null Beeld RV
Beeld RV

HUMO KEEK TV, EN U?

Over menselijke onoplettendheid en bovenmenselijke prestaties

Een vrachtwagenchauffeur met pech in ‘Mij overkomt het niet’ (Eén) en discuswerpen voor beginners in ‘Wereldrecord’ (Canvas).

(sw)

De titel van ‘Mij overkomt het niet’ is wat mensen zichzelf vertellen om het noodlot op afstand te houden, om een ongeluk dat een ander te beurt valt te bezweren. Tijdens de tweede aflevering van de reportagereeks van Fatma Taspinar was het echter erg moeilijk om jezelf niet te verplaatsen in de hoofdrolspelers, en dan zowel in de dader Ivan als in het slachtoffer Mieke. De eerste was een vrachtwagenchauffeur die na een loopbaan van 25 jaar zonder ongevallen in één moment van onoplettendheid of verkeerde timing alles verloor behalve zijn leven, de tweede een vrouw die met haar fiets op de foute plaats was en onder Ivans truck terechtkwam en stierf. Twee gewone mensen van wie de paden elkaar noodlottig kruisten aan een rood licht in Leuven.

Taspinar spitte het hele verhaal uit, tot aan het proces en het uiteindelijke vonnis toe – Ivan kreeg in beroep drie maanden rijverbod opgelegd – maar ‘Mij overkomt het niet’ was op zijn sterkst als het programma gewoon de mensen in kwestie aan het woord liet. Ivan zelf, die vijf jaar na die dag nog altijd gebukt gaat onder een immens schuldgevoel – hij is ook na het einde van zijn straf nooit meer achter het stuur gaan zitten. En Mia, de moeder van Mieke, die op nauwelijks een jaar tijd zowel een dochter als een zoon heeft moeten afstaan aan het verkeer. Toch had zij na het proces nog de moed gevonden om Ivan in de ogen te kijken en te begroeten, want zoals ze zei: ‘Ik ben een mens, en hij is een mens.’ ‘Mij overkomt het niet’ blijft een erg bekijkenswaardige reeks.

Bovenmenselijke prestaties waren er dan weer in de tweede aflevering van ‘Wereldrecord’, waarin Maarten Vangramberen de grootste atletische verwezenlijkingen in de sportgeschiedenis onderzoekt. Vorige keer legde hij een van de recentste en bekendste records onder de loep – dat van Usain Bolt op de 100 meter -, dit keer sloeg hij zijn tent op in een veel kleinere sporttak, het discuswerpen. In 1986 wierp de Oost-Duitser Jürgen Schult zijn discus ruim 74 meter ver, en die worp staat dertig jaar later nog altijd boven aan de tabellen – het is meteen ook het langst overlevende wereldrecord van vandaag.

Toch was deze ‘Wereldrecord’ een bijzonder boeiend uur televisie, waarin de wereldrecordhouder en zijn worp langs alle kanten bekeken werden. Het ging over het Oost-Duitse atletiekmodel en de communistische maatschappij in de jaren 80, waar sport de manier was om hogerop te komen – Schult had na zijn wereldrecord een telefoonaansluiting en een upgrade van zijn auto naar een Lada Sport gekregen. Over hoe een discus vaak verder vliegt in kleine stadions (de wind waait er vrijer door de kleinere tribunes), over de juiste werptechnieken en hoe belangrijk het is dat een werper lange armen heeft enzovoort. Een les atletiek waarvoor je niet eens uit je luie zetel hoefde te komen – zo hebben we ze het liefst.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234