null Beeld

Oscar Santos, dj en 12-jarige zoon van Tine Embrechts: 'De steinerschool ging te traag voor mij'

Oscar Santos won ‘The Voice Kids’ vorig jaar niet, maar hij draaide vervolgens op z’n 12de zijn eerste dj-set op het Antwerpse Summerfestival. Hij was de jongste artiest die er ooit aantrad, maar hij zette de hele wei op haar kop, inclusief mama Tine Embrechts: ‘Ze deed net als de jongere generatie, heel grappig.’

Stefanie De Jonge

'Op liefdesverklaringen ga ik niet in, momenteel ben ik puur met muziek bezig'

Humo Wanneer wist je dat je dj wilde worden?

Oscar «Ongeveer op mijn 8ste ben ik beginnen te denken: ‘Ik wil later een grote dj worden.’ Het was op vakantie in Kroatië. De jongen met wie ik optrok, had een mp3-speler en liet mij muziek horen die ik niet kende, EDM of elektronische dansmuziek. Het gaf me zo’n kracht: ik vond dat ongelofelijk, supercool. Ik ben meteen meer nummers beginnen op te zoeken op het internet, en hoe meer ik er hoorde, hoe meer ik dacht: ‘Ik wil dit ook kunnen maken.’ Zo ben ik aan de slag gegaan, stap voor stap. Eerst gewoon loops maken, en vervolgens experimenteren met GarageBand, de software voor beginnende muziekmakers.»

Humo Je vader is gitarist in een band, je moeder zingt. Wilde je muziek maken om in hun voetsporen te treden?

Oscar «Neen. Ik heb nooit ‘wauw’ of ‘cool’ gedacht als ik hen hoorde, laat staan dat ik dacht: ‘Dat wil ik ook.’ Ik maak totáál andere muziek dan zij. Mijn vader speelt ska, funk en latin rock, en daar zou ik in mijn vrije tijd nooit naar luisteren. Er zitten niet genoeg beats in, vind ik. Maar ik ben wel blij met de inhoud van mijn vaders platenkast. Hij heeft bijvoorbeeld alle platen van Michael Jackson. Van hem was ik meteen onder de indruk: ‘Bad’ en ‘Smooth Criminal’ zijn fantastisch. Ik vind het nog altijd jammer dat ik hem nooit live zal zien. Maar EDM draaide mijn vader niet, en mijn moeder houdt er ook niet van.»

Humo Je oom, Pieter Embrechts, heeft ooit een cover van Bruce Springsteen opgenomen.

Oscar «Van wie?»

Humo Bruce Springsteen.

Oscar «Die ken ik niet. Maar de akoestische muziek die Pieter maakt, hoor ik wel graag.»

Humo Je speelt zelf piano, en je zingt.

Oscar «Ja, ik ben natuurlijk naar de muziekschool geweest. Notenleer vond ik supersaai, maar ik zing heel graag, ook in de mixen die ik maak.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik treed heel graag op, maar zoveel op pad zijn als mama soms is, lijkt me ook lastig'

Humo Ga je, net als je moeder en je ooms vroeger, naar een steinerschool?

Oscar «Neen. Ik ga naar het college. In het lager ben ik wel even naar de steinerschool geweest, maar het ging daar te traag voor mij. Ik kon al lezen en schrijven toen ik van de kleuterschool kwam en op dat moment konden ze me daar niet verder helpen.»

Humo Vind je dingen snel saai?

Oscar «Eigenlijk wel. Ik heb er ook een klas moeten overslaan en ben dan naar een andere school gegaan. Toen ging het beter.»

Humo Voordat je je bij ‘The Voice Kids’ aanmeldde, heb je – je was toen 9 – aan ‘Junior Eurosong’ meegedaan.

Oscar «Aan de audities, ja, maar verder ben ik niet geraakt.»

Humo Voor ‘The Voice Kids’ wou je je ook absoluut zelf inschrijven.

Oscar «Ik heb mama een beetje moeten overtuigen. Zij was bang dat ik via de sociale media allerlei smalende commentaren zou krijgen als ik niet door de selectie zou raken of een fout zou maken. Omdat ik de zoon ván ben. De dochter van die rechter (hij bedoelt advocaat Jef Vermassen, red.) hebben ze in ‘K3 zoekt K3’ ook zo hard aangepakt. Maar ik heb gezegd dat dat me niet kon schelen, dat ik het er wel voor overhad.»

Humo Ze zei ook dat het wel goed zat met je motivatie: ‘Hij doet het niet omdat hij beroemd wil worden.’

Oscar «Toch niet meteen. Ik hoopte vooral dat ik veel zou bijleren. Daarom koos ik ook voor het team van Sean (Dhondt). Hij is een drummer en ik dacht hij me het best zou kunnen helpen met beats en zo.»

Humo Toen ze je na je blind audition zag, zei jurylid Natalia onmiddellijk: ‘Aaah, maar die ken ik. Dat is de zoon van Tine!’ Stoorde het niet dat je daar meteen als de zoon ván werd neergezet?

Oscar «Niet echt. Natalia is een goeie vriendin van mama. Dus het was logisch dat ze dat zei. Ik bén ook de zoon van mama, hè, en ik vind dat allesbehave vervelend.»

Humo Kijk je nu nog naar ‘The Voice Kids’?

Oscar «Ik heb dit seizoen eigenlijk nog niet gekeken. Het was een fantastische ervaring, maar nu weet ik precies wat die kinderen allemaal meemaken. Misschien vind ik het daarom minder spannend om naar te kijken. Ik zit liever achter mijn computer muziek te maken.»

Humo Toen de jury je na je blind audition met complimenten overlaadde, bleef je wel heel cool. Je reageerde nauwelijks.

Oscar «Ik weet het. Ik was gewoon in shock. Ik had het totaal niet verwacht en wist niet hoe ik moest reageren. Ik kon maar één ding bedenken: proberen serieus te blijven.»

Humo Ook toen je later, na de battles, te horen kreeg dat je niet meer doorging, was je doodkalm.

Oscar «Ik vond het wel jammer, hoor, maar toen we met ons team begonnen te werken had ik al snel door dat ik lang niet zo ver stond als de anderen. Ik had dus niet verwacht die battle te winnen. Dat Regi later voorstelde om mij te begeleiden, was trouwens beter dan een eventuele overwinning in ‘The Voice Kids’. Toen hij naar mama belde en zei dat hij onder de indruk was en een keer met me wilde afspreken, wist ik niet wat ik hoorde. Op mijn 10de heb ik mijn eerste cd van Regi gekregen. Toen al vond ik zijn muziek geweldig. Dat hij mijn mentor zou worden, had ik nooit durven te dromen. Hoeveel mensen krijgen zo’n kans?

»Ik zie hem nog steeds om de twee maanden. Vorige week hebben we twee tracks gekozen die we gaan uitbrengen. Tegen de zomer zal er waarschijnlijk een tweede single of toch een clubrelease zijn.»

Humo Weet je ook waaróm hij je zo goed vindt?

Oscar «In een artikel heeft hij gezegd: ‘Oscar is een beetje zoals mijn jongere zelf.’ Maar ik weet niet of er iets is wat hij echt goed vindt aan mij, iets echt opmerkelijks, zeg maar. Nu, de eerste keer dat ik hem de ruwe versie van ‘Invincible’ liet horen (Oscars eerste single, red.), zei hij wel meteen: ‘Dit kan iets worden!’ We hebben dat nummer samen afgewerkt in zijn studio.»

Humo Was het een succes?

Oscar «‘Invincible’ is 2.000 keer afgespeeld op SoundCloud en heeft 15.000 views op YouTube gehaald. Daar ben ik heel blij mee. Het is geen hit geworden, maar het was een heel goed begin.»


Met trillende stem

Humo Vorige zomer draaide je op het Summerfestival. Met je 12 jaar was je de jongste dj die daar ooit speelde.

Oscar «Dat vond ik zelf ook heel speciaal. Alleen had ik nog geen professionele installatie: ik moest met mijn eigen computer werken en die is natuurlijk precies op dat moment gecrasht. Toen heb ik wel effe gehuild. Gelukkig was Regi er toen al. Hij is even beginnen te draaien, heeft de mensen geëntertaind en ervoor gezorgd dat ze niet wegliepen terwijl ik die technische problemen probeerde op te lossen. Ik heb daarna het publiek toch nog goed op gang gekregen.»

Humo Zelfs je moeder heeft als een gek staan dansen tussen het publiek.

Oscar «Ja, ze deed net als de jongere generatie. Dat was heel grappig (lacht).

»Ze steunt mij heel erg, net als papa. Ze hoopt echt dat ik mijn weg vind in de muziek.»

Humo Ze zegt dat zij op haar 12de totáál niet durfde wat jij al allemaal durft. Je lijkt je geweldig op je gemak te voelen op het podium.

Oscar «Mama heeft dat ook al tegen mij gezegd, dat ze vroeger bang was op een podium. Toch raar, want ze doet nu niks anders (lacht).

»Ik heb ook stress als ik op het podium stap, hoor – als je goed luisterde, hoorde je mijn stem trillen tijdens m’n blind audition voor ‘The Voice Kids’. Maar als ik echt helemaal ín de muziek zit, vergeet ik waar ik sta. Dan ben ik alleen nog maar bezig met wat ik graag doe.»

Humo Regi zegt: ‘Er zit zoveel energie en goesting in die jongen.’

Oscar «Als ik met mijn muziek bezig ben, kom ik op den duur echt op dreef, zeg maar. Dan werk ik hard, want je móét heel lang aan iets werken om het resultaat echt goed te krijgen. Soms word ik daar een beetje ongeduldig van.»

Humo Ik heb de tekt van ‘Invincible’ op internet opgezocht…

Oscar «Staat die op internet? Echt? Wauw!»

Humo Je schrijft: ‘In sadness we drown…’

Oscar «Maar ook: ‘Nothing can hold us down!’ Het is een motiverende tekst, hè. Dat was mijn bedoeling. Ik wilde aan de mensen zeggen: ‘Je kunt het! Als je iets wilt, kun je het bereiken.’»

Humo Je moeder vertelde me ooit dat ze een heerlijke, maar heel beschermende opvoeding heeft gehad. Ze wist niet wat beter was: zo’n opvoeding of één waarin je eerlijk zegt dat het leven niet altijd leuk is.

Oscar «Hmja. Mama is redelijk streng. Er zijn best veel dingen die andere kinderen wel mogen en ik niet – zoals naar een feestje gaan met oudere kinderen. Ik ga niet zeggen dat dat slecht is. Het is anders. Als ik naar een feestje wil, moet ik eerst goeie punten op school halen. Maar als ik mooie cijfers heb, mag ik altijd iets leuks doen. Dat is mijn ouders’ manier van opvoeden.»

Humo Wat zou jij aan de wereld veranderen als je God was?

Oscar «Dan zou ik alle vormen van haat proberen uit te bannen: racisme, seksisme, en alle andere ismes die staan voor dingen die mensen slecht aan elkaar vinden.»

Humo Heb je al met racisme te maken gehad?

Oscar «Niet heel erg, hoor. Mijn vader is Mexicaan. Hoeveel grappen over taco’s en sombrero’s en andere Mexicaanse stereotypen ik al te horen heb gekregen, dat wil je niet tellen. Als vrienden met een tacograp afkomen, kan dat best grappig zijn. Maar er zijn ook jongens die slechte bedoelingen hebben met zo’n grap, en dan denk ik altijd: ‘Waarom doe je dat? Wat schiet je daarmee op?’

»Toen ik wist dat ik een broertje kreeg (Gaston, het zoontje van Tine Embrechts en Laurent Bailleul of Guga Baúl) heb ik dat alleen aan mijn beste vriend durven te zeggen. In de klas heb ik het verzwegen. Ik was bang dat iedereen zou denken dat ik daarmee in de aandacht wilde staan – omdat mama en Laurent bekend zijn. Maar eigenlijk is dat toch jammer. Ik was blij en wilde dat goeie nieuws graag delen.»

Humo Dat brengt ons terug bij die ‘in sadness we drown’. Dat gebeurt dus ook.

Oscar «Ja. Niet dat ik vaak depressief ben of zo, maar ik werd vroeger wel wat gepest. Vanwege mijn naam, of vanwege mijn bril. Mijn volledige naam is eigenlijk Luis Oscar. En vanwege de spelling van Luis zijn ze me ‘luis’ gaan noemen. En ‘luis’ is daarna ‘loser’ geworden. Dat klasgenoten me ‘loser’ noemden, daar kon ik echt niet tegen. Dan werd ik boos en agressief. Ik snapte het niet. Ik snap sowieso niet wat er leuk is aan pesten. Het waren ook altijd kinderen in groepjes, die ook nog ’ns ouder en groter waren dan ik. Dat is toch zwak? Ik zal het nooit begrijpen.»

Humo Was je een buitenbeentje?

Oscar «Misschien. Ik had niet zoveel vrienden. Ik had gewoon andere interesses, luisterde naar andere muziekgenres. Ik sportte ook niet graag. Nu doe ik wel aan muurklimmen, maar dat is natuurlijk niet zo’n populaire sport als bijvoorbeeld voetbal. Ik heb wel geprobeerd om mee te voetballen op het schoolplein, om er een beetje bij te horen, maar ik vond het gewoon saai en liep snel weer weg.

»Maar goed, nu heb ik wél vrienden, hoor. Ik kom net van mijn beste vriend. We hebben de hele dag samen muziek zitten te maken.»


Superheld

Humo Je maakte ook al nummers met een jongen in Zweden en met iemand in Zuid-Afrika.

Oscar «Ja, via SoundCloud, een soort WhatsApp voor muziek. Daar post ik mijn muziek op, en vaak krijg ik dan reacties als: ‘Goeie muziek. Zullen we samen iets maken?’»

Humo Kunnen ze jouw muziek dan niet gewoon pikken?

Oscar «Niemand kan mijn muziek uploaden onder zijn eigen naam. Wie dat tóch durft, klaag ik meteen digitaal aan. Zo iemand krijgt een strike, en na drie strikes wordt je account verwijderd.»

Humo Dus op SoundCloud zijn er veel zielsverwanten die met jou muziek willen maken?

Oscar «Precies, maar ik ga natuurlijk niet op elk verzoek in. Ik bekijk eerst hun profiel, luister naar hun muziek, en als ik denk dat ik iets van hen kan opsteken, beginnen we samen een project. Zo heb ik nu twee nummers gemaakt en die zijn allebei door promolabels opgepikt.»

Humo Huh? Wat betekent dat?

Oscar «Promolabels zorgen ervoor dat nummers veel beluisterd worden op SoundCloud. Zij doen wat platenfirma’s doen in het niet-virtuele leven.»

Humo En wat winnen zij daarmee?

Oscar «Zij krijgen een naam – een status, zeg maar. En daardoor stijgt de waarde van hun label.»

Humo Zou je evenveel geld willen verdienen als Dimitri Vegas en Like Mike?

Oscar «Dat is zeker niet het allerbelangrijkste. Je hebt geld nodig, natuurlijk. Maar ik weet nog niet zo goed hoe ik met geld moet omgaan. Ik krijg 20 euro zakgeld per maand. Dat probeer ik goed te beheren en te verdelen. Ik krijg op school economie en in dat vak leer ik over belastingen betalen, en zo. Het lijkt me allemaal heel erg ingewikkeld.

»Weet je, ik treed heel graag op, maar zoveel op pad zijn als mama soms is, lijkt me ook lastig. Ik ben bang dat ik op den duur niet meer genoeg tijd voor mezelf zal hebben, om gewoon rustig thuis aan mijn muziek te kunnen prutsen.»

Humo Wat ik me nog afvroeg: het hemd en het vlinderstrikje die je droeg tijdens je battle in ‘The Voice Kids’, had je die zelf gekozen?

Oscar «Ja, we mochten allemaal onze outfit kiezen. Ik heb die kleren nog ergens liggen, hier. Ik hou er wel van om in een pak te verschijnen. Dan kom je chiquer over, en op één of andere manier heb ik dan een hoger zelfbeeld (lacht).»

Humo Werd je na ‘The Voice Kids’ niet overstelpt met liefdesverklaringen?

Oscar «Mja. Ik heb wel reacties op Facebook gezien, maar daar ga ik allemaal niet op in. Momenteel ben ik puur met muziek bezig.»

Humo Wat doe jij eigenlijk als je in verdriet dreigt te verdrinken?

Oscar «Muziek maken of beluisteren. Of ik lees Amerikaanse comics. Ik heb een hele verzameling. Ken je The Flash? ’t Is een superheld.»

Humo Die invincible is.

Oscar «Precies (lacht).»

Humo Je droomt ervan de beste dj ter wereld te worden en op Tomorrowland te draaien.

Oscar «Ja. Dat is een mooi doel, vind ik, en redelijk concreet.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234