null Beeld

Panelshow: Scheire en de schepping

In het nieuwe seizoen van 'Scheire en de schepping' neemt Stijn Cole opnieuw de muzikale intermezzo's voor zijn rekening. Beatboxend, pianospelend en zingend baant hij zich een weg door de ludieke wetenschapsquiz die vanaf 31 januari niet langer de zondagavond van Eén opleukt, maar wel de donderdagavond van VIER.

Bavo D'Hooghe

Stijn Cole «Dat mag geen probleem zijn: ik ben ervan overtuigd dat de mensen de weg naar VIER hebben gevonden. En 'Scheire en de schepping' heeft een eigen en jong publiek, dat zeker mee zal verhuizen.»

HUMO Hoe zijn de mannen van 'Scheire en de schepping' bij jou terechtgekomen?

Cole «Via Jan Eelen. We zijn goed bevriend en onze dochters zitten samen in de klas. Hij is fan van mijn werk en komt geregeld naar mijn optredens kijken. Toen hij hoorde dat ze iemand zochten voor het programma, heeft hij mij aangeraden bij de redactie. De testaflevering viel zo goed mee dat iedereen er meteen van overtuigd was dat ik hun muziekman moest worden.»

HUMO Er zijn wel meer televisieshows met een liveband, maar die bestaan uit meerdere muzikanten. Jij doet alles in je eentje.

Cole «Het is eens wat anders dan een huisband met een vaste drummer, gitarist en zanger. Bij een eenmansorkest krijg je een aparte dynamiek, en ik denk dat dat de mensen wel charmeert. Ik speel piano en onder mijn instrument ligt een loop-station waar ik beats en stemmetjes in heb gestopt, en daarbovenop zing ik dan.

»Ik treed altijd alleen op, hoor, niet alleen in 'Scheire en de schepping'. Maar de meeste mensen weten niet dat ik nog een muziekcarrière heb naast de tv-show. Misschien omdat ik vaak verkleed ben - meestal draag ik een Mozart-kostuum, maar ik heb ook een eendenpak (grinnikt)

HUMO Je brengt dezer dagen ook een plaat uit: tijd voor reclame!

Cole «Ik heb een jaar gewerkt aan mijn debuut 'Devil's Ringtone'. Die heb ik in mijn huisstudio gemaakt, en omdat ik alles zelf heb gemixt en geproducet en dus niemand heb moeten betalen, heb ik besloten om de cd weg te geven.

»Je kunt die vanaf 31 januari gratis downloaden op stan-lee-cole.be of vier.be. Zo kan iedereen me beter leren kennen. De nummers zijn vergelijkbaar met wat ik doe in 'Scheire en de schepping' - de begintune staat er trouwens ook op.»

HUMO Bepaal jij zelf wat je in de show speelt?

Cole «Ik zit niet op de redactie, maar ze bellen me elke week wat er de komende aflevering op het programma staat. Dan overleg ik met de eindredacteur welk nummer ik tijdens de puntentelling breng. In elke aflevering beloont Lieven zijn gasten op het eind met bizarre punten: de ene keer zijn dat letterkoekjes, de andere keer steentjes, en dan zoeken we een nummer dat daarbij past.

»Meestal wordt het een cover van een nummer dat iedereen kent. Toen Lieven moppen van scheurkalender als punten uitdeelde, speelde ik bijvoorbeeld 'I Started a Joke' van de Bee Gees. Als we een muzikaal panellid in de show hebben, zoals Karen Damen, bekijken we of we niet samen iets kunnen spelen. Dat zorgt voor afwisseling.»

HUMO Wat mogen we verwachten van het tweede seizoen?

Cole «De lat ligt hoger, en de onzekerheid van het eerste seizoen is helemaal weg - het is ook wat stouter geworden, en dat kan het programma wel hebben. In elke aflevering zit ook een wetenschappelijke proef die de studio op zijn kop zet. Het belooft straffe kost te worden.»

HUMO Ben je zelf geïnteresseerd in wetenschap?

Cole «Absoluut niet. Ik ben dan ook de ideale graadmeter voor Lieven: als ik iets snap, dan snapt iedereen het (lacht)

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234