik was al getrouwd met een Saudische vrouw, met wie ik een zoon heb - Mohammed. Geen probleem: moslimmannen mogen met meer dan één vrouw trouwen, unlike you poor men (lacht hard).»

HUMO Een coup de foudre - liefde op het eerste gezicht. Wat trok je aan in Zaina?

Omar «Ze was anders dan andere vrouwen, dat zag ik meteen. Het trof mij als een donderslag bij heldere hemel. Hoe dat kwam? Omdat Allah dat zo in het boek van mijn leven geschreven heeft.

»De eerste keer dat ik haar vanuit de verte zag, dacht ik dat ze veertien was.»

Zaina (lacht) «Vanuit de verte, hè.»

Omar «Ik stond 50 meter van haar af, maar haar manier van doen, de manier waarop ze bewoog, was heel meisjesachtig.»

HUMO Jullie zijn erg snel getrouwd.

Zaina «Na vijftien dagen.»

Omar «Maar de beslissing hadden we al na twee dagen genomen.»

HUMO

Zaina (nadrukkelijk) «Het was geen énkel probleem. Omar heeft mijn zoon van 35 (uit een vorig huwelijk, red.) gebeld en ze hebben een goed gesprek gehad. Ik zei het al: ik kende de familie, mijn kleinkinderen trokken al op met de Bin Ladens. Ze zien Omar als Omar, en niet als 'de zoon van'. Ik ben niet getrouwd met Osama.»

HUMO Tot slot. In een interview zei jij, Zaina: 'Omar vertrouwt niemand: hij kijkt steeds achterom, bang dat mensen hem volgen. Hij is paranoïde.' Vrezen jullie voor je leven?

Omar «De dag dat ik moet sterven, zal ik sterven. Ook dat heeft Allah al lang geleden in het boek van mijn leven geschreven.»

Zaina «We hébben doodsbedreigingen gehad - via internet, weet je wel - maar we blijven er rustig onder. Niet zomaar van die vage dreigementen; zeer specifiek. Ik zit in de gemeenteraad in het dorpje Moulton, en daarom staan mijn adres en telefoonnummer in het telefoonboek - vandaag heb ik overigens te horen gekregen dat ik uit die raad ben gezet omdat ik zes maanden niet was komen opdagen. Maar we proberen de bedreigingen te negeren.

»Het ís niet simpel, soms. Daarom wil ik ook niet dat jullie aan hem vragen of zijn vader een terrorist is. Want daar kán hij niet op antwoorden. Als hij ja zegt, krijgt hij de fundamentalisten over zich heen. Als hij nee zegt, heeft hij het verkorven in het Westen. Dat is het niet waard. We zijn niet bang, maar we willen geen aanvallen uitlokken.»< >

Tom Pardoen & Raf Weverbergh

Foto's Stephan Peleman

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234