null Beeld

Partners in crime: wie is familie van de mol?

Aan ‘De mol’ deelnemen kan ernstige gevolgen hebben, ook voor je omgeving. In de aflevering van maandag werd hun familieleden en partners op de traditionele bezoekdag opeenvolgend gekooid, gebombardeerd en beschoten met paintballpistolen.

tr

''De mol' heeft ons dichter bij elkaar gebracht, zeker weten'


Lees meer over 'De mol' »

Nemen voor ons plaats: Carine (de vrouw van Hans), Margo (de vriendin van Davey), Sofie (de vrouw van Robin), Jo (de man van Annelies), Maxim (de broer van Eline), en Linda (de moeder van Sam). U zag hen in de voorbije aflevering naar Zuid-Afrika afzakken om daar de nodige morele steun aan de kandidaten te geven, maar ook zij weten tot op heden niet wie de mol is – en ze mogen daar, willen ze geen lijfstraf ondergaan, onder geen beding hardop over speculeren. Ook wie er heeft gewonnen, weten ze niet. En toch: één van hen heeft dus een naaste die een pak rijker is geworden daar in Zuid-Afrika, en één van hen heeft banden met de meest gezochte saboteur van het voorjaar.

HUMO Hadden jullie in de plaats van de deelnemers willen zijn?

Jo «Ik ben blij dat ik aan de andere kant van het scherm zit (lacht). Wie weet, misschien had ik het tien jaar geleden nog overwogen. Maar ik ben blij dat Annelies het wel aangedurfd heeft. Meedoen aan ‘De mol’ was haar ultieme droom: ze had zich destijds zelfs ingeschreven voor de originele seizoenen – toen nog bij de VRT.»

HUMO Zijn jullie voorbereid op de roem die een deelname aan ‘De mol’ kan meebrengen? Gilles Van Bouwel is naast mol nu ook ‘De slimste mens ter wereld’ en schermgezicht bij VIER.

Margo «Ach, uiteindelijk beslis je zelf hoever je daar in meegaat.»

Maxim «Het is een terugkerende mop bij ons: ‘Stel je voor, Eline: volgend jaar ‘De slimste mens’!’ Vader ziet het al helemaal zitten.»

Carine «En tot dan worden ze toch maar mooi geparodieerd in ‘Tegen de sterren op’.»

Maxim «Bij Eline hadden ze haar accent compleet verkeerd. Tine Embrechts, die haar imiteerde, stond in het West-Vlaams te spelen. Terwijl: platter Ost-Vloms dan Eline kun je bijna niet hebben.»

HUMO Hoe hard krijg jij het te verduren wanneer je zus de Oostkantons in West-Vlaanderen situeert, Maxim?

Maxim «Dat heb ik wel even mogen horen (lacht). Maar ik heb er zelf ook mee zitten lachen. Als je logisch nadenkt, slaat dat antwoord natuurlijk nergens op, maar ik kan wel begrijpen dat je er op zo’n moment gekke dingen uitflapt.»

HUMO Hoe vaak worden jullie uitgehoord door mensen die hopen iets te weten te komen?

Jo «Ach ja, de typische vragen, hè: ‘Weet jij iets?’ ‘Annelies is de mol, hè?’ Maar als je dat afblokt, stopt het snel. Al zijn er ook wel een paar bij die boos worden omdat je hen niet vertrouwt – zélfs hen niet.»

undefined

'Raar, hoor: het idee dat je je lief plots moet delen met een hele massa mensen die 'm niet kennen zoals jij'

Sofie «Bij mij valt het nogal mee, eigenlijk. Maar onze 9-jarige zoon wordt tijdens de voetbaltraining weleens op de rooster gelegd. Hij krijgt het harder te verduren dan wij (lacht).»

Maxim «Ik schrik wel van mezelf, moet ik toegeven: ik had niet gedacht dat ik zó goed kon zwijgen. En de mensen rondom me duidelijk ook niet (lacht). Maar wat zouden mensen er ook aan hebben als ik toch iets zou verklappen? Dan is de lol er voor iedereen af. Er is toch niets leukers dan week na week uitkijken naar de volgende aflevering?»

HUMO Jullie hebben dus nog geen al te zware inbreuken op jullie privéleven moeten verdragen van fanatieke speurders?

Margo «Dat zou ik nu toch ook weer niet zeggen (lacht). Na de vierde aflevering kwam ik te weten dat er iemand via Twitter een screenshot van mijn Facebookprofiel gedeeld had – ‘Ik heb ze gevonden!’ Mijn profiel is natuurlijk volledig afgeschermd, maar ik merk toch een verhoogde aandacht. En dan vooral van tienermeisjes.»

HUMO Davey heeft al een eigen fanclub?

Margo «Het zou me niet verbazen. Maar het is wel raar: het idee dat je al acht jaar samen bent met iemand, en dat je die persoon nu plots moet delen met een hele massa mensen die ’m niet kennen zoals jij. Kort voor de eerste aflevering zaten Davey en ik nog rustig samen op restaurant. ‘Geniet er maar van,’ zei ik. ‘Binnenkort zullen we dit een hele tijd niet meer kunnen.’ In het begin stond ik er nog wat onwennig bij als iemand om een foto kwam vragen, maar Davey heeft me snel gerustgesteld: ‘Kom maar gewoon bij mij staan.’»


Ocharme-reacties

HUMO Cathy, die het vorige seizoen won, deed bij de start van de nieuwe reeks een oproep om toch een beetje lief te zijn voor de kandidaten. Maken jullie je daar zorgen over, dat heel kijkend Vlaanderen zomaar een mening online kan gooien over jullie dierbaren?

Margo «Ik heb er wel even bij stilgestaan. Vooral omdat Davey niet bang is om rechtuit te zijn. Hij geeft zijn mening, wat soms verkeerd kan overkomen. Af en toe ga ik tijdens een aflevering dus weleens kijken naar wat er zoal online gezegd wordt.»

Maxim «Eline zei na de eerste aflevering dat ze toch een paar minder positieve reacties tegengekomen was. Maar ze vertelde er meteen bij dat ze op dat vlak goed genoeg opgevangen worden door de makers.»

undefined

'Er zit geen enkele kandidaat bij die iets heeft wat nog maar op een slecht karakter lijkt.'

undefined

null Beeld

Carine «Bij Hans waren het tot nu toe vooral ‘ocharme’-reacties, omdat het er even op had geleken dat hij in de eerste aflevering meteen naar huis zou moeten. Dat was dus wel prettig om te zien. Maar ‘De mol’ is een mooi programma, ook wat dat betreft: je kunt ervan op aan dat de makers er niemand willen inluizen. Ze proberen niemand in een slechter daglicht te stellen, daar hebben we het volste vertrouwen in.»

HUMO Jullie krijgen in het programma de mensen te zien die jullie van thuis kennen?

Margo «Ik herken Davey in elk geval. Al merkte ik in de eerste afleveringen dat hij nog ietsje onder de indruk was: hij hield zich wat vaker afzijdig dan ik van hem gewoon ben. Maar in de recentste afleveringen zie ik dat hij zich steeds vaker op zijn gemak voelt. Hij begint ook platter te klappen, dat is een goede graadmeter (lacht).»

Maxim «Tijdens de eerste aflevering kreeg ik al een bericht van een gemeenschappelijke kennis van Eline en mij: ‘Er zijn nog maar twintig minuten voorbij en je zus heeft al drie keer ‘smeirlap’ gezegd.’ Zo kennen we haar (lacht).»

HUMO In het vorige seizoen was Cathy de meest fanatieke deelnemer. Nu moet dat wel Robin zijn.

Sofie «Als je met Robin discussieert, is het soms moeilijk om er een speld tussen te krijgen (lacht). Maar in het programma komt hij soms nog net dat ietsje fanatieker over. Ik hou hem vaak met de benen op de grond, denk ik. Ik ben een heel ander type dan hij, we houden elkaar in evenwicht.»

HUMO Maak je je dan zorgen over wat daarover gezegd zal worden op sociale media?

Sofie «Zelf laat ik die reacties aan mij voorbijgaan, ik volg de sociale media niet. De weinige reacties die mij al bereiken, komen via Robin. Maar ik vind het sowieso maar bedenkelijk dat mensen zich een heel beeld van iemand vormen aan de hand van fragmenten die ze gezien hebben tijdens een proef. Je moet onthouden dat drie dagen telkens samengebald moeten worden in één uurtje tv.»

Carine «De makers hebben natuurlijk ook mensen uitgekozen van wie ze weten dat ze op bepaalde situaties zullen reageren. Niemand vindt het leuk om naar mensen te kijken die van alles meemaken, maar ondertussen hun mond houden.»

Jo «Inderdaad. Geselecteerd worden is dus eigenlijk al een overwinning op zich: jij bent uit al die gegadigden als interessante persoonlijkheid uitverkoren om deel uit te maken van die kleine groep.»

Margo «Dat is al iets om trots op te zijn.»

HUMO Net zoals de zangkunsten van Sam bij de proef met het koor. Was je verbaasd van wat je zoon zoal uit zijn keelgat wist te toveren?

linda «Nee hoor. Toen hij klein was, stuurde ik Sam al op notenleer. Maar helaas heeft hij de lessen nooit afgemaakt – tot spijt van zijn lerares, die vond dat Sam goed kon zingen. Maar kijk, het zit er dus toch nog altijd in.»

HUMO Toen men je in de aflevering van gisteren vroeg of Sam de mol kon zijn, zei je: ‘Nee. Hij is doodeerlijk.’ De moeder van Gilles Van Bouwel wist ook niet dat haar zoon de mol was. De kans bestaat dus nog.

linda «Tja. Iederéén kan de mol zijn, hè. Daar moet je inderdaad rekening mee houden.»

Sofie «Inderdaad, iedereen kan in theorie de mol zijn – ook Robin. Maar zelf zou ik het alvast niet kunnen, denk ik. De stress die daarmee gepaard moet gaan!»

HUMO Stel: jullie familielid of partner werd uitverkoren om de mol te zijn. Is dat dan niet het bewijs dat er ergens een slecht karakter in hem of haar schuilt?

Margo «Welnee, ik denk dat er geen énkele kandidaat in de groep zit die iets heeft wat nog maar op een slecht karakter lijkt. Het lijkt me daarom ook geen cadeau om de mol te zijn: probeer dat geheim maar eens verborgen te houden in een groep die almaar hechter wordt.»

Jo «Annelies kan niet wachten tot na de laatste aflevering, wanneer iedereen elkaar terugziet. De makers hebben dat namelijk verboden tot alles erop zit.»

undefined

''De mol' is een mooi programma: je kunt ervan op aan dat de makers er niemand willen inluizen.'

undefined

null Beeld

Carine «Toen Hans te horen kreeg dat wij hier nu al zouden samenzitten, was hij stikjaloers.»

Margo «Davey ook.»

Jo «We zijn in totaal drie dagen in Zuid-Afrika gebleven, maar het leken wel drie weken: zó intens is die ervaring. Dan kun je je wel iets voorstellen bij de band tussen die deelnemers op het einde, als er zo drie tot vier weken voorbijgegaan zijn.»


Bommetje

HUMO In de aflevering van gisteren werden jullie in een kooi gestopt en moesten jullie de ontploffing van een stofbom ondergaan toen de kandidaten er niet in slaagden jullie te bevrijden.

Carine «We hebben gelukkig niet al te lang in die kooi moeten wachten. In totaal hebben we daar maar zo’n drie kwartier gestaan. Dénk ik. Je besef van tijd vervliegt al snel als je daar staat.»

Maxim «Net daarom hadden de makers ons op het hart gedrukt dat we ons goed moesten insmeren. Dat had ik dus ook gedaan, maar hun advies bleek al snel contraproductief te werken: zodra die bom afging, bleef al dat stof door die zonnecrème ook nog eens op je huid plakken.»

linda «Maar het moeilijkste deel was eigenlijk al wat was voorafgegaan: het wachten tot we de kandidaten effectief konden zien. We hadden geen enkel idee wanneer we hen precies te zien zouden krijgen, en dat begon toch door te wegen nadat we hen al zo lang hadden moeten missen.»

HUMO Jullie wisten zelf niet wanneer de ontmoeting precies zou plaatsvinden?

Carine «Helemaal niet, wat voor een behoorlijke teleurstelling zorgde toen we eindelijk landden in Kaapstad en niemand van de kandidaten ons stond op te wachten in de luchthaven (lacht). We reden naar het hotel, denkende dat ze daar zouden zijn. Alweer verkeerd gedacht. En ook de volgende dag was er nog geen spoor van hen. Pas toen we naar George vlogen voor de proef met de kooi, vertelde men ons dat we onze geliefden daar zouden treffen.»

Jo «Ook als bezoekers werden we dus in onwetendheid gehouden. Sterker nog: toen het aan ons was om naar Zuid-Afrika te vertrekken, wisten we tot vier uur vóór het vertrek niet eens waar we heen zouden vliegen. Dat vond ik misschien nog het moeilijkste: niet weten waar de ander zich bevond. ‘Is het daar nu dag of nacht? Zouden ze nu wakker zijn?’ Je weet níéts. Zoals Gilles De Coster al zei: ‘De mol’ is een mindfuck vanjewelste.»

Margo «Je mag niet onderschatten hoe vreemd het is om wekenlang niets te horen, terwijl je in het dagelijkse leven voortdurend updates krijgt via gsm of sociale media.»

undefined

'We zijn in totaal drie dagen in Zuid-Afrika gebleven, maar het leken wel drie weken: zó intens is die ervaring.'

undefined

null Beeld

HUMO Na jullie aankomst kregen jullie de eer om de kandidaten bij te staan in een paintballgevecht met voortdurend veranderende spelregels. De deelnemers, bijgestaan door hun bezoekers, namen het daarin tegen elkaar op voor een vrijstelling. Jo, jij werd als eerste uitgeschakeld – aan de startlijn nog wel.

Jo «Ik had nog nooit gepaintballd. En toen het startsignaal klonk en iedereen plots wegstoof, vergat ik ook nog eens de kaart van het terrein mee te nemen, waardoor ik moest terugkeren.»

HUMO Davey was de enige die bij de paintballproef besloot om zélf z’n partner neer te schieten, toen plots bleek dat er geld uit de prijzenpot zou verdwijnen voor elke overblijvende deelnemer. Moest dat achteraf uitgepraat worden, Margo?

Margo «Het kwam niet als een verrassing, hij had me zelfs gewaarschuwd: ‘Jij gaat er ook aan.’ (lacht) Op dat vlak passen we erg goed samen, we zijn even fanatiek. Ergens vond ik het zelfs jammer dat alleen de kandidaten een pistool kregen, ik had graag meegeschoten.»

Carine «Hans en ik hadden niet eens zover gedacht. Hij was zo met die vrijstelling bezig dat hij niet eens bij dat geld stilstond. Vandaar dat we de hele tijd in onze schuilplaats bleven zitten.»

HUMO We kregen jullie ook al even te zien in de aflevering van vorige week, toen jullie verzameld werden in een café ergens in Vlaanderen en de deelnemers jullie bij wijze van opdracht moesten zien te contacteren.

Maxim «Ook toen wisten we niet wat ons te wachten stond. We werden naar dat café geroepen ‘voor een briefing over de reis’. Nu, die hebben we ook gekregen. Maar dat duurde maar een halfuurtje.»

Margo «Wisten wij veel dat we eigenlijk zaten te wachten tot we telefoon zouden krijgen van de kandidaten. We wisten niet eens dat we gefilmd werden, tot we hen aan de lijn kregen en ze ons vertelden dat ze ons daar op een scherm konden zien.»

Jo «Je vermoedt natuurlijk dat er iets gaande is, maar je kunt op dat moment nog niet weten dat je al deel uitmaakt van het spel.»

undefined

'Ik had niet gedacht dat ik zó goed kon zwijgen. En de mensen rondom me duidelijk ook niet'

Maxim «Eigenlijk hadden we al iets moeten doorhebben toen ze ons vroegen om mooi op een rijtje te gaan zitten – achteraf besef je natuurlijk dat dat was opdat we mooi in beeld zouden komen. Maar nee, onze frank viel niet. En ik maar vragen of het niet te lang zou duren, want ik moest nog gaan sjotten. Dat daar toen geen duidelijk antwoord op kwam, had ook al een lichtje moeten doen branden (lacht).»

Margo «Toen ik achteraf weer naar huis reed, moest ik voor mezelf toch even op een rijtje zetten wat er net gebeurd was. Ze bellen je op om je ergens heen te lokken onder het mom van een kleine briefing, maar ze zeggen er wel niet bij dat je voor het eerst in twee weken je vriend nog eens te horen zult krijgen. Dat doet toch iets met je.»

Carine «Dat is het net, hè. Je wórdt geleefd in ‘De mol’. Ik begon voor die proef ergens buiten de groep, en moest zelf mijn weg naar het café zien te vinden. Ik wist in tegenstelling tot de anderen wel dat ik Hans aan de lijn zou krijgen die dag. Alleen zeiden ze er niet bij dat hij op dat moment in een kooi onder water zou zitten, met een krokodil naast zich (lacht).»

HUMO De aflevering waarin de deelnemers hun familie op bezoek krijgen, is er altijd één waarbij de emoties hoog oplopen. Ook nu weer.

Carine «Zij maken dan ook zoveel mee zonder het écht te kunnen delen met de rest. Want hoe hecht de groep ook is, iedereen wil winnen, en er is ook altijd één mol bij. En dan komen wij, de enige persoon bij wie ze hun hart kunnen luchten. Hans werd er zelfs een beetje emotioneel van. ‘Hoe ongelofelijk dat wij dit samen hebben mogen meemaken als koppel!’»

Margo «Davey en ik hadden dat ook. Samen even in ‘De mol’ zitten heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht, zeker van.»

Carine «Je praat véél die eerste avond. En je probeert zoveel mogelijk te genieten van de korte tijd dat je daar bent.»

HUMO En mee op zoek gaan naar de mol, natuurlijk.

Margo «Het klinkt misschien raar, maar daar was ik eerlijk gezegd niet zo mee bezig terwijl ik daar was.»

Carine «Inderdaad, daarvoor liep je te gestrest rond. Als extra paar ogen voor de kandidaten hebben we dus niet veel kunnen betekenen, vrees ik.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234