null Beeld

Passa Porta Festival

Nog tot zondag 29 maart in Brussel: het meerdaagse literaire festival Passa Porta. Een festival dat zich niet alleen met de letteren bezighoudt, maar met de wereld in zijn geheel. Zo ook met de Europese grondwet, waarvan vandaag een alternatieve, poëtische versie wordt voorgesteld.

Peter Ingelbrecht

Als de EU geen politieke grondwet krijgt, geef haar dan ten minste een poëtische! Tientallen dichters - uit elk Europees land minstens één - penden een Europese grondwet in verzen neer. Het is een lang gedicht geworden waarin Europees enthousiasme wordt genuanceerd door kritische zin, het grote gebaar aanschurkt tegen poëtische intimiteit en de nodige sérieux zich laat rijmen met satire.

De Europese Grondwet in Verzen werd op 31 januari 2008 (Gedichtendag) gelanceerd in het Europese Parlement en wordt op het Passa Porta Festival gepresenteerd in een groots evenement, vrijdag in Flagey, waarin niet minder dan 24 dichters aantreden. Zij worden geflankeerd door PolyFolies, een 70 stemmen sterke Brusselse koor dat een alternatieve Europese hymne zal zingen.
Met het Brussel Dichterscollectief - Geert van Istendael, Laurence Vielle, Manza, Xavier Queipo, Peter Vermeersch en David Van Reybrouck - en een internationaal gezelschap met onder meer Petr Borkovec en Gerrit Komrij.

Remapping the World

Zaterdag in De Munt: tien auteurs van diverse origine geven hun visie op de internationale wereldorde vandaag. De teksten die ze brengen weerspiegelen de tijdsgeest en de woelige gebeurtenissen in verschillende werelddelen. Met Geert Mak, Nawal El Saadawi, Ramsey Nasr, Olivier Rolin, Ingo Schulze, Elif Shafak, Joseph O'Neill, Péter Nádas, Zoé Valdés en Juan Gabriel Vásquez.

Nawal El Saadawi geeft een literaire stem aan vrouwen in de Arabische wereld. De Nederlander Geert Mak houdt de vinger aan de pols in een veranderend Europa. Péter Nádas vertrekt van zijn leven in Hongarije om te reflecteren over universele thema's. Ramsey Nasr kijkt met een scherpe, poëtische blik naar zijn tijdgenoten. Joseph O'Neill schrijft over Amerika na 9/11. De Fransman Olivier Rolin laat zich inspireren door reizen in de tijd en in de wereld. Ingo Schulze zet een treffend beeld neer van het leven in Duitsland sinds de hereniging. Elif Shafak biedt een blik op de wereld vanuit Turkije. Zoé Valdés praat over haar geboorteland Cuba, en de Colombiaan Juan Gabriel Vásquez over de toekomst van Latijns-Amerika.

Literair parcours

Zondag wordt heel Brussel ingepalmd door geletterde mensen uit bionnen- en buitenland, met onder meer Nawal El Saadawi, Harry Mulisch, Carlos Fuentes, Péter Nádas, Alessandro Baricco, Geert Mak, Zoé Valdés, Jeroen Brouwers, Catherine Millet, Erwin Mortier, Alan Hollinghurst, Bart Moeyaert, Olivier Rolin, Kristien Hemmerechts, Elif Shafak, Ramsey Nasr, Gerrit Komrij en vele anderen.

Passa Porta Festival

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234