null Beeld

'Patrouille Linkeroever' op VTM

We gaan er niet flauw over doen: 'Patrouille Linkeroever', gisteren nieuw op VTM, schurkte wel héél dicht aan tegen het komisch goudhaantje van de Medialaan, 'Safety First'. Een groepje stuntelende ordehandhavers? Check. Een gemankeerd leidersfiguur met een belachelijke snor? Dubbelcheck. Discipline, dedication and friendship? Helaas: iets minder check.

mke

Al weerhield ons dat er niet van stiekem om uit te kijken naar 'Patrouille Linkeroever': deze als documentaire vermomde sitcom kwam immers uit de koker van het schrijversduo dat ons twee jaar geleden nog aangenaam verraste met 'Amateurs', Jef Hoogmartens en Jonas Van Geel. Bovendien is van goed stelen nog nooit iemand doodgedaan, een paar overijverige koperdieven daar gelaten. Driewerf helaas: 'Patrouille Linkeroever' maakte regelmatig gewag van lange vingers, maar de buit bleek al bij al bijzonder schamel.

Want naast 'Safety First' refereerde de nieuwe sitcom ook nadrukkelijk naar een hele rist andere, vaak Amerikaanse, voorbeelden. 'Jonas & Van Geel', de latenightshow waarmee Van Geel vorig jaar op de proppen kwam, ging naar onze goesting al iets te hard van leentjebuur spelen bij 'The Tonight Show Starring Jimmy Fallon'. We vermoeden dat hij ook voor 'Patrouille Linkeroever' erg goed naar de Amerikaanse versie van 'The Office' heeft gekeken. De rol die Van Geel voor zijn rekening nam, die van sociaal gehandicapte, maar goedbedoelende overste, leek wel erg hard op die van Steve Carrell in 'The Office' - zelf al een afgeleide van de iconische David Brent uit de Britse versie. Ook de pseudodocumentaire insteek van 'The Office' moest de lange schaduw van 'Safety First' verjagen. Maar ook hier gold driewerf helaas: ondanks de schokkerig gefilmde gesprekjes 'weg van de lens' en het nadrukkelijke gedol met de combicamera, slaagde 'Patrouille Linkeroever' er niet in enige meerwaarde uit die extra verhaallaag te puren.

Al worstelde 'Patrouille Linkeroever' dus nog het meest met de ellenlange schaduw van 'Safety First'. Met dat verschil dat in deze sitcom alléén maar Smos-types rondliepen: karikaturale figuren, die in de annalen van de televisiegeschiedenis tot een paar typeringen en uitspraken zullen worden teruggebracht. Als zo'n typetje wordt ingebed tussen andere, driedimensionale figuren - zoals in 'Safety First' - kan dat best werken. Maar wanneer je heel je fictiereeks ermee bevolkt, dreigt de overkill. Neem het duo Kevin Janssens en Gene Bervoets, die hun komisch talent nochtans al voldoende bewezen hebben - recent nog in respectievelijk 'Quiz Me Quick' en 'De Biker Boys'. Maar hier kregen de twee acteurs nauwelijks de ruimte om soepel te bewegen binnen de krappe lijntjes van hun personages. Noch de racistische flik die Bervoets neerzette, noch de Starsky & Hutch-achtige macho van Janssens noopte ons tot een lach.

Daarmee zondigde 'Patrouille Linkeroever' misschien wel tegen de belangrijkste comedyregel: 'Gij zult grappig zijn'. Wij moesten gisterenavond niet één keer lachen. Of toch: met de dubbele ontknoping van 'Temptation Island'. Maar dat, jongens en meisjes, is een heel ander verhaal.


Lees een interview met Jef Hoogmartens over 'Patrouille Linkeroever'

Tweet

Kijk, 'Patrouille Linkeroever' heeft dan toch één komisch neveneffect.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234