null Beeld

'Paasboodschap Paus Franciscus': trots als een paus

Nee, ook ‘Eigen kweek’ is kijkcijfergewijs niet slecht busy (over de kwaliteit van het scenario zullen we ons hier niet uitlaten), maar krap twee miljoen kijkers is toch nog nét iets anders dan de honderden miljoenen al dan niet katholieke zielen die vanmiddag klokke twaalf op de traditionele paaszegen van de paus zullen afstemmen. Eén van hen, de Brugse Vaticaanwatcher Tom Zwaenepoel, zit nú al met een bordje hosties op schoot.

'Er zijn geen concrete aanwijzingen dat paus Franciscus net als zijn voorgangers een lief­hebber van krimi's zou zijn.'

Tom Zwaenepoel «Meestal ga ik ter plekke naar de paaszegen kijken, maar wegens professionele activiteiten zal ik het dit jaar op tv moeten volgen. Voor mij, en ik denk voor heel veel mensen, is het een mooie traditie. Al geeft paus Franciscus wel een andere invulling aan die traditie dan zijn Duitse voorganger.

»Een paus heeft zeven titels: zo is hij, naast plaatsvervanger van Christus op aarde, bijvoorbeeld ook bisschop van Rome. Voor Franciscus is dat de belangrijkste van de zeven titels, wat zich uit in het feit dat hij in zijn urbi et orbi vooral de parochianen van Rome toespreekt, enkel in het Italiaans dan nog – de Nederlanders worden ook niet meer in hun eigen taal voor de bloemen bedankt, zoals dat vroeger wel het geval was. Om het wat cru te stellen: hij vergeet de orbi, en focust zich enkel en alleen op de urbi.»

HUMO Waarom doet hij dat?

Zwaenepoel «Omdat hij niet wil heersen. Eind mei verschijnt een nieuw boek van mijn hand over Franciscus, waarvoor ik al zijn teksten heb onderzocht. Er is één uitspraak die heel vaak terugkomt: ‘Ik wil niet heersen, maar dienen.’ Als paus wil hij, wanneer hij op dat balkon staat, nederig en bescheiden optreden, en zich niet als een soort wereldleider profileren.»

HUMO Over zijn voorgangers, Johannes Paulus II en Benedictus XVI, wist u me ooit te vertellen dat ze graag naar de Duitse detectivereeks ‘Derrick’ mochten kijken. Hoe zit dat met Franciscus?

Zwaenepoel «Er zijn geen concrete aanwijzingen dat Franciscus een liefhebber van krimi’s zou zijn. Maar uit zijn tijd als aartsbisschop en kardinaal in Argentinië weten we wel dat hij van tango houdt. Op feesten, en ook ter gelegenheid van straatmissen, deed hij weleens wat andere Argentijnen ook doen: de tango dansen, en maté drinken, de nationale drank.

»Dat doet hij sinds hij paus is allemaal niet meer, maar Franciscus is wel iemand die breekt met het protocol en die doet wat hij wil, tot wanhoop van zijn begeleiders en veiligheidsagenten. Pas op: inhoudelijk gezien is het pontificaat van Franciscus vrijwel een kopie van dat van Benedictus, alleen is de verpakking anders. Benedictus veroordeelde met opgeheven vinger; Franciscus wil de dialoog aangaan. In die zin is hij een pontifex, een bruggenbouwer, in de ware betekenis van het woord.»

HUMO Blaast hij af en toe ook niet een brug op met zijn gewaagde uitspraken? Zoals toen hij zei dat je niet hoeft te kweken als konijnen om een goeie katholiek te zijn.

Zwaenepoel «Heel interessant dat u dat aanhaalt. Ten eerste was dat maar een deel van de uitspraak – hij riep vervolgens op tot een verantwoord ouderschap. En ten tweede is het zo dat je twee Franciscussen hebt: je hebt de Franciscus die de teksten voorleest die gedeeltelijk voorbereid zijn door zijn medewerkers, en je hebt de Franciscus die, wanneer hij vermoeid maar tevreden na een buitenlandse reis terug naar Rome vliegt, graag eens met journalisten praat. Dan wil Jorge Bergoglio nog weleens tevoorschijn komen, de Argentijnse flapuit.

»Maar als dat u enigszins gerust kan stellen: die laatste Franciscus zal u tijdens de ‘urbi et orbi’ allicht niet te zien krijgen.»

HUMO Amen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234