De achtergevel van Kunstencentrum Vooruit, die uitkijkt op het water. Beeld Stad Gent
De achtergevel van Kunstencentrum Vooruit, die uitkijkt op het water.Beeld Stad Gent

Nieuwe naam

Pallas of Volxus: de laatste kanshebbers voor de nieuwe naam van Vooruit

Het Gentse kunstencentrum Vooruit verandert binnenkort van naam. Uit de 3.000 suggesties die binnenstroomden via de website meerdaneennaam.be koos het centrum veertien kanshebbers, daarvan bleven Pallas en Volxus overeind. Maandagochtend verscheen er een publiekspoll op de website van Vooruit en al meer dan 8.000 mensen brachten hun stem uit. Tot woensdag 10 uur kunt ook u stemmen op uw favoriet.

HUMO Het gaat nog tussen Pallas en Volxus, maar welke andere namen zaten er tussen de laatste veertien kanshebbers?

MIEKE DUMONT (woordvoerder Vooruit) «We hebben afgesproken om die niet te delen, omdat we er veel tijd in hebben gestoken om tot deze laatste twee te komen. Alle namen zijn de voorbije twee weken sterk getoetst geweest. We gingen na of woorden in andere gemeenschappen of talen een bepaalde bijklank hadden en controleerden of andere organisaties in ons land of in het buitenland die namen al gebruikten.»

HUMO Waarom is er dan uiteindelijk voor deze twee gekozen?

DUMONT «We hebben een team van experten samengesteld van artiesten, medewerkers, marketeers, historici, taalexperts en meer. Zij hebben met behulp van die associaties nieuwe woorden gevormd die volgens hen gepast waren. Uiteindelijk hebben we een lange lijst verkort naar veertien namen. Zoals gezegd moeten die ook de hele praktische molen doorstaan, want je kunt natuurlijk niet met een naam naar buiten komen die al in gebruik is. Daarop volgden er twee interne stemmingen. Pallas en Volxus bleven over. Ze hebben alle toetsingen doorstaan en we zijn ervan overtuigd dat ze goed zijn. In totaal heeft heel het proces een goede twee maanden geduurd.»

HUMO Wat betekenen de namen?

DUMONT «Ze hebben beide meerdere betekenissen. ‘Pallas’ is een deel van de naam Pallas Athena, de Griekse godin van de kunsten en wijsheid, maar ook van de strijdvaardigheid. Dat zijn elementen die in ons huis terug te vinden zijn: we hebben een zeker activisme in onze werking en we zijn uiteraard met kunsten bezig. Daarnaast verwijst het naar het Gentse woord voor ‘paleis’. We zijn dan ook een feestpaleis, dat zit er historisch in ingebed.

»‘Volxus’ is een compleet nieuw woord en draagt ook een aantal van die elementen met zich mee. In normale omstandigheden komen er per jaar wel 350.000 mensen bij ons langs om iets te beleven en om elkaar te ontmoeten. Het is een plek van en voor mensen, voor het volk. De ‘us’ verwijst naar een soort community, het wij-gevoel: er is een toegewijde groep artiesten en publiek die ons zal volgen, niet alleen voor ons artistiek programma, maar ook voor waar wij maatschappelijk voor staan.»

HUMO De publiekspoll eindigt woensdag om 10 uur. Hoelang zal het daarna nog duren voor jullie de naam bekendmaken?

DUMONT «Dat zal afhangen van een aantal praktische en juridische zaken, maar heel lang zal het niet meer duren. Voor het einde van de maand willen we de nieuwe naam zeker lanceren.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234