null Beeld

'Patrouille Linkeroever': nieuwe comedy-serie over een volslagen incompetent politiekorps

Na vier jaar lang gestalte te hebben gegeven aan Franky – thans Kaat – in ‘Thuis’, speelt Jef Hoogmartens heden met verve de rol van scenarist.

Noud Jansen

'De enige bedreiging voor rust en vrede: de politie'

Samen met Jonas Van Geel, met wie hij eerder al de dramareeks ‘Amateurs’ prakkeseerde, heeft hij nu het scenario geschreven van ‘Patrouille Linkeroever’, een nieuwe comedy-serie over een volslagen incompetent politiekorps (in de hoofdrollen onder meer: Gene Bervoets, Kevin Janssens en – zou die jongen nog nooit van de term overexposure gehoord hebben? – Jonas Van Geel zelf) dat met het oog op een ‘Het leven zoals het is’-achtige docureeks door een cameraploeg wordt gevolgd tijdens de stoethaspelige werkzaamheden. Een soort ‘Safety First’, maar dan over onbekwame flikken in plaats van onbekwame securityagenten.

Jef Hoogmartens «’t Waren de mensen van VTM die een tijd terug op Jonas en mij zijn afgestapt met de vraag of we eens konden nadenken over een comedyreeks over een politiekorps, een idee waar ze al langer mee speelden. Jonas en ik hebben allebei uiteraard ‘Ja!’ geantwoord – falende gezaghebbers lenen zich uitstekend voor comedy – waarna we aan de slag zijn gegaan. En nadat we het basisconcept hadden uitgewerkt, hebben we er Jeroen Van Dyck bij gehaald, om met ons mee te brainstormen.»

HUMO De serie speelt zich af ‘over ’t water’, zoals ze in Antwerpen zeggen. Waarom precies daar?

Hoogmartens «We waren op zoek naar een vredige plek, een buurt waarvan je je zou kunnen inbeelden dat er überhaupt geen politie nodig is. Nu, ik weet ook wel dat de realiteit er ongetwijfeld anders is – een tijdje terug las ik in de krant dat zelfs in mijn idyllische geboortedorpje As een huiszoeking was gebeurd in het kader van het terrorisme-onderzoek – maar in mijn ogen, of in mijn verbeelding, is Antwerpen-Linkeroever een oase van rust en vrede, waar de zon altijd schijnt. Jonas en ik vonden het wel een geestige gedachte dat de enige bedreiging voor die rust en vrede uitgerekend de mensen zijn die ervoor zouden moeten instaan: de politie.

undefined

'Patrouille Linkeroever': een soort 'Safety First', maar dan over onbekwame flikken in plaats van onbekwame securityagenten.'

»En wat we ook wel leuk vonden aan Linkeroever, is dat het op politioneel vlak volkomen in de schaduw staat van Antwerpen-Stad – in de serie dan. Het leeuwendeel van de Vlaamse politieseries heeft zich altijd dáár afgespeeld, wat natuurlijk de nodige jaloezie opwekt bij de agenten van Linkeroever. En wat het allemaal nog pijnlijker maakt, is dat ze vanuit de ramen van hun schamele politiebureau de politietoren van Antwerpen-Stad kunnen zien, aan de andere kant van de Schelde.»

HUMO Zonder meteen de negatieveling te willen uithangen: het concept van ‘Patrouille Linkeroever’ lijkt wel behoorlijk op ‘Safety First’, hè? En zelfs nog meer op ‘Reno 911!’

Hoogmartens «Ik kan me voorstellen dat sommigen vinden dat we hier de originaliteitsprijs niet mee zullen winnen.Het idee van een comedyreeks waarin de hoofdpersonages door een cameraploeg worden gevolgd, is sowieso al niet nieuw: vijftien jaar geleden deed ‘The Office’ het al, nog eens tien jaar eerder ‘The Larry Sanders Show’. So what? Wie een reeks schrijft om er een prijs mee te winnen, is volgens mij niet goed bezig. De enige vraag die voor ons écht telde, was: zijn wij hier een geestig programma aan het maken? En volgens mij zijn we wel degelijk in onze opzet geslaagd.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234