null Beeld

Over naar de jury: Louis Tobback en Mark Eyskens

Van staat. Leuven. Klein. Minister. Louis Tobback en Mark Eyskens! We rekenen het allebei goed. Wie kon Humo beter vragen dan de twee eminentste - of tenminste de twee oudste - juryleden van 'De slimste mens ter wereld' om erachter te komen wat België dit jaar zoal te wachten staat? Het steekspel rond BHV, de beloftes van Leterme, het succes van De Wever en de benen van Freya: 2010 alsof u er zelf bij was!

Jan Lippens

Mark Eyskens (76) «Maar nu ter zake: hoeveel bladzijden heeft Humo ter beschikking voor onze gouden woorden?»

HUMO Nét genoeg. Heeft u zelf al iets bijgeleerd in 'De slimste mens'?
Louis Tobback
(71) «Dat ik met een aantal zaken gewoon niet meer mee ben. Vanaf een bepaalde leeftijd raak je blijkbaar wat gedefaseerd
Eyskens «Ze laten foto's en filmpjes zien waar ik geen mens op herken. Als ik nu meedeed, lag ik er gegarandeerd na één keer uit. We maken ons belachelijk, Louis. We zitten erbij als idioten! Hoewel, er zijn er nog een paar die echt wel héél onnozel zijn.»
Tobback «Die Geubels vind ik bijvoorbeeld heel plezant.»
Eyskens «Tuurlijk. Alleen dat plat Antwerps van hem. Vreselijk!»
Tobback «Dat heet een handelsmerk, Mark.
Maar je hebt gelijk dat het geen makkelijke quiz is voor mensen van onze leeftijd. Ik heb vragen gehoord waar ik totáál niets van afwist. En als je dan toch iets weet, kom je er niet snel genoeg meer op. Je ziet dat ook bij de oudere kandidaten. In zo'n spelletje is dat natuurlijk dodelijk.»

HUMO Het is dus ook een beetje confronterend?
Tobback «Ja, eigenlijk wel.»
Eyskens «Ach, de jongere kandidaten weten vaak niks over wat er dertig jaar geleden is gebeurd. Niemand herkende een foto van Paul-Henri Spaak
Tobback (verwonderd) «Echt?»
Eyskens «Maar het is wel een geniaal spelletje, hoor. Een combinatie van kennis, koelbloedigheid en tactisch doorzicht.»

HUMO Bereidt u zich als jurylid grondig voor?
Tobback «Nee. Voor elke opname worden er briefings georganiseerd om met de jury het scenario door te nemen, maar zelfs daar ga ik niet naartoe.»
Eyskens «De programmamakers doen wat suggesties waar je tussenbeide kunt komen, soms met een grap erbij. Daar ga ik nooit op in. Ik speel geen toneel. Het moet spontaan blijven, vind ik.»

HUMO Wordt u betaald?
Tobback «Ja.»
Eyskens «Je stopt er ook wel wat tijd in. Ik moet soms op zaterdagavond helemaal naar Schelle voor de opnames.»
Tobback «Ik noem geen bedragen, dat laat ik over aan Woestijnvis, maar ik hoop dat ze de acteurs en komieken in de jury wat meer betalen dan ze ons geven, want voor hen is dat eigenlijk hun beroep.»
Eyskens «Voor die mensen is het natuurlijk wel gigantische promotie: anderhalf miljoen kijkers!»
Tobback «Voor ons maakt het niet zoveel uit, maar jongere politici zullen dat ook wel in rekening brengen als ze gevraagd worden.»
Eyskens «Je ziet ze toch in allerlei populaire quizzen? In 'De pappenheimers' zag ik onlangs Kris Peeters en Hilde Crevits, en daarna ook Steven Vanackere

HUMO Hebt u de winnaar van dit 'Slimste mens'-seizoen al gespot?
Tobback «Ik gok op iemand als Bruno Wyndaele of een journalist. Journalisten doen het elk jaar goed - nu ook weer Linda De Win en Ann De Bie - omdat ze met de brede actualiteit bezig zijn en alle soorten nieuwtjes zien passeren.»
Eyskens «Het zou ook wel eens een complete verrassing kunnen worden, genre Bent Van Looy. Een speler in een popgroep, of hoe noem je dat? Ik had nog nooit van die jongeman gehoord en dacht: 'Dat wordt niks.' Wat een vergissing! Die man weet enorm veel.»

HUMO Wat vindt u van de hetze rond Linda De Win?
Eyskens «Klopt dat van die haatgroepen op Facebook? Ja? Dan is dat een regelrechte schande.»
Tobback (sarcastisch) «Als je zin wil geven aan je leven, moet je je toch over íéts druk maken?»
Eyskens «Die mensen op Facebook hebben gewoon te veel vrije tijd.»
Tobback «Ik maakte me vroeger druk over de vrije markt.»
Eyskens «Nu niet meer?»
Tobback «Sinds ik me met de stad Leuven mag bezighouden, is dat wat voorbij.»
Eyskens «De hetze tegen Linda De Win is een schoolvoorbeeld van onverdraagzaamheid. Als ik dat allemaal hoor en lees, hebben politici weinig te klagen. We worden bekritiseerd en belachelijk gemaakt, maar we worden zelden diep gehaat.»

Charlatan Leterme

HUMO De jongste weken is er meer opwinding over een tv-spelletje dan over de vaderlandse politiek. Begrijpt u dat?
Eyskens «We zitten dan ook in een crisis. 2010 wordt een zeldzaam jaar: geen verkiezingen! Politici moeten zich niet laten gelden en hebben dus een jaar voor pedagogie in plaats van demagogie. Dat hebben we nodig.»
Tobback «Wie zegt dat er in 2010 geen verkiezingen komen?»
Eyskens «Er kan uiteraard altijd een accident gebeuren, bijvoorbeeld met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.»
Tobback «Ik vrees dat we te maken hebben met een algemeen gevoel van moedeloosheid, machteloosheid en zelfs fatalisme bij de bevolking. Neem die toestand met de Zenne. De pers heeft terecht dagenlang over die schande bericht, en wat zegt Brussels minister Evelyne Huytebroeck? Ik zit hier en ik blijf hier zitten. Discussie afgelopen. Wat wil je dan?»
Eyskens «Zo maak je de mensen murw.»
Tobback «Ander voorbeeldje, Mark? Yves Leterme vertelt nu dat de grote staatshervorming best nog wat kan wachten, want de sociaal-economische problemen zijn de absolute prioriteit. Dat zegt de man die al jaren verkondigt dat niets in dit land nog marcheert als we niet éérst een grote staatshervorming doorvoeren. Tien jaar geleden zou een premier die op zo'n grove manier zijn kar keert door de pers tegen de muur zijn gespijkerd. De frontpagina's van de kranten zouden te klein zijn geweest! In De Standaard stond die onvoorstelbare bocht van Leterme op bladzijde tien. Na twee jaar non-governo en chaos heerst er apathie: laat maar komen wat komt, we zien wel.»

Het volledige interview leest u in Humo 3619 van 12-01-10

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234