null Beeld

Panelshow: Bloot en speren: seizoen 2

Zoals dat weleens gaat met tv-programma’s die in hun eerste seizoen niet al te faliekant floppen, heeft de luchtige panelquiz ‘Bloot en speren’ een tweede seizoen gekregen.

Noud Jansen

Snel even een blik werpen op het decor: op de flanken zien we twee ginnegappende panelleden; in het midden presentatrice Sofie Lemaire; rechts de uitmiddelpuntige Pedro Elias met zijn Wonderboy 3000. Neen, niks veranderd ten opzichte van het vorige seizoen. Of toch?

'Sneller, beter, sterker'

Sofie Lemaire «Niet veel, alleszins. Om nieuwe rondes in het leven te roepen hadden we geen tijd: twee dagen na de laatste opnames van het eerste seizoen waren we al begonnen aan het tweede. Wel hebben we het ritme aan het begin van het programma wat opgedreven, omdat we vonden dat het wat sneller mocht gaan. En de historische anekdotes waar we ’t in ‘Bloot en speren’ van moeten hebben, zijn in het algemeen nog wat sterker, omdat we dit keer beter aanvoelden welke verhalen wel en welke niet zouden werken.»

HUMO Voorbeeldje?

Lemaire «Het strafste dat ik me nu zo één-twee-drie voor de geest kan halen, is een MacGyver-achtig verhaal over een man die ergens in de jaren 20 van de vorige eeuw compleet ingesneeuwd raakt, en against all odds toch ontsnapt uit zijn geheide ijsgraf. De manier waarop hij dat gedaan heeft, is zo spectaculair dat hij er een standbeeld voor zou moeten krijgen. Of toch op z’n minst eentje van ijs.»

HUMO Wat vond jij het meest gedenkwaardige verhaal uit het vorige seizoen?

Lemaire «Het verhaal op zich was niet zo spectaculair, maar ik blijf de beste herinneringen behouden aan die keer dat Jelle De Beule en Jonas Geirnaert twee bemanningsleden van de Apollo 10 speelden, en moesten raden door welk wist-je-datje die missie bekend is geworden – een drol van één van de twee was ontsnapt en was door de cabine komen zweven. Echt hilarisch hoe Jelle en Jonas daarmee aan de haal zijn gegaan. Soms hebben we een verhaal waarvan we op de redactie zeggen: ‘Dit wordt de bóm van de aflevering,’ maar uiteindelijk blijkt dat dan toch wat tegen te vallen. En omgekeerd hetzelfde: een verhaal waarvan je denkt ‘Moeten we dat wel brengen?’ – zoals dat van die zwevende drol, bijvoorbeeld – wordt het hoogtepunt van de aflevering.»

HUMO Het decor van ‘Bloot en speren’ was onlangs genomineerd voor een internationale designprijs. Hoe is dat afgelopen?

Lemaire «We hebben die award helaas niet gewonnen; ‘De nacht van de Vlaamse televisiesterren’ is ermee gaan lopen. Ook wel terecht, hoor: zij hadden augmented reality, terwijl ons decor toch vrij klassiek oogt. Maar het is wel erg mooi, vind ik, en ik zit er ook heel graag in. Dat gezegd zijnde: dit seizoen hing er af en toe een rioolgeur in onze studio. Zeer vervelend was dat, al kwamen we er al bij al nog goed vanaf: de ploeg van ‘We’re Going to Ibiza’ zat in de studio naast ons, en naar verluidt stonk het daar drie keer zo hard. Als zij kwamen buurten, hoorden we altijd: ‘’t Is daar niet uit te houden!’ (lacht)»

HUMO Ook al een panelprogramma, hè, ‘We’re Going to Ibiza’.

Lemaire «Ja, ik weet het, er zijn véél panelprogramma’s de laatste tijd. Maar zelf kijk ik er toch nog altijd heel graag naar. Ik ben vooral gek op ‘QI’, van de BBC: voor mij is dat een lichtend voorbeeld. Hoe die Stephen Fry kan vertellen, er tegelijk de vaart in houden en toch rust creëren: als presentator kijk ik daar enorm naar op.»

HUMO Welke radiostem zou dringend een overstap naar televisie moeten maken? Je bent per slot zelf een voormalig radiopresentatrice.

Lemaire «Moeten is een groot woord, maar ik vind Joren Carels van Studio Brussel wel een goeie jonge presentator: hij is heel fris en vlot, en ik vermoed dat hij wel geschikt zou zijn om ooit iets op tv te doen. En ik was ook positief verrast door de nieuwe sidekick van Peter Van de Veire, die onlangs ook nog een rubriek had in ‘Bart en Siska’: Julie Van den Steen. Ze kan het goed uitleggen, zonder daarbij al te belerend of te truttig te zijn. Ik denk dat die twee ook allebei een gezicht hebben waar de mensen graag naar willen kijken: toch niet onbelangrijk voor televisie.»

HUMO Zelf heb jij ook zo’n gezicht, schijnt het.

Lemaire «Ja, dat kan ik van mezelf niet zeggen, hè. Ik vind trouwens dat ik kikkerogen heb. Maar zolang mensen me vragen om iets op tv te doen, zal ik maar denken dat het meevalt, zeker?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234