Panorama: De grijze zone - onze rusthuizen doorgelicht

Liever jong dood dan dat we ooit door een stel bingospelers worden ingelijfd in één of ander Huize Herfstvreugde, maar dit terzijde: 'Panorama' heeft vanavond een reportage van Hilde De Windt en ons aller Phara in petto over de problemen waarvoor het gemiddelde Vlaamse bejaardentehuis zich anno 2012 gesteld ziet.

Ssst, Phara wil iets zeggen!

Phara de Aguirre «Ik zal niet beweren dat het er in alle Vlaamse rusthuizen belabberd aan toegaat – absoluut niet – maar je hoort de laatste tijd toch wel alarmerend veel klachten van familieleden van bewoners en van personeel. Rusthuizen vinden tegenwoordig steeds moeilijker verpleegkundigen, zeker in regio’s waar veel ziekenhuizen zijn en je dus 'concurrentie' hebt.

»Het logische gevolg is personeelstekort, en dus ook een enorme werkdruk. Die wordt dan nog verhoogd doordat alles wat met de bejaarden gebeurt dezer dagen geregistreerd moet worden. En dus ontbreekt het de personeelsleden van bejaardentehuizen veelal aan tijd om eens op een bed te gaan zitten en een babbeltje te slaan – iets wat vroeger veel vaker gebeurde.

»Op den duur krijg je dan wansituaties zoals je in de reportage zult zien. Eén bejaarde vrouw doet bijvoorbeeld een boekje open over het tehuis waar haar inmiddels overleden echtgenoot verbleef. 'Doe maar in uwe pamper,' hoorde ze een verpleegkundige ooit tegen hem zeggen, 'wij hebben geen tijd om u te laten plassen.' En een man wiens ouders tot aan hun dood in hetzelfde tehuis verbleven, vertelt dat zijn vader nooit iets hoorde: als hij zijn hoorapparaat al in had, wat zelden voorkwam, dan waren de batterijen wel plat.

»Nu, er zijn wel grote veranderingen op til in de sector, wat alles te maken heeft met het gegeven dat de Vlaamse bevolking ouder wordt. Op dit moment verblijven er in Vlaanderen ongeveer zeventigduizend bejaarden in rusthuizen, en voor de volgende vijf jaar zijn er al twintigduizend vergunningen voor nieuwe bedden toegekend. 't Is dus een sector met toekomst, wat de investeerders niet ontgaan is: we evolueren in Vlaanderen zo goed als zeker naar een geleidelijke 'vermarkting' van de ouderenzorg.

»Dat hoeft niet noodzakelijk een slechte zaak te zijn – wanneer een verlieslatend bejaardentehuis door een commerciële groep wordt overgenomen, bijvoorbeeld – maar het heeft uiteraard ook weer niet énkel positieve gevolgen. Afijn, meer wil ik er eigenlijk nog niet over kwijt: je zult naar de reportage moeten kijken.»

HUMO Zie jij jezelf nog ooit in een bejaardentehuis terechtkomen, Phara?

De Aguirre «Ik heb er de laatste weken met heel veel mensen over gepraat – cameramensen, collega’s op de redactie – en iedereen reageert op dezelfde manier: 'Nooit van mijn leven.' Dat geldt ook voor mij, vrees ik.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234