null Beeld

Patrick Janssens: de slag om Antwerpen

'Eigenlijk zegt Dewinter maar één ding: vroeger was het beter. Ga dan in Bokrijk wonen, hé!' Patrick Janssens neemt het 'opkrassen'-discours van het Vlaams Belang over: de slag om Antwerpen.

Redactie


Patrick Janssens zweeft dezer dagen zo hoog boven de politiek dat het haast een wonder mag heten dat hij nu zondag nog op een verkiezingslijst staat. Niet dat de Antwerpse burgemeester ook maar iets aan het toeval overlaat, in de aanloop naar 8 oktober. Als we het zaaltje van de Groote Witte Arend binnenwandelen waar de 52 bekende en onbekende Antwerpenaren die hem dezer dagen aanprijzen tegen de muur hangen, zit hij de eerste vijf minuten aan de foto's te prutsen: 'Het lijstje van Huybrechts is doorgezakt. Net zoals Carl zelf.'

Zou zijn campagne behekst zijn? Eerder op de week, vertelt Janssens, knalden er in de Hoogstraat twee fietsers pardoes op mekaar: iets te lang gelonkt naar de etalage waar de 52 affiches van Herman Selleslaghs geëxposeerd worden. Volgens de laatste peiling van de VRT en Gazet van Antwerpen lijkt Janssens zelf de perte totale te kunnen vermijden: vier op de tien Antwerpenaren willen hem graag burgemeester zien worden, terwijl zijn partij - in tegenstelling tot eerdere onderzoekjes - het kartel van CD&V en N-VA ver achter zich laat. De winst van het Vlaams Belang blijft, naar Antwerpse normen, beperkt: 1,2 procent. Na de eerdere rampscenario's in Het Laatste Nieuws (plus 5,5 procent) zal het de aanwezigen op de 0110-concerten van afgelopen weekend allicht toch een beetje deugd hebben gedaan. En tot die groep behoort ook Patrick Janssens, verklapt hij, tot onze verrassing, tijdens het gesprek dat halfweg vorige week plaatsvond.


HUMO Gaat u vaak naar evenementen die u contraproductief vindt?

PATRICK JANSSENS (diepe zucht) « Het enige wat ik ooit tegen Tom Barman heb gezegd is dat het mij geen goed idee leek om die concerten te overgieten met een sterke politieke saus. Maar dat is al bijna twee jaar geleden.»


HUMO Wat is er eigenlijk mis met een stel artiesten die duidelijk hun gedacht zeggen?

JANSSENS « Helemaal niets. Uiteindelijk is 0110 ook een veel breder en positiever evenement geworden dan ik had kunnen vermoeden. Het is geweldig als zoveel mensen zich engageren voor verdraagzaamheid, zeker wanneer dEUS daardoor eindelijk nog eens in Antwerpen speelt.

» Ik heb geen enkel probleem met Tom Barman. Hij heeft een paar keer gezegd dat hij geen politicus is en dus geen strategische afwegingen hoeft te maken. Daarin heeft hij groot gelijk, maar ik ben nu eenmaal wél een politicus. Dan mag ik toch óók mijn gedacht zeggen?»


HUMO Zeker, maar waarom verzwijgt u tegenwoordig dan haast dat u socialist bent? Waarom mocht er zelfs geen SP.A-logo op de affiches waarmee 52 bekende en onbekende Antwerpenaren u aanprijzen bij de bevolking?

JANSSENS « Toen ik naar Antwerpen kwam, heb ik meteen gezegd dat ik niet de grote socialist zou uithangen. In 2000 heeft Frank Beke in Gent óók campagne gevoerd zonder een SP-logo op zijn affiches: waarom was dat geen groot nieuws?»


HUMO Maar verkiezingen zijn toch de hoogmis van de democratie? En die draait toch om de confrontatie van ideeën?

JANSSENS « Voor mij betekent democratie dat de burger de kans krijgt om te zeggen hoe hij zijn stad de volgende zes jaar bestuurd wil zien. Ik heb de afgelopen jaren getoond dat de belangen van Antwerpen voor mij primeren op de belangen van de SP.A. Eigenlijk vind ik het resultaat van SP.A-Spirit zelfs niet cruciaal.»


HUMO Niet overdrijven.

JANSSENS « Ik wil vooral dat de coalitie goed scoort: dan kunnen we snel een stabiele meerderheid vormen. Als SP.A en Spirit heel sterk vooruitgaan terwijl de andere meerderheidspartijen klappen krijgen, wordt dat heel moeilijk. Waarom zou ik nu plots ruzie moeten maken?»


HUMO Blijkbaar staat een politicus die volop debatteert en uitkomt voor zijn mening voor u gelijk met een ruziemaker?

JANSSENS « Maar ik heb de afgelopen jaren toch standpunten ingenomen? Heb ik dan geen boek van bijna 200 bladzijden geschreven? In 'Het beste moet nog komen' zeg ik toch heel duidelijk welke richting ik Antwerpen de volgende vijftien, twintig jaar wil zien uitgaan?»


HUMO Ja, maar in uw brief aan de Antwerpenaren, die staat afgedrukt op de achterkant van uw affiches, onthoudt u zich vakkundig van elk politiek standpunt.

JANSSENS « En toch zegt die campagne veel. Eén: de Antwerpenaar staat centraal, niet ik of de partijpolitiek. En twee: de Antwerpenaar is zeer divers, qua achtergrond, huidskleur en scholingsgraad.»

(rg)

Het volledige artikel vindt u in Humo 3448

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234