null Beeld

Oudfinalist van Humo's Rock Rally Jan Van de Ven maakt furore in 'The Voice van Vlaanderen'

Wie over een goed geheugen beschikt, heeft ’m vast al opgemerkt: een Rock Rally-veteraan zingt in ‘The Voice van Vlaanderen’ – of all places – de pannen van het dak.

Tom Raes

'Ik heb mijn kinderen eerst om toelating gevraagd voor ik eraan begon'

Jan Van de Ven stond met Van de Ven & The Men in 1990 als finalist van Humo’s Rock Rally op het podium van de AB. Helaas voor hem was dat het jaar waarin medefinalisten Noordkaap en Gorky ons luidkeels kwamen meedelen dat Nederlandstalige rock plots geloofwaardig was geworden. Noordkaap won, Gorky werd derde. Maar wie kan zich als enige op de borst kloppen als deelnemer aan ‘The Voice van Vlaanderen’? Juist. ‘Dit is mijn eerste Humo-interview in 26 jaar!’

Bekijk de optredens van Jan Van de Ven in 'The Voice van Vlaanderen'

Jan Van de Ven «De editie 1990 was al mijn dérde Rock Rally – het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar met Van de Ven & The Men was het de eerste keer dat ik de finale haalde. Toegegeven: toen we uiteindelijk niet wonnen, was ik teleurgesteld. Het competitieve had me eerst totaal niet beziggehouden, maar de dag van de finale, met de eindmeet in zicht, had ik eindelijk door dat we écht kans maakten.»

HUMO Hoe is het Van de Ven & The Men vergaan na Humo’s Rock Rally?

Van de Ven «We hebben twee full-cd’s opgenomen en een aantal jaren concerten gespeeld. Uiteindelijk zijn we uit elkaar gegaan, maar vorig jaar zijn we een reünietournee begonnen ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van onze doortocht in de Rock Rally. Deze zomer spelen we het laatste concert daarvan.

»Ik ben wel altijd muziek blijven spelen, zij het in cafés of gewoon op straat. En tussendoor dook ik weleens op in een tv-programma. Maar nooit een écht muziekprogramma, tot nu met ‘The Voice’.»

HUMO Welke programma’s waren dat dan wel?

Van de Ven «Eén ervan was een kookprogramma. Het werd gepresenteerd door die ene, die wat norse chef. Allee, hoe heet-ie ook weer? (Denkt na) Herwig Van Hove! Die was het.»

HUMO Dan liever ‘The Voice’. Al vind ik je op het eerste gezicht niet meteen passen in die commerciële omgeving.

Van de Ven «Tja, ik ben geïnspireerd door de rock-’n-roll van de jaren 50 en 60, en die kom je inderdaad maar erg weinig tegen in ‘The Voice’. Ik spring eruit, maar: ik word wel gewaardeerd. De mensen daar lúísteren naar je. Ik ben nog geen enkele keer scheef bekeken door iemand die zich afvroeg: ‘Wat komt die hier in hemelsnaam doen?’

»Ik ben iemand die graag zingt, en dan doet de plaats waar je dat doet er niet echt toe. Eigenlijk ben ik zelfs tégen muziekwedstrijden: ik vind het idee van muziek als competitie maar niets. Maar als je zo’n wedstrijd als ‘The Voice’ gebruikt als een manier om jezelf te laten zien aan de mensen, dan kan het wel voor mij. Het is ook een totaal ander soort wedstrijd dan de Rock Rally: als dat een marathon is, dan is ‘The Voice’ de 100 meter sprint: je beurt is voorbij voor je het weet.»

HUMO In de battles, zoals de tweede ronde in ‘The Voice’ heet, kreeg je een nummer opgelegd: ‘Wake Me Up’ van Avicii. Niet bepaald jouw stijl, durf ik te gokken.

Van de Ven «Muziek ligt je of ligt je niet, en dat nummer lag me – toegegeven – wat minder. Maar in erg veel gevallen kun je een nummer herleiden tot een drietal akkoorden, en als je die dan hoort, blijkt er vaak toch nog meer rock-’n-roll in zo’n liedje te schuilen dan je op voorhand vermoedde. Ook met ‘Wake Me Up’: we brachten uiteindelijk een erg folky uitvoering die me wel goed zat. Maar ik besef ook dat het niet evident is dat iemand als ik in ‘The Voice’ meedraai. Ook al qua leeftijd: ik heb mijn kinderen eerst om toelating gevraagd voor ik eraan begon, zij moesten het ook zien zitten dat hun vader op tv te zien zou zijn.»

HUMO Dit nog: je staat her en der bekend als ‘de Bruce Springsteen van Willebroek’. Hoe komt een mens aan zo’n bijnaam?

Van de Ven «Dat moet je aan Jan Hautekiet vragen, hij heeft me die gegeven toen hij als reporter voor Studio Brussel de Rock Rally versloeg. De precieze reden weet ik niet. Ik ben een nogal energieke zanger, misschien kwam het wel daardoor? Of Jan was er gewoon mee aan het lachen, dat kan natuurlijk ook (lacht).»


Herbekijk de blind audition van Jan in 'The Voice van Vlaanderen':

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234