null Beeld

'Over eten': alles wat u over Kobe Ilsen & Danira Boukhriss Terkessidis wilde weten

Whatsappje van Kobe Ilsen, van op de set van ‘Over eten’: ‘We bereiden ons alvast voor op het interview.’ Daarna: een foto van Kobe in bed, verkleed als grootmoeder, terwijl Danira Boukhriss Terkessidis op zijn schoot zit in het pakje van Roodkapje. Het vat hun prettig gestoorde vriendschap samen die nu al drie jaar vrolijke tv oplevert.

rl

Na een lange opnamedag schuiven Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis aan in de betere Antwerpse eettent voor een tête-à-tête met Humo. Vooral Danira laat zich dat welgevallen. Ze heeft net drie weken op shakes geleefd.

Danira BOUKHRISS Terkessidis «De donkerste periode uit mijn leven! (lacht) Ik voelde me een baby met een papfles.»

HUMO Moest je denkbeeldige vetrollen bestrijden?

BOUKHRISS «Nee, ik ben geen gram vermagerd. Ik testte de extreemste vorm van kant-en-klaar eten: in die shakes zat alles wat ik nodig had. Sommige mensen zeggen: ‘Als ik elke dag een pil kon nemen met alle noodzakelijke voedingsstoffen erin, dan zou ik nooit meer eten.’ Dat is ondenkbaar voor mij. Eten is een ritueel waar ik vijf keer per dag naar uitkijk. Het enige voordeel van die shakes is dat je geen tijd verliest met koken en boodschappen doen.»

Kobe ILSEN «Alsof jij kookt. Twee minuutjes iets opwarmen in de microgolfoven, die heb je bespaard.»

BOUKHRISS «Ja (lacht). Maar het had ook een impact op mijn sociaal leven. Met vriendinnen op restaurant gaan was moeilijk.»

ILSEN «Ik heb een maand veganistisch gegeten: dan zijn barbecues ook een pak minder plezant. Ik voelde me wel beter omdat ik zo gezond at, maar de strenge spelregels maakten het wel lastig. Ik snap dat je als veganist geen scharreleieren eet omdat legbatterijen dieronvriendelijk zijn. Maar de kippen van mijn broer lopen vrij rond in de tuin. Die kakelen van plezier en leggen elke dag een ei. Waarom zou je dat niet mogen eten?»

BOUKHRISS «Omdat die kippen gekweekt zijn om elke dag een ei te leggen. En veganisten vinden dat geen enkel dier gedwongen mag worden om iets af te geven aan ons.»

ILSEN «Zo’n dieet vergt veel denkwerk. Bij elk koekje, bij elke pasta moet je checken wat erin zit. Maar ik heb nog altijd twee veganistische dagen per week. Dan eet ik hummus of falafel met spinazie. Superlekker! Dat is het leuke aan ‘Over eten’: je ontdekt dingen die je direct kunt toepassen.»

'Ik heb uiteraard ook mijn politieke opinie, maar in de politiek gaan? Jamais! Als tv-maker krijg ik al bagger over me heen' Kobe Ilsen

HUMO Bij Animal Rights vinden ze dat een vleeseter kussen hetzelfde is als een relatie hebben met een racist.

BOUKHRISS «Dat gaat me te ver. Ik ben vegetariër geworden om ecologische redenen. Ik haal geen vlees meer in huis en kies op restaurant vaak een vegetarisch menu. Maar ik wil mezelf niets verbieden. Als ik bij vrienden een spaghetti bolognese krijg, eet ik die. Ze hoeven het menu niet aan te passen voor mij.»

ILSEN «In onze eerste aflevering neemt Danira enkele jonge vleeseters mee naar het slachthuis. Die beelden kwamen hard binnen bij mij. Wij eten hier nu vitello tonnato, maar we vergeten dat daar een kalfje voor is geslacht.»

BOUKHRISS «Een pasgeboren kindje dat na drie weken bij de mama is weggerukt om een stalen pin in zijn kop te krijgen. Maar ik hoop dat het smaakt?»

HUMO Slik.

BOUKHRISS «Kijk eens naar documentaires als ‘Cowspiracy’ en ‘What the Health’, dan zie je het in een ander perspectief. Daarin zie je ook hoe slecht voor je lijf dierlijke vetten zijn. Toen ik twee maanden na mijn vegetarische ‘bekering’ nog eens kip at, moest ik kokhalzen. Ik was de smaak en de textuur niet meer gewend. Toch kan ik naast iemand zitten die een halve kilo steak eet. Ik wil óók niet dat iemand begint te zagen als ik zit te snoepen.»

null Beeld

ILSEN «In ‘Over eten’ willen we informeren, en iedereen beslist zelf wat hij met die informatie doet. Geen geheven vingertjes. Als een diëtist zegt dat we allemaal dit of dat moeten doen, knippen we dat eruit. Wat voeding doet met je lijf, is ook geen exacte wetenschap. Soms spreken diëtisten elkaar tegen.»

HUMO Zijn jullie veel bezig met de strijd tegen de weegschaal?

ILSEN «Natuurlijk! Ik sport elke dag.»

BOUKHRISS «Gisteren was ik nog aan het razen tegen een vriend, omdat ik 3 kilo ben verdikt. Hij zei: ‘Danira, stop met zagen, wat boeit mij dat nu dat je buik in juni strakker was!»

ILSEN «Nu je het zegt: toen ik je na de zomer zag, leek je op Obelix die in de suikerton was gevallen (lacht).»

BOUKHRISS «Als ik een vettige pizza eet, weet ik dat ik me daarna een vettige pizza vóél. Soms heb ik dat ervoor over. Als ik constant zou strijden met mezelf, word ik ongelukkig.»

ILSEN «Siska Schoeters heeft het eens het geweldig samengevat: ‘Ik wil mager zijn, maar ook chips eten.’»

BOUKHRISS «In een drukke opnameperiode raak ik minder vaak in het fitnesscentrum en moet ik mezelf inprenten dat ik minder streng mag zijn. Vorige winter ben ik 7 kilo afgevallen. Overal kreeg ik te horen hoe goed ik eruitzag. Frappant, hè? Ik was nooit dik, ik had vrouwelijke vormen. Toch vond iedereen me mooier toen ik er superstrak uitzag. Dat kruipt in je hoofd.»

ILSEN «We hebben veel jonge, kwetsbare kijkers en die zijn meer dan ooit met hun uiterlijk bezig. Op Instagram zien ze voortdurend goddelijke lijven. Daarom focussen we minder op diëten en calorieën, en meer op gezonde voeding, ecologie en misleidende marketing.»

BOUKHRISS «We hebben actrice Nora Gharib gevolgd, die net rondere vormen wil. Helaas draait haar metabolisme te snel, daarom eet ze heel ongezond. Ik ben jaloers op wat zij in één dag kan eten. Daarna laten we een diëtist wel uitleggen dat je ook op een gezonde manier kunt aankomen.»

HUMO Jongeren kijken steeds minder tv, waarom slagen jullie er wel in om hen te boeien?

BOUKHRISS «Door onze flitsende stijl. Voor ouderen gaat het vaak te snel, maar jongeren vinden het cool. Bij ons krijgen ze op een frisse, hapklare manier veel info.»

ILSEN «Ik wil met veel plezier een lange documentaire over kokosvet maken. Maar onze opdracht is om de brede massa te informeren. Als je dan een uur over kokosvet palavert, is iedereen weg. Wij proberen onze kijker om de twee à drie minuten te verrassen met iets nieuws: weetjes, leuke filmpjes, een quiz, het eetpatroon van een BV… Zo houden we hun aandacht vast.»

BOUKHRISS «Het filmpje waarin we tonen hoe snoepjes worden gemaakt, is miljoenen keren bekeken. Ashton Kutcher heeft het gedeeld. Bij veel moslims gingen de ogen open: ‘Wablieft, worden snoepjes van varkensvet gemaakt?’

»Sommige ouders zeggen dat ‘Over eten’ het enige programma is waar ze met het hele gezin naar kijken. Dan is onze missie geslaagd, want die mensen denken beter na over wat er op tafel en in de brooddoos komt. Eigenlijk maken wij hippe school-tv: er zijn leraars die onze filmpjes in de klas tonen.»

ILSEN «Ik vind het grappig dat ik me in élk interview moet verantwoorden voor het soort tv dat ik maak. Mijn vorige programma, ‘Op één’, was voor sommigen ook niet diepgravend genoeg. Maar is het dan niet goed dat het grote publiek te zien krijgt wat Islamitische Staat is en wat de gevolgen zijn van oorlog in een stad? Misschien veranderen die beelden wel de manier waarop sommigen naar vluchtelingen kijken? Ik heb de voorbije weken graag naar ‘Zinzen en Van Cauwelaert bij Ivan’ gekeken, maar het toegankelijke ‘Jambers in de politiek’ heeft veel meer mensen stemadvies gegeven en dus meer impact gehad.»

BOUKHRISS «De hokjes highbrow en lowbrow bestaan niet meer. Meer dan de helft van de kijkers van ‘Temptation Island’ is hoogopgeleid. Wij praten over Schild & Vrienden en Brett Kavanaugh, maar evengoed over ‘Sex Tape’ van Goedele Liekens


Klagend trutje

HUMO Zijn jullie geschrokken van de revival van Vlaams Belang bij de gemeente-raadsverkiezingen?

BOUKHRISS «Zeker! Ik heb als reporter van ‘Het journaal’ al mogen ervaren hoe wijdverspreid racisme in onze samenleving is.»

HUMO Je werd op een Pegida-betoging uitgescholden voor makak en zwetzak, maar je gaf tegengas.

BOUKHRISS «Ik heb dat fragment alleen getoond omdat die betogers beweerden dat ze niet racistisch waren. Daarna kreeg ik een stróóm van haatcommentaren op sociale media. Overal waar ik kwam, klonk het: ‘Daar is dat trutje dat klaagde omdat ze werd uitgescholden.’ ‘Typisch voor moslims om zo het slachtoffer uit te hangen.’ ‘Hoeveel blanke mannen heb je moeten neuken om te staan waar je nu staat?’»

ILSEN «Ik ken Danira nu drie jaar, en ook Aster Nzeyimana is een goede vriend. Als blanken kunnen we ons niet inbeelden hoe vaak zij klein racisme moeten ondergaan.»

HUMO Klein racisme?

BOUKHRISS «Je wordt er voortdurend op gewezen dat je anders bent. Een politieman die verrast opmerkt: ‘Ah, da klapt toch Vlaams!’ Op school werden de namen van Marokkaanse kinderen soms niet afgeroepen, omdat de leerkracht ze te moeilijk vond. Hoe voel je je dan als kind van 8 jaar? Of toen ik op café zat met een half-Congolese jongen: ‘Hou toch op met jullie apentaal.’ Ik kan tientallen voorbeelden van klein racisme geven. Het doet iets met je.»

'Op school werden de namen van Marokkaanse kinderen soms niet afgeroepen, omdat de leraar ze te moeilijk vond' Danira Boukhriss

HUMO Hoe groot is de impact van #MeToo in jullie branche?

ILSEN «Een jaar geleden heeft de VRT iemand ontslagen wegens ongepaste mails aan een stagiaire. Ik ben er zeker van dat dat vaker gebeurt.»

BOUKHRISS «Als je stage op haar einde loopt en er wordt geïnsinueerd dat er een contract in zit als je eens met de baas gaat eten, hoe voel je je dan?

»Als vrouw is het niet makkelijk om je in kringen te begeven waar mannen het voor het zeggen hebben en veel wordt weggelachen. Ik ben blij dat vrouwen die lang niet durfden te spreken, nu toch de moed hebben gevonden om dat te doen. Dat sommige mannen klagen over een heksenjacht, is bullshit. Sommige bazen vragen me of ze nog wel mogen zeggen dat ik er goed uitzie. Niet overdrijven, hè. Ze weten heel goed wat ze wel en niet mogen. Er is toch een duidelijk verschil tussen een complimentje en stalking met suggestieve berichten?»

ILSEN «Ik ben een fysiek ingestelde mens, maar ik heb nooit klachten gehad. Toch let ik meer op, ik wil geen misverstanden. Wij knuffelen vaak, en Danira heeft al tegen me staan twerken. Dat kán, omdat het duidelijk is dat we kameraden zijn. Maar tegenover een stagiaire, met wie er een zekere machtsverhouding is, zal ik me afstandelijk opstellen. Blijkbaar voelen veel vrouwen zich al jaren in hun persoonlijke ruimte aangevallen, en dat gevoel zou ik nóóit willen veroorzaken. Het is goed dat mannen zich daar bewuster van zijn. Maar: 70 procent van de relaties ontstaat op het werk. Ik hoop dat we niet elke knuffel of versierpoging als grensoverschrijdend gedrag gaan beschouwen.»

null Beeld

BOUKHRISS «Het probleem is dat sommige mannen in sommige posities misschien geen nee aanvaarden. Cristiano Ronaldo wordt nu beschuldigd van verkrachtingen. Ik was er niet bij, maar ik kan me voorstellen dat zijn ego geen afwijzing aankan. ‘Ik ben wel fucking Ronaldo, hè, de vrouwen staan voor mij in de rij!’»

ILSEN «Uiteraard moet één nee volstaan. Maar sommige vrouwen hebben net graag dat je aandringt en hen het hof maakt. De gedachten van een vrouw zijn niet altijd makkelijk te lezen. Ik worstel daarmee.»

BOUKHRISS «Dat is erg, want jij bent de onschuldigste mens in onze sector.»

HUMO Jullie staan bekend om jullie aangebrande humor. Is dat na #MeToo verminderd?

ILSEN «Nee! (lacht) Er zijn al cameramensen met het schaamrood op de wangen vertrokken. Ik heb soms een vuile bek, maar van wat Danira allemaal uitkraamt, gaan mijn oren ook tuiten.»

BOUKHRISS «Ik ben erger dan Kobe, ik ken weinig taboes.»

ILSEN «Daarom zijn wij zulke goede vrienden. We hebben dezelfde humor en bullshitfactor.»


Een andere man

HUMO Mensen blijven zich afvragen of jullie een koppel zijn. Jullie dagen die roddelfabriek ook graag uit, bijvoorbeeld met die trouwpartij op het strand in de laatste aflevering van vorig seizoen.

ILSEN «Sommige mensen kunnen blijkbaar niet vatten dat er een hechte, lijfelijke vriendschap tussen een man en een vrouw kan bestaan.»

BOUKHRISS «Mensen gaan er sowieso van uit dat wij het met elkaar hebben gedaan. We hebben zelfs nog nooit een tong gedraaid! Eigenlijk zouden we dat eens moeten doen.»

ILSEN «Ja. Al zou dat zoiets zijn als je zus kussen. En aangezien ik weet wie jij allemaal al hebt binnengedaan, betwijfel ik of ik er nog aan wil beginnen.» (hilariteit)

BOUKHRISS (gespeeld verontwaardigd) «Hashtag MeToo!»

HUMO Hoe was het om haar te zien vreemdgaan met Peter Van de Veire in ‘Steracteur sterartiest’ en ‘Kom op tegen Kanker’?

ILSEN «Stikjaloers was ik!»

BOUKHRISS «Ho maar, vriendje, jij hebt míj in de steek gelaten door maanden te gaan reizen voor ‘Op één’.»

ILSEN «Eerlijk: het was wennen om haar een programma te zien presenteren met een andere man, ook al is Peter een vriend. Ik kon alleen maar hopen dat ik haar niet kwijt zou raken. Voor mijn part maken we nog veertig jaar samen tv.»

BOUKHRISS «Wij kunnen op de set bloedeerlijk zijn tegen elkaar, omdat we elkaar vertrouwen. Kobe kan heel direct en veeleisend zijn. Hij verwacht veel van zichzelf, maar ook van anderen. Dat geeft weleens vuurwerk.»

ILSEN «Laatst ben ik kwaad weggestapt uit een vergadering. Ik ben soms te hard. Tijdens de opnames van ‘Op één’ heb ik fouten gemaakt. Dat was zó intensief, door de tijdsdruk, de jetlags, de druk die ik mezelf oplegde … Ik projecteerde mijn onzekerheden soms op anderen. Dat was niet correct.»

BOUKHRISS «Jij moet wat vaker je telefoon nemen om tegen mij te ventileren. Je houdt te veel voor jezelf, waardoor het soms ontploft. Niemand kan alles alleen oplossen. Maar voor alle duidelijkheid: als mens is Kobe vooral heel lief. Drie jaar geleden stond ik om één uur ’s nachts aan zijn deur. Dat was een noodsituatie en hij heeft me toen geweldig goed opgevangen, ook al kenden we elkaar nog maar twee maanden. Mijn moeder is hem daar nog altijd dankbaar voor. Hij wil graag dat de mensen die hij graag ziet gelukkig zijn. Dat vind ik een ontroerende eigenschap. Ik word altijd kwaad van de vooroordelen over hem.»

'– 'Jij bent een lieve, trouwe labrador' – 'En jij bent al drie jaar mijn baasje''

HUMO Wat zijn die dan?

Ilsen «Ik heb al alles gehoord: ideale schoonzoon, homo, player ... Het hele spectrum.»

BOUKHRISS «Een player? De vrouw die hem kan strikken, mag haar pollekes kussen: als hij iemand graag ziet, doet hij álles voor die persoon.»

ILSEN «Zo is het genoeg, ik ben geen heilige, hè.»

BOUKHRISS «Welke man wel? Als je vrijgezel bent, mág je van het leven genieten. Je hebt toevallig het geluk, of de pech, dat je alle vrouwen kunt krijgen. Maar als je in een relatie zit, ben je de laatste om je partner te bedriegen. Jij bent een lieve, trouwe labrador: je speelt graag, maar als je een baasje hebt, ben je braaf (schatert).»

ILSEN «En zij is dus al drie jaar mijn baasje. Als ik een nieuw lief heb, denkt die meteen dat ze met Danira in competitie moet gaan: ‘Ja maar, die is zo mooi, en grappig, en slim.’»

BOUKHRISS «Als ik iemand leer kennen, zal die ook wel denken: wat is dat nu tussen die twee? Maar als mensen ons samen zien, snappen ze meteen dat het een broer-zusrelatie is waar je niet aan raakt.»

HUMO Kobe, wat is haar beste eigenschap?

ILSEN «Danira is heel wijs, ik heb al veel van haar geleerd. Ze maakt mijn leven mooier, leuker en intenser. Wij hebben al gehuild bij elkaar, maar ook enorm veel gelachen. Het voorbije jaar hebben we elkaar soms een maand niet gezien, maar ik wist: als er iets is, kan ik haar altijd bellen.»

HUMO Ben je nog altijd een coach voor haar?

ILSEN «Steeds minder. Ze is oud en wijs genoeg om haar eigen keuzes te maken. ‘Steracteur sterartiest’ heb ik haar wel afgeraden. Ze had een unieke positie bij de VRT, omdat ze was begonnen bij de nieuwsdienst én bijna ‘De slimste mens ter wereld’ had gewonnen. Met die sérieux had ze één van de leading lady’s op de nieuwsdienst kunnen worden. Maar Danira wilde meer showbizz. Ze is het gelukkigst als ze met pluimen in haar gat een podium kan bestormen, we noemen haar niet voor niets Queen D. Toen ze toch ‘Steracteur sterartiest’ mee presenteerde, was ik haar grootste supporter. Het was de eerste keer dat ze live-tv maakte en ze heeft die vuurdoop goed doorstaan.»

BOUKHRISS «Ik ging kapot van de stress, maar hij heeft me mooie feedback gestuurd. Ik heb nu een schat aan live-ervaring opgedaan.»


Vergrootglas

HUMO Je zit volgende week in ‘Die huis’. Heb je ook daarover zijn advies gevraagd?

BOUKHRISS «Eric Goens wilde me blijkbaar al twee jaar, maar hij belde elke keer naar Kobe (lacht).»

ILSEN «Ik heb hem twee keer gezegd dat ik het misschien nog te vroeg vond. De impact van dat programma is heftig, ik heb er zelf ook in gezeten. Ze verwachten dat je je kwetsbaar opstelt voor een miljoen kijkers. Ik dacht dat Danira daar, door haar impulsiviteit, nog niet klaar voor was. Ze had net die heisa rond ‘De slimste mens’ achter de rug. BV zijn lijkt leuk, maar je wordt overal herkend en bekritiseerd, en daarmee omgaan is niet evident. Als je dan in ‘Die huis’ gaat zitten, waar het een uur lang alleen over jou gaat, met een bombardement van vragen, kun je fouten maken die je nog lang achtervolgen.»

BOUKHRISS «Ik zou het twee jaar geleden ook niet gedaan hebben. Ik was toen nog niet in het reine met bepaalde dingen, waarover ik nu wel kon vertellen. Ik was achteraf wel verbaasd over wat hij me heeft laten vertellen. Ik ben heel benieuwd naar de reacties.»

null Beeld

HUMO Voor de dag ermee!

BOUKHRISS «Als er een wereldkampioenschap piekeren was, zou ik dat winnen. Ik kan nachten wakker liggen van iets waar ik mee zit. Soms denk ik dat ik daarvoor in therapie moet, het vreet echt aan me.»

HUMO Waar worstel je dan mee?

BOUKHRISS «Een opmerking die ik heb gemaakt tijdens de opnames, of een vraag die ik vergat te stellen in een interview. Alles waar een normale mens zich een minuut slecht over voelt, duurt bij mij drie dagen. Soms krijg ik nog paniekaanvallen van iets dat ik drie jaar geleden tegen iemand heb gezegd.»

HUMO Komt dat doordat jullie onder een vergrootglas leven?

BOUKHRISS «Wij moeten er elke dag pico bello uitzien en ad rem zijn. Een mindere dag merken veel mensen meteen op. Maar wij zijn geen robots. Als ik een hele nacht wakker heb gelegen, gáát het soms niet. En maak maar eens een liefdesbreuk mee als je vijftig uur per week moet werken.»

ILSEN «In het eerste seizoen van ‘Over eten’ had ze haar tranen nog maar net gedroogd of de camera begon te draaien.»

BOUKHRISS «De dag ervoor had ik tot vier uur ’s nachts gehuild, omdat het uit was met mijn lief.»

ILSEN «De critici kennen de context meestal niet. Het kleinste foutje volstaat om afgemaakt te worden. Sommige mensen kraken onder die druk. Yasmine heeft tot drie dagen voor haar dood ‘De rode loper’ gepresenteerd. Ze kreeg commentaar omdat ze er niet goed uitzag op tv, terwijl ze vocht tegen de zelfmoordneigingen. Dan kan een massamedium je verslinden.

»Ik snap niet hoe deelnemers aan realityshows omgaan met de genadeloosheid in de pers en in de sociale media. En bij politici is het nog erger. Als je een béétje gezond verstand hebt, blijf je toch weg van de politiek? Op Twitter word je gevierendeeld, de publieke opinie spuwt je uit, want: ‘Het zijn allemaal zakkenvullers.’ Ik maak me zorgen over de kwaliteit van onze toekomstige politici. Ondernemers als Marc Coucke of Wouter Torfs zouden een verrijking kunnen zijn voor de politiek, maar waarom zouden die zich belachelijk laten maken door Jan en alleman? Ik heb uiteraard ook mijn politieke opinie, maar in de politiek gaan? Jamais! Als tv-maker krijg ik al bagger over me heen.»

HUMO Als jullie naar premières gaan, is het ook altijd opletten. Kobe werd onlangs gespot met Imke Courtois op de première van de film ‘Niet schieten’.

ILSEN «Tja, Imke is gewoon een goede vriendin. Wij voetballen samen. Onderweg in de auto zeiden we: ‘Fuck, wat als er pers is?’ We zijn via een achteringang naar binnen gegaan, niet via de rode loper. Maar het heeft niet mogen baten.»

'Een ex-vriendin dacht dat elke vrouw die een selfie kwam vragen, mij wilde versieren. Niet iedereen kan daarmee om' Kobe Ilsen

BOUKHRISS «Als ik iemand leer kennen, wil ik samen op restaurant, naar de film, naar feestjes… Soms worden we al gespot voor we met elkaar hebben besproken hoe het zit. Dan dwingt de pers je om dat proces te versnellen. Heel vervelend.»

ILSEN «Er komt altijd een moment waarop je je nieuwe lief meesleurt in je publieke leven. Dan moet je haar uitleggen dat ze je moet delen met selfiejagers. Niet iedereen kan daarmee om: het heeft me al een relatie gekost. Zij dacht dat elke vrouw die een selfie kwam vragen, mij wilde versieren. Maar de meesten willen alleen snel een foto om die thuis aan hun oma te kunnen laten zien.»


Met vier in bed

HUMO In haar nieuwste boek ‘Alleen met jou’ breekt Rika Ponnet een lans voor de romantische liefde en verzet ze zich tegen de zesjescultuur. Terecht?

ILSEN «Ik ben een onverbeterlijke romanticus. Ik blijf geloven in de eeuwigdurende passie. Ik wil liefde vóélen, niet rationaliseren.»

BOUKHRISS «Maar liefde kan ook zijn: met z’n tweetjes in de zetel naar een filmpje kijken. Samen alleen zijn in dezelfde ruimte, zonder dat er iets moet. Zalig.»

ILSEN «Ja! En zonder het idee: ‘Oei, we hebben al twee dagen niet gevreeën, nu moet het, anders word ik onzeker.’ Ik zoek een vrouw bij wie ik stil kan zijn, zonder het gevoel dat ik haar constant moet entertainen. Ik wil voor drie dagen met de motor naar Frankrijk kunnen vertrekken om mijn hoofd leeg te maken, zonder dat zij denkt dat er iets mis is: ‘Ga maar, schat, geniet ervan.’ Als dát kan, sta je heel ver.

»Maar ik vind ook dat je moeite moet blijven doen voor elkaar. Passie en romantiek moet je creëren, die is er niet automatisch. Zeker niet na een zware werkdag. Ik vind het vooral de taak van de man om een vrouw geregeld te verrassen. Ga op citytrip of naar dat restaurant, en creëer samen verhalen.»

BOUKHRISS «Ik weiger ook genoegen te nemen met iemand die gewoon oké is.»

ILSEN «Misschien is dat de reden waarom ik single ben: ik leg me niet neer bij 70 of 80 procent, ik wil minstens 95 procent. Maar misschien is dat onrealistisch.»

HUMO Liefde is een werkwoord, luidt een beschimmeld gezegde.

BOUKHRISS «Vroeger vond ik dat bullshit: ‘Ik werk al hard genoeg, de liefde moet vanzelf gaan.’ Na enkele stukgelopen relaties wil ik meer kijken naar wat er wél is en minder proberen te veranderen. Verwachtingen maken je ongelukkig en ik wil mijn geluk niet in de handen van een man leggen, ik wil het zélf maken. Dan is alles wat hij daaraan kan toevoegen een mooie extra.

»Mr. Right bestaat niet, Mr. Right Now wél. En dat kan over twintig jaar nog altijd Mr. Right Now zijn. Maar dat hoeft niet per se.»

HUMO Ben jij even goed in single zijn als Kobe?

BOUKHRISS «Liever alleen dan in slecht gezelschap! Toen ik met ‘Over eten’ begon, had ik net een relatie van vier jaar achter de rug. Ik had er nood aan om even alleen te zijn en wilde leren om gelukkig te worden met mezelf. Twee jaar ben ik single geweest. Zálige jaren, al hing ik soms huilend aan de telefoon met mijn beste vriendin, omdat ik het zo moeilijk vond. Ik was net verhuisd en moest alles alleen doen.»

ILSEN «Jij vindt het makkelijker in een goede relatie, ik niet. Samen met iemand anders zijn geeft me meer stress. Ik ben onlangs ook verhuisd en vond het fijn dat ik met niemand hoefde te discussiëren over de vloertegels.»

BOUKHRISS «Toen het voor de zomer uit raakte met Bouba, heb ik daar pijn van gehad, maar ik dacht ook: ‘Ik heb geleerd om op mezelf terug te vallen, waarom zou dat nu ook niet lukken?’»

'Na enkele stukgelopen relaties wil ik meer kijken naar wat er wél is en minder proberen te veranderen wat er niet is' Danira Boukhriss

ILSEN «De basis van onze vriendschap is ook gelegd in die twee jaar dat ze single was. Ik heb de ruimte gekregen om in haar leven te komen als vriend. Elke vriendschap zou moeten beginnen met een paar zatte avonden. Wij zijn veel samen uitgegaan en op vakantie gegaan. Je moet samen verhalen creëren, en gênante momenten beleven. We hebben foto’s van een nacht waarin we met vier in mijn bed liggen te slapen, allemaal zo zat als een patat.»

HUMO Laat me raden: Aster was er ook bij?

ILSEN «Ja, maar daar is niks gebeurd. Alleen: als zij een lief had gehad, was dat ondenkbaar geweest. Als single ontmoet je sneller andere mensen en beleef je andere avonturen. Ik kan het iedereen aanraden.

»Trouwens, ik zou niet graag verliefd worden op Danira. Als je haar hebt veroverd, win je de jackpot. Maar voor het zover is … (blaast)»

BOUKHRISS «Ik weet heel goed wat ik wil. Als ik iemand graag zie, ga ik er volledig voor. Maar als ik voel dat het aan de andere kant niet hetzelfde is, word ik snel apathisch. Dat is mijn enige verwachting: dat de andere er even hard in opgaat als ik.»

HUMO Terwijl er in elke relatie iemand is die méér geeft.

BOUKHRISS «Er lijdt altijd iemand, dat is zo.»

ILSEN «Ik heb ooit gelezen dat de eerste die zijn liefde verklaart, gesjareld is.»

BOUKHRISS «Ik hou niet van dat idee. Iedereen moet wat minder spelletjes spelen en gewoon eerlijk zijn met elkaar. Zullen we daarop klinken?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234