null Beeld

'Panenka!': Karl Vannieuwkerke gaat voor minstens een halve finale

Het straatbeeld kleurt zwart-geel-rood en de lokale viswinkel heeft de scampi diabolique omgedoopt tot Red Devils-salade: net op tijd, want daar klopt het EK Voetbal al aan. Onder de VRT-toren wordt de laatste hand gelegd aan het Franse dorpje van waaruit de dagelijkse talkshow ‘Panenka!’ wordt uitgezonden. Even bij Karl Vannieuwkerke, uw rots in de EK-branding, polsen of hij zijn tricolore autospiegelhoesjes al heeft bevestigd.

Katrien Verschoren

'We hebben individuele klasse in overvloed: ik ga voor minstens een halve finale'

Karl Vannieuwkerke «Niet echt, al moet ik toegeven dat het ‘we zijn er nog eens bij’-enthousiasme erg aanstekelijk werkt.»

HUMO In maart zei je nog dat België samen met Spanje, Duitsland en Engeland het meest kans maakt om het EK te winnen. Denk je dat met al die geblesseerde verdedigers nog steeds?

Vannieuwkerke «Ik blijf daarbij. Er zijn wel veel geblesseerden, maar bij elke vervanger die Wilmots oproept, denk ik: ‘Ja, dat is óók een heel goeie voetballer.’ Trouwens, de individuele klasse die op een EK of een WK het verschil maakt, hebben we in overvloed, zeker vooraan. Ik ga voor minstens een halve finale. Het is typisch Belgisch om negatief te doen, maar daar ga ik niet in mee.»

HUMO Enkele weken geleden was Herman Brusselmans in ‘De ideale wereld’ toch een pak nuchterder.

Vannieuwkerke «Ieder zijn mening uiteraard, en de factor geluk speelt ook een grote rol. Maar we hebben een mooie kern van fantastische kwaliteit. Als onze Duivels elkaar vinden, behoren we echt tot de top van Europa. En we staan ook niet voor niets ergens vooraan op de wereldranglijst.»

HUMO Kun je ons al vertellen welke gasten je onder de VRT-toren ontvangt?

Vannieuwkerke «Jan Mulder komt elke dag langs en we hebben ons vaste analistenpanel met Gert Verheyen, Geert De Vlieger, Wesley Sonck, Imke Courtois en Franky Van der Elst. Daar komen nog occasionele gasten uit de voetbalwereld bij, zoals Yannick Ferrera, Brecht Dejaegere of Bob Peeters

HUMO Elke dag Jan Mulder? Is dat dan elke dag een ‘de Nederlanders zijn er niet bij’-mopje?

Vannieuwkerke «We zijn geen lijstje aan het opstellen opdat we er zeker elke dag eentje kunnen maken, maar het onderwerp zou weleens ter sprake kunnen komen, ja. Mulder is bijzonder ad rem, dus de kans dat-ie zelf meelacht, is redelijk groot. Hij supportert trouwens al máánden voor de Belgen.»

HUMO Het is een uitzonderlijk drukke sportzomer, met het EK, de Tour, de Olympische Spelen, het tennis... Het moet een ingewikkelde Doodle geweest zijn om dat werkschema ingevuld te krijgen.

Vannieuwkerke «Dat viel best mee, we vullen elkaar goed aan. De Tour is wel al een week bezig wanneer het EK afloopt, maar het heeft geen zin om al met ‘Vive le vélo’ te beginnen als er nog gevoetbald wordt. De EK-finale wordt op 10 juli gespeeld en we beginnen met ‘Vive le vélo’ op 12 juli – de 11de is een rustdag. Ik hoop dat we die rustdag nog volledig aan het EK kunnen besteden, want dat zou betekenen dat de Belgen gewonnen hebben (lacht). En dan vertrekken we de ochtend daarna naar de Tour. Dat zal dan met kleine oogjes zijn, maar wat een droomscenario!»

HUMO Vindt Tom Lenaerts het oké dat je de naam van zijn productiehuis hebt gekozen als titel voor de talkshow?

Vannieuwkerke «Ja, we hebben het ’m voor alle zekerheid toch gevraagd en hij heeft zijn zegen gegeven. Gelukkig, want het is exact veertig jaar geleden dat Antonín Panenka zijn wereldberoemde én beslissende penalty trapte, op het EK in ’76. Hij bezorgde Tsjecho-Slowakije er de Europese titel mee en stuurde West-Duitsland wandelen. Bijzonder mooi om te zien wanneer zo’n kalm stiftertje rechtdoor lukt. Bijzonder lullig wanneer je niet lang genoeg of te lang wacht en je de bal los in de armen van de keeper schopt. Die eerste van Panenka zelf, dat was een geniaal moment.»

HUMO Tot slot, hoe staat het met uw Panini-stickercollectie van de Rode Duivels?

Vannieuwkerke «Voor alle duidelijkheid: het is de verzameling van mijn dochter. Maar vandaag is een heuglijke dag, want er zou een pakket met honderd zakjes moeten arriveren dat ik voor haar heb besteld. Die zakjes moeten vandaag nog allemaal opengedaan worden, de stickers in het album geplakt, en de rest geïnventariseerd en in een doosje gestopt om morgen op school te kunnen ruilen.»

HUMO Een drukke sportzomer, indeed!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234