null Beeld

Panorama: De gehoorzame koning

Er zijn geen zekerheden meer in het leven: Astrid Bryan en den John zijn uit elkaar. Te midden van alle emotie hadden we nauwelijks opgemerkt dat er de afgelopen dagen nog ander nieuws binnenkwam: ook in Egypte schijnt weer van alles te gebeuren en in eigen land, zo fluistert men ons in, heeft koning Albert II zowaar aangekondigd te zullen aftreden.

vvp

Met als gevolg een enorme staat van opwinding ten huize GeertHoste én bij het ‘Panorama’-team, dat op het moment van de aankondiging nog in de montagecel zat voor de documentaire ‘De gehoorzame koning. Koning Albert twintig jaar op de troon’. Dat moest een brandend actuele reportage gaan worden, maar is ze dat nu nog? Hallo, Ivan De Vadder?

Ivan De Vadder «We hebben geluk gehad: doordat één van onze cameramannen pas terug is van vakantie, zijn we nu nog aan het monteren. Zo kunnen we hier en daar wat bijsturen, en gaan we toch up-to-date zijn.

»We hadden het natuurlijk liever anders gehad. Toen we onze interviewees – vier ex-premiers, plus de huidige eerste minister – aan de tand voelden, wist niemand van iets. Als Elio Di Rupo er al weet van had, heeft hij dat heel goed verborgen gehouden. En niemand van de vijf wilde achteraf commentaar geven.

»Langs de andere kant had onze overzicht natuurlijk niet op een beter moment kunnen komen: er is in geen tijden zo veel ineteresse geweest in het koningshuis.»

HUMO Waarom is Albert II 'de gehoorzame koning'?

De Vadder «We maken geen overzicht van Alberts carrière tout court, maar wel van twintig jaar koninklijke samenwerking met de politiek: we proberen te polsen op welke manier staatshoofd en regeringsleiders in die twee decennia hebben samengewerkt. En dan is de conclusie simpel: dit is de meest gehoorzame koning die er ooit geweest is, punt.

»Niemand heeft ooit indicatie gegeven van enige problemen met de koning. Al moet je weten: een hele generatie politici heeft een trauma overgehouden aan de abortuskwestie met Boudewijn. Daarom zijn ze ook – en volgens Dehaenewas dat achteraf gezien fout – zeer gul geweest met de dotaties. De koning is door de politiek dus óók goed behandeld geweest.»

HUMO De koning heeft zijn rol goed gespeeld, maar een vaak gestelde vraag blijft: hééft een koning nog wel een rol te spelen?

De Vadder «Da’s een vraag die ik ook aan iedereen stel. En dan zeggen ze allemaal volmondig ja. Verhofstadt zei zelfs: ‘Ik zou overal republikein zijn, behalve in dit land.’ Voor een land dat zo ingewikkeld is als België heb je gewoon een koning nodig.

»De rol die de koning speelt bij regeringsonderhandelingen, bijvoorbeeld, is essentieel: hij duidt functionarissen aan en levert vluchtheuvels wanneer men even moet temporiseren. Het enige alternatief daarvoor, de kamervoorzitter, is in dit land een ideologisch getinte persoon, die zelf deel uitmaakt van de onderhandelingen, en die er bovendien nog niet meteen na de verkiezingen ís... Da’s nu heel technisch, maar je kan evengoed inhoudelijke argumenten ophalen, natuurlijk.»

HUMO Niemand wist kennelijk iets van de troonsafstand, maar hadden we het kunnen zien aankomen?

De Vadder «Goh, het kwam misschien onverwacht, maar het is geen verrassing. De koning had al verschillende keren signalen gegeven, en er hing iets in de lucht. Och ja, die voorspellingen... Je kan natuurlijk iedere maand beweren dat ‘de koning zal aftreden’, en dan heb je op den duur wel gelijk, hè.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234