null Beeld

'Over eten' op Eén

Over 'Over eten'.

Tom Raes

Ah, de 21ste eeuw: u moet al bijna roekeloos zijn om met alle stennis rond 'gezond eten' nog een hap binnen te krijgen en u géén zorgen te maken om of wat u net binnengespeeld hebt wel biobewust, vetarm, glutenvrij, lactosearm of smaakloos genoeg is. Maar zoals wel vaker heeft de openbare omroep uw besognes opgevangen, en voorzien ze u sinds vorige week graag van een leidende hand bij al uw maaltijden. In 'Over eten' - een naam waaraan een knoert van een brainstormsessie vooraf moet zijn gegaan - proberen Danira Boukhriss (onze favoriete Danira) en Kobe Ilsen (onze tweede favoriete Kobe) klaarheid te scheppen in al die twijfel rond welke voeding nu eigenlijk gezond mag worden genoemd.

Moedig, want vraag het maar na: gezond eten is wel hip, maar een programma maken òver gezond is eten is dat helaas niet - anders zou 'De garde van Gert' al lang die welverdiende Televisiester op zak hebben. Maar 'Over eten' lijkt vastbesloten om makkelijk omheen dat heikele punt te fietsen door zowat het halve budget te besteden aan weinig subtiel hip zijn: het decor is geen duffe studio aan de Reyerslaan, maar een hippe grootstadsloft die meer weg heeft van een trendy koffiebar - inclusief jongelui die opzichtig aan een tafel op een laptop zitten te tokkelen. Ilsen spreekt hen regelmatig toe als 'onze redactie', met hetzelfde gemak waarmee hij zijn medepresentatrice weleens 'Boukhriss' noemt. Beide presentatoren zijn ook naast de camera de beste vrienden, zo moeten we daaruit onthouden, en om die indruk kracht bij te zetten wordt er aan een moordend ritme plaagstootjes uitgewisseld. Daarbij terugdenken aan de deelname van beide VRT-gezichten aan 'De slimste mens' - dat externe talentenbureau - is toegestaan, en lijkt zelfs eerder de bedoeling te zijn. Terugdenken aan de gelijkaardige maar daarom niet minder getelefoneerd amicale wijze waarop Cath Luyten en Tom Waes elkaar speels de duvel aandeden in 'Echt niet OK!' is wellicht minder de bedoeling, al konden we ook dat maar moeilijk laten.


Lees ook: 'We zijn net dikker geworden sinds we geen vet meer eten' Weet wat je eet: hoe we jarenlang werden voorgelogen

Een mens zou op den duur nog vergeten dat er over eten wordt gepraat in 'Over eten', maar toch gebeurde het. Zo ging Ilsen op zoek naar 'plakvlees', een begrip dat bekend in de oren klinkt bij elke man die ook in broeihete zomers bij lange broeken zweert, maar die in de praktijk gebruikt wordt voor een stuk vlees dat bij nader inzien bestaat uit kleinere stukjes die tot één geheel zijn verwerkt. Ilsens participatieve bedrijfsbezoek dat daarbij kwam kijken leek echter een item dat gewoon weggelopen was uit 'Volt'. En - alle vleesvervangers nog aan toe - dat gevoel kwam wel vaker terug bij het bekijken van 'Over eten'. Zie ook het item waarbij brandweerlui in hun respectieve kazerne gevraagd werd naar wat volgens hén nu de meest energierijke groente was, en het deel waarbij een expert mocht uitleggen dat brood niét ongezond is - wat Pascale Naessens dan ook moge beweren over haar stoelgang als 'r Paul weer eens met een grof bruin thuiskomt.

Dan maar conclusies trekken. Eén: 'Over eten' lijkt ook na twee afleveringen nog altijd het meeste op een 'Volt' waarin enkel de items over voeding zijn overgehouden. En twee: is Danira Boukhriss nog niet stilaan aan een volwaardig eigen programma toe?


Lees ook: 'Soms voel ik me een pizza' Danira Boukhriss over 'Over eten'

Tweet

Helaas, het bleken de witte bonen te zijn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234