null Beeld

'Outcast': nog enger, benauwender en meer fucked up dan 'The Walking Dead'

Wie vindt dat er – buiten de schurftige baard van Rick Grimes – nog niet genoeg pure, onversneden horror in ‘The Walking Dead’ zit: proficiat, u bent naar alle waarschijnlijkheid een gloeiende psychopaat.

vvp

'Met 'Outcast' wil ik het exorcismegenre op grote schaal omspitten' Robert Kirkman

Goed nieuws ook: de bedenker van ‘The Walking Dead’, comicbookschrijver Robert Kirkman, heeft met ‘Outcast’ een nieuwe serie gemaakt. Ze gaat over een jongeman die al zijn hele leven geplaagd wordt door demonen (Patrick Fugit, foto boven), en volgens Kirkman zal ze ‘nog enger, benauwender en meer fucked up’ worden dan zijn eerste boreling. Jippie! De eerste afleveringen werden al uitgezonden op Fox, maar liefhebbers zijn het aan zichzelf verplicht om alsnog in te pikken.

Robert Kirkman «Het leuke aan ‘Outcast’ is dat we de wetten van het genre op hun kop kunnen zetten. Iedereen kent films over duiveluitdrijvingen en demonic possession: rond pakweg ‘The Exorcist’ kun je niet heen. Als je dus zo’n type verhaal voorgeschoteld krijgt, weet je meestal wel wat je gaat krijgen: je weet welke plotpunten aangestipt worden, hoe de camera bij bepaalde scènes opgesteld staat en hoe het mysterie zal aflopen. ‘Ha ja,’ denk je dan als kijker, ‘dit héb ik al eens gezien.’ Dát is het moment waarop ‘Outcast’ graag de totaal tegenover-gestelde richting uitgaat (lacht).»

HUMO Bij ‘The Walking Dead’ deed je ook al zoiets met het zombiegenre.

Kirkman «Precies, ja! Ik hou zielsveel van all things zombie, maar ik merkte dat zombiefictie nooit langer duurde dan twee uur: je krijgt enkele weken uit de levens van de personages te zien en dan stopt de film. Ik bleef vaak achter met enorm veel vragen: ik wilde méér hoekjes van die fascinerende, brandende werelden uit pakweg de Romero-films verkennen. Bij het exorcismegenre is dat net zo: meestal gaat het in die films, om de één of andere bizarre reden, maar om één zaak. Na afloop van die zaak zijn de personages tevreden: ‘Zo, die demon hebben we netjes overwonnen. Zullen we iets gaan eten?’ Maar zij hébben niet gewonnen! Er zijn nog altijd demonen! Wat ga je daaraan dóén?

»Dát zijn dus de vragen waar wij op ingaan, en die ervoor zorgen dat ‘Outcast’ een serie wordt van immense proporties. Het zal nog niet duidelijk zijn vanaf de allereerste aflevering, maar het hoofddoel is: het genre op grote schaal omspitten.»

HUMO Je schijnt niet uitermate religieus te zijn, maar in je kindertijd kreeg je wel met religie te maken.

Kirkman (twijfelt) «Wel… Ja, dat klopt. Ik praat er niet graag over, maar mijn moeder ging vroeger een tijdlang naar een pinksterbeweging – hoelang precies weet ik niet. ’t Was zo’n plek waar mensen in tongen spreken. Ze troonde mij daar vaak mee naartoe. Zo heb ik in die kerk ooit eens een exorcisme meegemaakt. Daar spreek ik écht niet graag over. De persoon in kwestie was aan het spuwen en bijten en just acting all kinds of crazy. Op dat moment leek me dat een redelijk normale gang van zaken: oké, ze gaan nu een demon uit die mens halen, gesnopen. Zo werden mij ook doodgewone dingen als ziektes uitgelegd: dat zouden demonen zijn die in het lichaam huizen. (Denkt na) Ik ga niet zeggen dat ik erdoor aangetast ben of zo, noem het gewoon een leerrijke ervaring.»

HUMO Is religie geen heikel thema om vandaag de dag aan te snijden?

Kirkman «Ja en nee. ‘Outcast’ is een horrorreeks; er zitten christelijke elementen in, maar dat is niet de focus. We hebben respect voor geloof, maar we gaan er ook niet van uit dát je gelooft. Religieuze en niet-religieuze mensen gaan allebei even hard van deze reeks genieten. Je moet er gewoon vrede mee hebben: you will have the pants scared off of you.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234