null Beeld

Patrick Lefevere over het nieuwe wielerseizoen

Bij de start van een nieuw wielerseizoen – dat ze in Qatar en Oman geloven wat ze willen, hier begint dat nog altijd met de Omloop, nu zaterdag – kijkt Patrick Lefevere bezorgd.

svb/jvds

De manager van Quick·Step heeft het over metaalmoeheid in de wielersport, aangevreten als ze is door dopingverhalen en aanhoudend amateurisme. Maar hij blikt ook vooruit op het nakende voorjaar, en dat doet hij wél enthousiast, ook al heeft zijn ploeg geen ideale voorbereiding achter de rug.

Patrick Lefevere «Het gebroken sleutelbeen van Nikolas Maes; Stijn Vandenbergh, die nog altijd sukkelt na zijn knie-operatie; de gebroken duim van Gert Steegmans en dan Tom (Boonen) die twee keer in de kliniek heeft gelegen.»

HUMO Gaat hem dat parten spelen in de voorjaarsklassiekers?

Lefevere «Dat weet ik niet – Tom is sterk en recupereert snel – maar terwijl zijn concurrenten fluitend aan het fietsen waren bij twintig graden, lag hij in de kliniek met een zware infectie. Je moet niet naar school geweest zijn om te weten wie zich dan het best heeft kunnen voorbereiden. Ik heb de indruk dat de buitenwereld het nogal relativeert – 'Ach, een schrammeke' – maar enkele jaren geleden is er nog een verzorger van Team Sky aan zo'n infectie overleden. Zes infusen met antibiotica heeft Tom gekregen: zes! Dat je van één doosje antibioticum minder zou presteren, heb ik nooit geloofd, maar zés van die zakken: dat blijft nog een tijd in je lijf zitten.»

HUMO Is het ook in zijn hoofd geslopen?

Lefevere «Tom is mentaal redelijk sterk, maar deze keer was hij toch een beetje aangeslagen. Maar daar is hij nu overheen, heb ik de indruk.

»Hij is ook nog altijd hongerig, zelfs na vorig jaar. Ik heb zelfs de indruk dat hij nog nooit zo graag heeft gekoerst als nu. Dat zie je wel vaker bij kampioenen die de dertig voorbij zijn: ze zijn fitter, gretiger en professioneler dan ooit, omdat ze heel goed weten dat het straks over is.

»Het is pas over als ze over een gebrek aan respect beginnen te klagen. Als een sportman dát doet, moet je eigenlijk meteen zijn contract beëindigen. Want dan begrijpt hij kennelijk niet meer dat-ie dat respect rechts onderaan zijn loonfiche kan terugvinden.

»Carl Hoefkens van Club Brugge durft het nog niet echt hardop te zeggen, maar ik voel nu al dat hij dat punt nadert. Bij Franky Van der Elst is het net zo gegaan. En om dichter bij huis te blijven: bij Paolo Bettini ook. Meneer wordt wereldkampioen, laat doodleuk weten dat hij er meteen mee stopt en verwacht dat wij hem de resterende drie maanden van het seizoen nog uitbetalen ook. 'Na alles wat ik voor jullie heb gedaan, verdien ik dat.' Verdienen doe je als je ervoor werkt. Eén maand heeft hij nog gekregen.»

HUMO Ziet u het met Boonen ooit gebeuren?

Lefevere «Niet echt, maar ooit komt de dag dat het over is of dat hij zelf opstapt.

»Zo is hij ook bij ons gekomen. Ik zat in mijn auto, 't was tijdens de Tour van 2002, en Paul De Geyter (zijn agent, red.) belt: 'Ben je geïnteresseerd in Boonen? Hij is ongelukkig bij US Postal en wil praten.' Ik heb meteen mijn auto aan de kant gezet: 'Heb ik dat goed gehoord?' Ja, dus. Maar ik wilde dat het correct verliep: ik had geen zin in ambras met de UCI of Johan Bruyneel (ploegleider bij US Postal, red.). De Geyter zei: 'Jij betaalt 70.000 euro om Toms contract te ontbinden, maar je mag dat bedrag – gespreid over twee seizoenen – van zijn loon aftrekken. Tom én Bruyneel gaan daarmee akkoord.'

»Bij US Postal waren ze te veel gefocust op je-weet-wel- wie en je-weet-wel-wat...»

HUMO En aan dat laatste wou Boonen niet meedoen?

Lefevere «Maar neen, daar had het niks mee te maken! (Zucht) Ze hadden gewoon te weinig aandacht voor Tom. Een baasje van eenentwintig en ze hadden hem twee keer naar Luxemburg laten komen om over zijn toekomst te praten. Twee keer is hij onverrichter zake met zijn pa naar Balen mogen terugrijden: geen meeting, alleen maar een handshake van Lance Arsmtrong. Die jongen was nerveus, die wilde zekerheid over zijn toekomst.

»De meeste mensen maken zich snel zorgen over hun toekomst. Toen ik twee jaar geleden een interimbureau opstartte, schoot iedereen hier ook in paniek. 'Hij gaat de boel sluiten.' Maar dat was gewoon een investering voor mezelf, met wielrennen had het niks te maken.»

HUMO Denkt u al aan stoppen?

Lefevere «Natuurlijk denk ik daar aan. Op zakelijk vlak ben ik wel goed bezig, maar ten koste van wat? Mijn lichaam begint eronder te lijden. Ken je dat gevoel? Je fietst in een groepje, er steekt wat zijwind op, je krijgt het lastig en je wil niet lossen, maar je móét? Wel: dat gevoel heb ik alsmaar vaker, dat mijn toerenteller in het rood gaat. Twintig jaar aan één stuk miljoenen moeten zoeken om een ploeg recht te houden, dat doet wat met een mens. Ik blijf maar rondcrossen. Soms plof ik 's avonds in mijn zetel en denk ik: 'Waarom doe ik dit eigenlijk nog?'»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234