null Beeld

Otto-Jan Ham over 'De Campus Cup': 'Ik vroeg me dikwijls af: wat ben ik hier eigenlijk aan het voorlezen?'

Liefhebbers van harde quizzen waarin twee teams van telkens vier studenten van dezelfde universiteit of hogeschool de degens kruisen, konden de voorbije 57 jaar enkel bij ‘University Challenge’ terecht, op de BBC. Maar kijk: komende maandag start op Canvas ‘De Campus Cup’, met niemand minder dan Otto-Jan Ham als de Jeremy Paxman van dienst.

Noud Jansen

Otto-Jan Ham «De vergelijking met ‘University Challenge’ zal ongetwijfeld hout snijden, al heb ik dat programma nog nooit van m’n leven gezien. Enfin, intussen heb ik wel begrepen dat het iets door en door Brits is, en dat de vragen er meestal krankzinnig moeilijk zijn. Dat is bij ons nu ook weer niet het geval, al ligt de pittigheidsgraad wel wat hoger dan in andere Vlaamse tv-quizzen.

»Ik ben zelf geen misselijke quizzer, maar er zitten toch behoorlijk wat vragen tussen waarbij ik me afvraag: wat ben ik hier nu eigenlijk aan het voorlezen? Over één of ander groen licht dat onder bepaalde omstandigheden kan optreden in een deeltjesversneller, bijvoorbeeld. En het straffe is nog dat die apen gewoon wéten dat het om het Tsjerenkov-effect gaat. We zijn op dit moment de kwartfinales aan het opnemen – ‘De Campus Cup’ is een quiz in tornooivorm – en ik sta er soms echt van te kijken hoe ver de kennis van sommige deelnemers reikt.»

HUMO Dit is jouw vuurdoop als quizmaster. Je collega Jeroen Meus kwam na de eerste opnames van ‘Twee tot de zesde macht’ woorden tekort om duidelijk te maken hoe zwaar het was geweest. Hij had de job van quizmaster schromelijk onderschat, zei hij.

Ham «Dat was bij mij precies hetzelfde. Voordat ik hieraan begon, had ik zo het idee dat een quizmaster weinig meer hoeft te doen dan de vragen die op zijn kaartjes staan, netjes voor te lezen: een kind kan de was doen. Dat bleek een ernstige misvatting, want in werkelijkheid is het aartsmoeilijk. Het is vooral lastig om alles tegelijkertijd te doen: vragen stellen zonder fouten te maken, de score bijhouden, weten wie wanneer aan de beurt is, ervoor zorgen dat alle deelnemers evenveel aandacht krijgen… Je moet de hele tijd gefocust zijn, en focus is nooit mijn sterkste punt geweest.»

HUMO Heb je een opleiding tot quizmaster gehad?

Ham «Nee, maar we hebben wel cafétests gedaan, die overigens nooit in een café plaatsvinden, maar in een honk bij Woestijnvis. Michiel Devlieger zat daar telkens bij om tips te geven. En dat was nodig, want in het begin was ik wat te weinig betrokken en liet ik alles maar op z’n beloop. Dat had er misschien wel mee te maken dat ik ‘De Campus Cup’ aanvankelijk als niet meer dan een leuk tussendoortje beschouwde. Daar heeft Michiel me wel van afgeholpen: hij heeft me laten inzien dat een quiz pas leuk wordt als je als quizmaster de spanning ook zélf voelt, en van de weeromstuit mee gaat aanzwengelen. Zo van: (diepe quiz-master-stem) ‘Neem je tijd. De volgende vraag kan alles bepalen.’ En verdomd, het werkte! Ik neem het spelelement nu heel serieus, wat niet wegneemt dat ik er ook wat humor insteek; dat is nu eenmaal eigen aan mezelf.»

HUMO Ik heb de eerste aflevering gezien: het viel me op dat je tijdens de kennismakingsronde erg zenuwachtig overkwam.

Ham «Dat was ik dan ook. Heel irritant. Héél irritant. Ik ben van nature altijd wel wat nerveus, maar dit ging erover. Toen ik het terugzag, dacht ik: verdomme, Otto-Jan. Maar goed, je moet natuurlijk ergens beginnen. En het is jammer dat een programma vaak op z’n eerste aflevering wordt afgerekend, want inmiddels gaat het al een stuk beter.

»Als ik in ‘De ideale wereld’ pakweg Tom Van Dyck naast me had zitten, dan kon ik er wel op rekenen dat er een gevatte repliek zou volgen op een grapje van mijnentwege. Maar hier had ik te doen met mensen die het totaal niet gewoon zijn om in een televisiestudio te zitten, een gróte televisiestudio dan nog, met veel volk op de tribunes, en een presentator – moi – die rare en ontregelende vragen stelt. Je zou voor minder onder de indruk zijn. Het gevolg was dat ik er zelf ook een beetje zenuwachtig van werd, en dat enkele grappig bedoelde opmerkingen dood voor m’n voeten neervielen. Ik geef grif toe dat dat klappen zijn waarvan je even moet herstellen. Maar na een tijdje kwamen mijn opmerkingen wél aan, en was ik vertrokken.»

HUMO Heb je de indruk dat de studenten van nu erg verschillend zijn van die uit jouw tijd, twintig jaar geleden?

Ham «Niet echt. Ik was wel helemaal vergeten hoe cocky je kunt zijn op die leeftijd, hoe verdomd eigenwijs en blufferig. Dat zeg ik overigens met de grootste liefde: ik was destijds ook zo. ’t Is het overschreeuwen van je eigen onzekerheid, denk ik. En verder is het me opgevallen dat de studenten van vandaag beduidend minder over het Belgisch koningshuis weten dan over het Tsjerenkov-effect. Geen knijt, met name. Dat Fabiola de echtgenote was van Boudewijn, bijvoorbeeld: voor mij is zoiets vanzelfsprekend. Wat natuurlijk ook al aangeeft dat ik dubbel zo oud ben als die gasten: ik had verdorie hun vader kunnen zijn!»


Zonnebrillen stelen

HUMO Je hebt op je 40ste toch nog altijd iets studentikoos, vind ik.

Ham «Ik eet nog altijd Aïki Noodles, dat is waar. En ik ben relatief jong van geest, wat er ongetwijfeld mee te maken heeft dat ik met jonge mensen werk. Maar verder heb ik me perfect geschikt in mijn rol van veertiger met een levensgezellin, twee dochters en een huis dat afbetaald dient te worden.

»Als ik naar de deelnemers kijk in ‘De Campus Cup’, met alle waardering die ik voor ze heb, dan ben ik vooral blij dat ik van mijn studententijd af ben. Niet dat dat op alle vlakken een slechte periode was – ik heb er bijvoorbeeld een paar waardevolle vriendschappen aan overgehouden. Maar ik studeerde niet graag, en het frustreerde me ook enorm dat ik zo veel tijd zat te verschijten. Ik wilde vooruit in het leven, maar dat gebeurde maar niet. In de plaats zat ik maar wat op mijn gitaar te pingelen.»

HUMO Toch heb je een diploma journalistiek weten te bemachtigen.

Ham «Juist, ja. Dat kan niet genoeg benadrukt worden: Ik Heb Een Diploma. En dat gepingel op die gitaar heeft uiteindelijk ook nog zijn vruchten afgeworpen.»

HUMO Hoezo?

Ham «Samen met een oude studievriend heb ik de muziek bij dit programma gemaakt, iets wat ik al langer eens wilde doen. We deden dat op zijn appartement in Antwerpen, dat behoorlijk aanvoelde als een kot. Het was net alsof we terug in de tijd reisden, want indertijd zaten we ook vaak op zijn kot muziek te spelen. Het enige echte verschil was dat we toen wisten dat we beter zouden studeren, en dat we nu in feite met onze job bezig waren. En ja, je denkt dan al eens terug aan vroeger, en je dist al eens wat oude anekdotes op. Zoals die ene over die zonnebrillen (lacht bij de gedachte)...»

HUMO Vertel?

Ham «Je weet, als student verveel je je nogal vaak. Wat ik graag deed om die verveling tegen te gaan, was…»

HUMO Masturberen?

Ham «O ja, dat sowieso. Maar wat ik óók deed, was blowen, allerlei spaghettisauzen uitproberen of in cd-winkels rondhangen. Enfin, normale studentenbezigheden. Maar die vriend van mij – verder een heel aimabele gast, hoor – vond er niks beter op dan in de dooie momentjes zonnebrillen te gaan stelen in het Kruidvat. Op den duur was hij daar zo bedreven in dat z’n hele kot ermee vol lag, het leek wel een museum. Dat heeft net zolang geduurd tot ik op een dag met een andere vriend door de stad wandelde, en we hem in een combi zagen zitten – toen hij ons in de gaten kreeg, stak hij met een brede smile z’n duim omhoog (lacht). Ze hadden ’m gepakt met – ik geloof – veertien zonnebrillen, en enkele scheermesjes. God, wat wáren we toch allemaal prachtig gladgeschoren in die dagen, toen we nog jong en onbezonnen waren, en de toekomst ons toelachte als een beeldschone vrouw.

»Weet je wat? Schrap dat maar van die ongelukkige studententijd: het was de mooiste tijd van mijn leven!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234