null Beeld

Patrick Janssens en Daniël Termont, de burgemeesters van Antwerpen en Gent

Patrick Janssens en Daniël Termont - burgemeesters van Antwerpen en Gent, drakendoders van het Vlaams Belang, gezonde telgen in een zieke SP.A - ontmoeten elkaar op een hete maandag in Brussel. Niet voor een partijbureau dit keer, maar voor hun allereerste dubbelinterview.

Janssens heeft net een weekend vrij gehad: hij is getrouwd, maar daar wil hij verder niets over kwijt. Wanneer we Termont vragen naar zijn weekend, zucht hij even en diept hij zijn Blackberry op.

DANIËL TERMONT «Zaterdag 9 uur: stadhuis. 10.50: huwelijk van een medewerker. 11.00: opening kunsttentoonstelling Sidmar. 's Middags: hapje eten. 13.30: spreekbeurt voor De Sloep, een vzw die kansarme jongeren opvangt. 14.30: huisbezoeken - vaste prik op zaterdagmiddag, maar dit keer gecombineerd met een tuinfeest in de wijk Meulestede. Nadien: 20-jarig bestaan van muziektheater LOD, waar ik ook moest spreken. Daarna: opening van Molens Goethals, een middeleeuws gebouw in het centrum van de stad, dat helemaal opgeknapt is. En tot slot: aangebrande moppen vertellen op 'De Nacht van de Vuile Lollen'. Ik werd ook nog op een buurtfeest in Mariakerke verwacht, maar daar ben ik niet meer geraakt.

»(Enthousiast) Zondagochtend was ik op de bootjeswijding in Afsnee: ik ben vrijzinnig, maar ik ben de burgemeester van alle Gentenaren. Achteraf zei de bisschop (Luc Van Looy, red.): 'Er moet hier toch ook gezongen worden, burgemeester?' Ik zeg: 'Speel een keer 'Mijne vlieger' op de piano.' Waarop hij de microfoon greep: 'Dames en heren, ik zal op deze feestelijke gelegenheid de burgemeester begeleiden bij 'Mijne vlieger'.' Groot applaus! En ik had het aan mijn rekker (lacht). Heel de zaal zong mee: 'Mee zijne steert...'

»Over de middag ben ik met mijn ouders gaan eten voor mijn vaders verjaardag. Daarna heb ik nog gelezen in een boek waarover ik binnenkort word geïnterviewd: 'De welwillenden' van Jonathan Littell. Waarom heeft niemand mij verteld dat het duizend bladzijden dik is?

»'t Was een kalm weekend. Soms heb ik 25 tot 30 afspraken.»

HUMO U ook, meneer Janssens?

PATRICK JANSSENS «Zo extreem veel niet, neen. Daniël heeft het nadeel dat hij burgemeester is van een stad waar je nog bijna alles kán bijwonen. In Antwerpen móét je kiezen.

»Ik speech zelden en als ik het doe, hou ik het kort. Het liefste ga ik informeel naar evenementen, dan heb je een beter contact. En je keert terug met je zakken vol notities: opmerkingen, vragen en problemen. Ik krijg daar, hoe raar het misschien ook klinkt, energie van.»

HUMO Uw collega staat bekend om zijn huisbezoeken. Belt u ook vaak bij de mensen thuis aan?

JANSSENS «Niet systematisch, maar als er zich ergens een probleem heeft voorgedaan, dan ga ik vaak persoonlijk langs. Het grote gevaar voor een burgemeester is: opgesloten raken in het stadhuis.»

TERMONT «Je zou het snel genoeg merken aan je verkiezingsuitslag als je nooit buitenkwam.»

Lees het volledige artikel in Humo 3592

Enkele quotes

JANSSENS: «Ik ben een slagerszoon, ik weet hoe het werkt. Mijn vader moest ook klanten werven, maar vóór alles moest hij goeie marchandise hebben. Lekker vlees. Anders komen klanten niet. Hetzelfde geldt voor ons: wij mogen geen flauwekul verkopen.
JANSSENS: «Zet mij in een Antwerps café tussen Antwerpenaars, en ik spreek het platste dialect. Die jovialiteit kan ik in het AN nooit benaderen.»
TERMONT: »Ik hou van verschillende visies binnen één partij: dat zet aan tot denken. Dat Bert Anciaux erbij kwam, vond ik prima. Ik vond dat al langer een socialist. Geert Lambert en zijn SLP zouden ook bij ons moeten komen. En hoe jammer was het niet dat we in Gent niet met Groen! tot een akkoord zijn gekomen.
JANSSENS: «In ons beleid vind je ook heel wat punten die niet socialistisch zijn. So what? Toen ik voor de gemeenteraadsverkiezingen een boek uitbracht met aanbevelingen voor de richting die de stad uit moest, zei Bart De Wever dat ik het recht niet had om bepaalde dingen te schrijven: 'Dat is centrumrechts!' Hij was het verdorie eens met mij.»
TERMONT: «Weet u wat ons probleem is? Als wij iets moeten oplossen, proberen we het zo lang mogelijk zelf te doen. Als er in Antwerpen iets scheelt, pakt Patrick dat dossier en trekt hij er mee naar Brussel. Dat is het verschil.»
TERMONT: «Ik vind die hoofddoekendiscussie tijdverspilling. Mensen toch, toen ik jong was, gingen devote vrouwen met een doek op het hoofd naar de kerk. Laten we alstublieft over de essentie spreken.»
JANSSENS: «Ik weet niet of de terugtocht definitief is, maar het Vlaams Belang is een partij als de andere geworden: onderhevig aan ups en downs. Je zal misschien nog wel op het Belang stemmen, maar je zal hun naam niet meer op je arm tatoeëren. Ze zitten in een crisis. Om daaruit te raken, moet je creatief zijn en net dat is een probleem: de top van die partij kan alleen rechtdoor denken. Gebrek aan creativiteit is typisch voor autoritair-rechts denken: je kan de goeie kunstenaars uit die hoek op één hand tellen.»
TERMONT: «Natuurlijk kan ik me nog amuseren op de Gentse Feesten!. Liedjes zingen, de clown uithangen, ge kent mij, hè? Nu ik burgemeester ben, moet ik helaas toch een béétje mijn manieren houden. Maar ook niet te veel: ik moet geloofwaardig blijven.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234