De betreurde drummer werd 54. Beeld rv
De betreurde drummer werd 54.Beeld rv

"Pantera? Nooit van gehoord." Metal-legende sterft, maar de jonge Graspop-generatie kent hem niet

Er werd gewonnen, maar ook verloren vandaag. Terwijl Lukaku de finale goal binnen schopte, rouwden de metalheads om de dood van Vinnie Paul, drummer van de legendarische metalband Pantera.

unknown

Pantera werd in de jaren 80 opgericht door de twee getalenteerde muzikale broers Vincent Paul en Darrell Abbott. In 1990 bracht de band Cowboys from Hell uit, een plaat met een extreem agressief geluid, die de metal voorgoed veranderde. De groove metal, een tragere vorm van thrash metal, werd in het leven ingeroepen, om nooit meer te verdwijnen. De band splitte in 2003, en een dolgedraaide fan schoot de legendarische gitarist Darrel Abbott het volgende jaar op het podium dood.

Alle vuisten de lucht in

"Kijk vandaag eens goed rond op Graspop: elke band zal proberen na te doen wat Pantera hen in de jaren negentig heeft geleerd", vertelt zanger en gitarist Franky De Smet-Van Damme. De tweede plaat van zijn eigen band Channel Zero werd ooit geproducet door de betreurde drummer.

"Elke massa veranderde in een kolkende moshpit als Pantera optrad - van vooraan in de zaal tot helemaal achteraan stonden alles op zijn kop. Die mannen van Pantera hebben de lat muzikaal bijna onhaalbaar hoog gelegd. Het zijn legendes: speel nu nog maar een paar seconden van een Pantera-nummer en alle vuisten gaan de lucht in. Vinnie was een crème van een mens én een fantastische producer. Hij heeft me meermaals uit de nood geholpen."

Het is een cliché: metalfans beleven de dood van hun idolen sterker dan in andere scenes. De Smet-Van Damme betwijfelt dat, en hier op Graspop krijgen we alvast ook niet dat gevoel. "Goh, als je naar de reacties op de dood van Avicii kijkt, zou ik dat niet meer durven te beweren."

Franky De Smet- Van damme van Channel Zero met Vinnie Paul Beeld rv
Franky De Smet- Van damme van Channel Zero met Vinnie PaulBeeld rv

Jeugdheld

Jeroen Camerlynck, frontman van Fleddy Melculy, denkt er anders over. "Metalfans horen praten over muziek is soms een beetje alsof ze over Thuis of Familie praten. Dat is tegelijk heel komisch, maar ook heel mooi. Ik betrap mijzelf daar ook op, hoor. Metalfans zijn erg toegewijd met hun favoriete muziek bezig. Die houden op eigen houtje de cd- en platenindustrie recht door het massaal kopen van merchandise. Ze gaan all the way in hun fandom. En ze beleven daardoor alles net iets intenser."

"Pantera was voor mij één van de eerste bands die me in contact bracht met metal", zegt Camerlynck. "Die hadden een onnavolgbaar geluid. Het groovede, was hard en funky tegelijkertijd. Ze hebben niet alleen een invloed gehad op de groten zoals Korn, maar eigenlijk is bijna iedereen die vandaag op een metal-podium staat schatplichtig aan Pantera. Met Vinnie sterft er een jeugdheld van mij."

Larger than life

Er zijn niet veel échte fans Pantera-fans op de weide te vinden op de meest commerciële dag van het festival, maar op sociale media zien we een schokgolf door de metalwereld trekken. "Pantera? Nog nooit van gehoord", beweren meer dan de helft van de bezoekers die we aanklampen.

We vinden vooral weinig jonge fans, al is dat waarschijnlijk niet zo bijzonder voor een drummer die het hoogtepunt van zijn carrière in de jaren negentig meemaakte. Misschien moest de band eerst écht verleden tijd zijn, om hen terug even relevant te maken. In ieder geval merkten grote bands als Foo Fighters het overlijden vandaag op, en ook muziekblad Rolling Stone bracht enkele uren geleden een uitgebreid artikel over het belang van Pantera uit.

Enkele jaren geleden met zijn band Hellyeah. Beeld rv
Enkele jaren geleden met zijn band Hellyeah.Beeld rv

Enkele aanwezigen onder het publiek zagen de drummer, met of zonder band, nog spelen in de Brielpoort in Deinze, of in de Ancienne Belgique, lang geleden. Ook bij hen stond de drummer bekend als een virtuoos, iemand waar je als jonge muzikant in het hardere genre ontegensprekelijk naar opkeek. Een zeldzaam talent, die zich zoals velen vaak verloor in drank en druggebruik. "Maar een vreselijk sympathieke vent", aldus de kenners. "Iemand die na het optreden gewoon met zijn fans een pint dronk - larger than life, maar nooit last gehad van sterallures. Alleen een beetje van de rock-'n-roll."

Zijn vrienden van de band Volbeat zullen hem vanavond alvast uitgebreid eren, en ook de band Exodus dankte hem voor geleverde prestaties in een uitgebreide speech. Ook de Belgische drummer van Megadeth, Antwerpenaar Dirk Verbeuren, betuigt zijn medeleven. Ze zullen later op de avond 'My Last Words' spelen, een nummer dat ze in jaren niet meer hebben gebracht, als eerbetoon.

Hoe het ook zij, afgelopen nacht stierf een icoon waaraan bijna elke artiest op deze vierdaagse schatplichtig is. Of ze het nu weten of niet.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234