null Beeld

Parketmagistrate Ilse Vandenbroucke over 'Parket magistraal'

Dankzij de tv-serie ‘De Ridder’ treedt het Openbaar Ministerie – zegge: het parket – uit de schaduw, en net deze week verschijnt ‘Parket magistraal’ (Manteau), een boek waarin journaliste Melanie De Vrieze vier vrouwelijke parketmagistraten in de spotlights zet. Eén van die vier echte Helena De Ridders heet Ilse Vandenbroucke.

Kristoff Tilkin

Sinds het voortreffelijke ‘De rechtbank’ twee televisieseizoenen geleden van start ging, zwaaiden er bij de magistratuur steeds meer deuren en vensters open: de kijker kan tegenwoordig, zonder dat er een dagvaarding voor in de bus hoefde te vallen, getuige zijn van het schouwspel in burgerlijke en correctionele rechtbanken, en in de achterkamers waar onderzoeksrechters en leden van de probatiecommissie huizen. De fictieserie ‘De Ridder’ volgt het wel en wee van een parketmagistrate, en in haar boek ‘Parket magistraal’ deed Melanie De Vrieze hetzelfde bij Ilse Vandenbroucke, substituut bij het parket van Gent, sectie Jeugd en Gezin.

Ilse Vandenbroucke «Aan ‘De rechtbank’ zullen wij helaas nooit kunnen meewerken: ter bescherming van onze minderjarigen mogen er geen camera’s binnen in de rechtszaal. Ik geef toe: we hebben de eerste reeks, die zich helemaal in het arrondissement Gent afspeelde, met de nodige scepsis bekeken. Maar we merkten dat ze buiten de gerechtelijke wereld met veel enthousiasme werd onthaald, en vooral: dat ze het beeld dat bij het grote publiek leeft over de magistratuur, in positieve zin heeft bijgesteld. Men heeft nu écht wel door dat onze kantoren niet alleen worden bevolkt door oude, wijze mannen met baarden die de hele dag diep nadenken vooraleer ze de wet toepassen. Nu ja: wij denken ook heel diep na, maar daar houdt de vergelijking wel op. Verder gaan we er dag in, dag uit keihard en met veel enthousiasme tegenaan, maar het gros van ons werk gebeurt achter de schermen. Mensen beseffen niet dat het merendeel van de 3.500 nieuwe dossiers die elke magistraat op onze dienst jaarlijks te verwerken krijgt, niet eens uitmondt in een rechtbankzitting.»

HUMO Dat staat inderdaad met zoveel woorden in ‘Parket magistraal’: jullie steken vooral veel tijd in bemiddeling.

Vandenbroucke «Dat is zowat onze voornaamste taak, ja. Het parket moet – ik dreun hier eventjes mijn les af – ‘in eer en geweten de belangen van de maatschappij dienen’, en vanuit die optiek moeten we niet alleen opkomen voor de slachtoffers, maar ook voor de daders. In gezinszaken wonen ze dikwijls onder één dak: bemiddeling is dus stap nummer één. Een voorbeeld: moet je een man die zijn vrouw slaat – of omgekeerd, want dat komt ook voor – onmiddellijk dagvaarden, of kies je voor bemiddeling? Over de feiten zelf is er meestal niet zoveel discussie, zeker niet als de verwondingen zwart op wit in een medisch attest staan beschreven. Maar wij moeten altijd het volledige plaatje bekijken: hoe is de gezinssituatie? Zijn er financiële problemen? Zijn de feiten misschien op één of andere manier uitgelokt? Daar komt bij dat een geweldenaar de draad van zijn leven weer moet opnemen: vaak heeft hij of zij meer aan een cursus partnergeweld of daderinzicht dan aan een paar maanden achter de tralies. Nu, je moet er ook niet naïef in zijn, in sommige gevallen werkt bemiddeling helemaal niet en kun je alleen maar een effectieve straf eisen.

»Met minderjarigen moeten we natuurlijk nog omzichtiger te werk gaan. In België geldt namelijk het jeugdbeschermingsrecht: je moet een minderjarige niet direct straffen, je moet ’m eerder doen inzien dat zijn problematische gedrag niet door de beugel kan. En dat ‘problematische gedrag’ kan gaan van pesten via sociale media – een fenomeen dat de voorbije jaren fel is toegenomen – over druggebruik tot diefstal met geweld, of nog erger.

»Een MOF heet dat in ons jargon, een ‘als misdaad omschreven feit’, maar zelfs dan moeten we stapsgewijs handelen: we kunnen niet zomaar de grove middelen bovenhalen. Niet dat het vaak nodig is: in al die jaren als substituut heb ik niet één keer een zogenaamde uithandengeving gehad, een procedure waarbij een minderjarige als volwassene wordt berecht.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234