null Beeld

Panelshow: Zijn er nog kroketten?

Wie hem in ‘De ideale wereld’ heeft gezien, weet dat Dimitri Leue liever over het goede doel praat dan over televisie. Wanneer ik hem vraag hoe zijn 2013 was, begint hij honderduit te vertellen over de organisatie waar hij zich achter schaarde, Ondernemers Zonder Grenzen: ‘Zij gaan een groene muur bouwen in Afrika om de woestijn tegen te houden.

vvp

Dat zorgt niet alleen voor meer zuurstof – want meer bomen – maar gaat ook de opwarming van de aarde tegen. Het zorgt bovendien voor minder politieke vluchtelingen, want plots zijn er meer bossen en dus meer voedsel. Met de eerste winst daarvan worden de dorpelingen dan verplicht om scholen te bouwen. De Afrikavlucht wordt dus tegengewerkt én de ontwikkeling gestimuleerd. Zet dat maar in uw artikel!

'Een mix van humor en, nu ja, andere dingen'

Vooruit dan, maar we moeten het ook hebben over de écht belangrijke zaken des levens, zoals bijvoorbeeld: ‘Zijn er nog kroketten?’, het nieuwe programma op VTM – met naast Leue ook Jonas Van Geel en Nathalie Meskens – dat vooralsnog gehuld gaat in mysterie.

HUMO Fantastische titel, Dimitri! Maar wat ís het?

Dimitri Leue «Ik mag niks zeggen van VTM! Tot dusver luidt de officiële beschrijving: ‘Een culinair programma waarin nieuwe kroketten worden aanbevolen, en een reisprogramma voor mensen die graag thuisblijven.’»

HUMO Gezellige onzin, kortom.

Leue «Euh, ik kan alleen zeggen dat het van de makers is van ‘Mag ik u kussen?’ en ‘De laatste groet’. (Wikt zijn woorden) Ik denk dat het dicht bij de Britse televisie zal aanleunen: het is een mix van humor en, nu ja, andere dingen. Ken je ‘Mock The Week’, die Britse panelquiz? Wel, onze titel zou eigenlijk ‘Mock The Year’ kunnen zijn – da’s de beste omschrijving die ik kan bedenken.»

HUMO Het is dus wel een soort jaaroverzicht?

Leue «Zo zou ik het echt niet noemen. Er zal van alles over dit jaar in zitten, maar een overzicht houdt in dat je begint in januari en eindigt in december, en dat je dingen overloopt. Wij doen dat niet.»

HUMO Dan je collega’s: Jonas Van Geel en Nathalie Meskens. Hoe verliep de samenwerking?

Leue «Goed! Ik heb met Jonas al twee toneelstukken gemaakt, en héél véél gevoetbald. Ik durf ‘m zelfs een vriend te noemen. Hij geeft zich altijd helemaal; de rem is bij hem nog niet uitgevonden. Dat is handig, want op het toneel heb je weleens een dipje wanneer je zestig voorstellingen moet spelen. Bij Jonas Van Geel bestaan er geen dipjes; dat is jong en dat bijt alles kapot. »Hij is bovendien het grootste talent dat VTM heeft binnengehaald in de afgelopen dertig jaar. Dat is straf, want VTM bestaat nog geen dertig jaar. Ze mogen op het hoofdkantoor hun beide pollekes kussen: ze hebben met hem een nieuwe Koen Wauters of Bart Peeters getekend. Want het is over dat niveau dat we spreken: het type dat blijft.»

HUMO Mooi compliment. En Nathalie?

Leue «Ha, het levende bewijs dat vrouwen en humor wél samengaan! Ik heb net een opname achter de rug en ik heb enorm met haar moeten lachen. Zeer fijn om Jonas en Nathalie sámen in een show te hebben. Wacht, ‘show’… Heb ik het woord show gebruikt? (lacht) Om met hen samen een programma te maken, ik zal het zo zeggen.»

HUMO Na 2013 stevenen we af op 2014, het jaar waarin je 40 wordt. Niet niks.

Leue «Da’s één van de big ones zeker? Zogezegd, hè. Ik weet wel dat ik ouder word – lichamelijk valt dat niet te ontkennen – maar ik vind dat net fantastisch: ieder jaar dat ik kan terugkijken op iets waar ik trots op ben, beschouw ik als een nieuwe pluim op mijn hoed. En mijn hoed wordt hoe langer hoe mooier. »Ik kijk er overigens echt naar uit om op mijn oude dag te petanquen, een kaartje te leggen, naar de dierentuin te gaan met de kleinkinderen… Genieten van het leven, hè. Niet dat ik dat nu niet doe, maar het zal nog beter lukken als de gezonde stress wegvalt – die is overigens al aan het afkalven: elk jaar neemt de dadendrang af en word ik slimmer in het kiezen van mijn projecten.»

HUMO Tot slot: op de promofoto’s van ‘Zijn er nog kroketten?’ tors je een prachtige baard, heb ik gemerkt.

Leue «Ja, dat had te maken met het toneelstuk dat ik toen aan het spelen was, en daar zitten we nu mee opgescheept. Het is een beetje het prins Filip-vraagstuk: wat doen we met de baard?»

HUMO Laten staan.

Leue (lacht) «Laten staan zou zeker een optie zijn, ware het niet dat mijn vrouw mij dan niet wil kussen!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234