null Beeld

'Outsiders': ik zou alvast niet met 'm willen ruilen

Wat krijg je als een hechte clan woestelingen verjaagd wordt uit zijn al even woeste grondgebied – de Noord-Amerikaanse Appalachen – door een stelletje hoge piefen in maatpak die azen op de steenkool die er onder de grond zit? Mayhem? Geweld? Vergelding? Exáct! De geïsoleerde en zelfbedruipende familie Farrell is immers onomkoopbaar, want geld gebruiken ze niet: wanneer ze levensmiddelen nodig hebben waarin ze zelf niet kunnen voorzien, rijden ze doodleuk met hun quad de berg af en de lokale supermarkt bínnen, om met de gestolen waren en een intimiderend knikje weer weg te zoeven. U snapt het al: echt geliefd zijn ze bij de dorpsbewoners niet. Prominent lid van de Farrells is Big Foster, gespeeld door David Morse (u bekend uit onder meer ‘The Rock’ en ‘Treme’). Ryan Hurst geeft gestalte aan zijn zoon Little Foster, en ziet er ditmaal zo mogelijk nóg hariger uit dan zijn ‘Sons of Anarchy’-personage Opie Winston.

kdp

'Ryan Hurst speelt Little Foster: 'Een softie.'

Ryan Hurst «Ooit hoop ik een weerwolf te mogen spelen (lacht). Maar in alle ernst: afgezien van de baard, de lange haren en de tattoos zijn er geen gelijkenissen tussen Opie en Little Foster. Taaie Opie houdt zich sterk in een keiharde situatie, terwijl Little Foster eerder een softie is. Je moet weten: de Farrell-clan is een matriarchaat, dat geleid wordt door Little Fosters grootmoeder. In elk goed verhaal zit er een lastpost, en in ‘Outsiders’ is die rol weggelegd voor Big Foster: die wil de leiding van zijn moeder overnemen. Big Foster is enorm dominant, en dat heeft een weerslag op mijn personage: zonder zijn vader weet Little Foster niet wie hij is. Hij neemt zijn meningen klakkeloos over en wordt door hem behandeld als uitschot: Big Foster denkt namelijk dat hij de zachte aard van zijn zoon kan veranderen door extreem hard te zijn voor hem. Komt daar nog eens bij dat Little Foster smoorverliefd is op de moeder van zijn kind, die hem niet meer ziet staan wanneer haar ex plots weer op de berg opduikt. Daardoor komen ze in een rare driehoeksverhouding terecht, wat de zaken voor Little Foster alleen maar ingewikkelder maakt.

»Hij probeert dus constant twee mensen te behagen die hij nooit zal kúnnen behagen. Geen benijdenswaardige positie: ik zou alvast niet met ’m willen ruilen (lacht).»

- Veel acteurs hadden maar al te graag met jóú willen ruilen: zowat heel Hollywood was erop gebrand een rol in ‘Outsiders’ te bemachtigen.

Hurst «Toen het script rondgestuurd werd, verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje: ‘What is this thing?’ Het is dan ook een unieke reeks – als mensen mij vragen ze in één zin te omschrijven, zeg ik altijd: ‘‘Mad Max’ meets ‘Little House on the Prairie’’ (lacht). Enerzijds draait het om universele thema’s – hebzucht en liefde – maar anderzijds zijn de Farrells een soort van hillbillies die er een bijna middeleeuwse levensstijl op nahouden: ze leiden al tweehonderd jaar een geïsoleerd bestaan hoog in de bergen, hebben hun eigen wetten, spreken hun eigen taal en leven zonder elektriciteit of andere moderne technologieën. Het is een wild en brutaal volk dat geen medelijden kent. Alle acteurs waren geïntrigeerd. Bij onze eerste ontmoeting met maker Peter Mattei hebben we de arme man overspóéld met vragen: ‘Geloven ze in een god? Vieren ze speciale feestdagen? Welke kreten gebruiken ze?’ Waarop Peter, eerlijk als hij is: ‘Geen idéé. Ik heb de eerste aanzet in een mum van tijd geschreven omdat ik plots een ingeving kreeg.’ Heerlijk: uiteindelijk hebben we met de hele cast zitten meedenken hoe we alles precies konden vormgeven. En dat blijkt aan te slaan: momenteel zijn we bezig met de opnames van het tweede seizoen. Nee, mij hoor je niet klagen: als acteur krijg je doorgaans de rol van politieagent, dokter of advocaat toebedeeld, terwijl ik vol tattoos in dierenhuiden op de set mag staan en een onbestaande taal mag uitkramen – en het is niet in ‘Game of Thrones’! Ik zou ook jaloers zijn op mezelf (grijnst).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234