obama en kamal Beeld RV
obama en kamalBeeld RV

HUMO KEEK TV, EN U?

Over de doos van Kamal en de bureaulamp van Obama

De laatste aflevering van ‘Sorry voor alles’ (Eén) en de eerste van ‘My Next Guest Needs no Introduction’ (Netflix) voor u bekeken.

(sw)

Of het de allerlaatste aflevering was of niet, dat valt nog af te wachten – de makers en de VRT laten de mogelijkheid open dat het programma nog terugkeert als een soort ‘pop-upshow’. Hoe dan ook: ‘Sorry voor alles’ heeft zijn tweede seizoen sterk afgesloten. Met dank aan de goedlachse Kamal, die niet echt geïnteresseerd was in de studioquiz – hij raakte in tegenstelling tot zijn voorgangers niet eens in de buurt van de hoofdprijs – maar die de afgelopen maand wel alles wat de makers hem voor de voeten wierpen zonder problemen had aanvaard. Een man die meer dan twee kilometer wandelt met een lege doos, op zoek naar een onbestaande auto, mag van ons elke week op tv; zeker in tijden zo bar als deze, waarin een kersverse Miss België een hoop drek over zich heen krijgt omdat haar ouders in een ander land geboren zijn.

Maar terug naar het programma: soms miste het studiogedeelte van ‘Sorry voor alles’ wat vaart. Dat was eigenlijk de hele reeks door zo. De woordspelletjes waren ook niet altijd even geslaagd (‘kabinep’?) – als het scoutsgehalte te hoog lag, kwam dat in de eerste plaats toch door de humor. Maar we zijn aan het muggenziften. Je kan alleen maar bewondering hebben voor de ambitie van de makers: een fake talkshow in Albanië op poten zetten, alleen maar omdat je iemand hebt wijsgemaakt dat hij het gezicht is van een cornflakesmerk in dat land, zoals een paar weken geleden gebeurde in de aflevering met Lucien, dat blijft toch erg straf en gedurfd. ‘Sorry voor alles’ bracht een streepje anarchie en gekte in een al te vaak dichtgeformatteerd tv-landschap, en zal dus gemist worden.

Van de finale van ‘Sorry voor alles’ naar de eerste aflevering van een nieuwe talkshow: ‘My Next Guest Needs no Introduction’, dat bij het begin van het weekend op Netflix kwam. De show is een maandelijks praatprogramma waarin de Amerikaanse talkshowlegende David Letterman op het podium van een theater een uur lang praat met één gast. De eerste gast die geen introductie nodig had, was ene Barack Obama, die eerder al een paar keer te zien was in Lettermans ‘Late Show’ op CBS en bevriend raakte met de presentator.

Voor wie een uur Trumpbashing had verwacht: de naam Donald Trump valt niet één keer. De huidige president werpt natuurlijk wel een lange schaduw over het gesprek. Trump is de olifant in de theaterzaal wanneer Obama praat over de gevaarlijke verdeeldheid in het land en de rol van de (sociale) media daarin – zoals hij het zegt: ‘mensen die naar Fox News kijken, leven op een andere planeet dan mensen die naar (de openbare radio-omroep, red.) NPR luisteren.’ Ook wanneer Letterman de raciale verhoudingen in de VS onder de loep neemt en in een vooraf opgenomen segment praat met John Lewis, senator in Alabama, boegbeeld van de burgerrechtenbeweging in de jaren 60 en hevig anti-Trump, waart het presidentiële spook door de ruimte.

De hele aflevering heeft dan ook wat weg van een linkse fantasie: Letterman spreekt Obama consequent aan als president en na een uitleg over de financiële crisis van 2008 en het risico op een nieuwe luchtbel vandaag, zegt hij blij te zijn dat ‘iemand die de dingen zo helder kan uitleggen in het Witte Huis zit’. Maar eigenlijk is niet wát Obama zegt zo belangrijk, wel hóé hij het zegt. Hij is welbespraakt, bescheiden, grappig, en als hij over zijn vrouw en kinderen praat, hoor je de liefde in zijn stem: het mooiste moment in ‘My Next Guest’ is wanneer Obama vertelt over de bureaulamp die hij in elkaar heeft gezet toen zijn oudste dochter Malia naar de universiteit vertrok. Dat zien we de huidige president hem over zeven jaar – wanneer zijn jongste zoon achttien wordt – toch niet nadoen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234