null Beeld

Paul Goossens vs. Guy Verhofstadt: 'Je moet met de conflictoplossing à la Verhofstadt kunnen leven: hij praat zelden iets uit'

In het Brusselse restaurant La Poissonnerie is een tafeltje gereserveerd op naam van ‘Verofstad’. De liberale kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie Guy Verhofstadt voert best nog wat campagne om z’n naamsbekendheid te vergroten. Wie ook aanschuift, is Paul Goossens, oud-68’er, oud-gezicht van De Morgen, voor mij nog altijd leading Europajournalist.

HUMO Is Verhofstadt goed bezig in het dossier Oekraïne?

Paul Goossens «Ik heb daar héél grote vragen bij. Om te beginnen zijn optreden op het Maj­danplein in Kiev, in februari. Daar stond vies volk bij hem in de buurt. Fascisten, in feite. Ik spreek uit eigen ervaring: als je op een podium gaat staan, moet je altijd weten wie dat podium in handen heeft.»

Guy Verhofstadt «Ruslana organiseerde dat daar, een zangeres, drijvende kracht achter de Oranje Revolutie van 2004, maar blijkbaar ken je die niet? En toch willen meespreken over Oekraïne! (lacht)»

Goossens «Je zat daar in de klauwen van mensen met wie je in eigen land nooit op één podium zou willen staan. Dat vind ik een onzorgvuldigheid. Maar wat nog zorgelijker stemt, is je strategische lijn. ­Oekraïne kan nooit tot de Europese Unie behoren. Wie het anders voorstelt, maakt de mensen blaasjes wijs en zoekt de confrontatie met Rusland.

»Ik begrijp wel waarom je op die Oekraïense kar springt. Je instrumentaliseert dat conflict, en dat vind ik intelligent, maar ook uiterst gevaarlijk. Want wat is je probleem? Dat het Europa aan een identiteitsgevoel ontbreekt. En ambras met de Russen kan je dan helpen: niks zo handig als een vijand als je een Europese identiteit wil kweken. Je kunt het niet toegeven, maar dat lijkt me de wetmatigheid achter je optreden.»

Verhofstadt «Sorry, maar je dicht me kwaliteiten toe die ik niet heb. Echt, Paul, ik reageer niet anders dan ik destijds in de kwestie-Rwanda heb gedaan. Ik zag daar dingen die niet konden en ik kwam in opstand. Als ik zie dat er iets niet klopt, wil ik dat uitspitten. En in dit geval heb ik geen probleem met de Russen, maar met Poetin, 100 procent een autocraat die zijn land lam legt. Hoe is het mogelijk, Paul, dat jij zo’n autocraat zou laten begaan?»

Goossens «En wat voor betekenis heeft het dan dat jij alle autocraten in de hele wereld wilt uitschakelen?»

Verhofstadt «Sorry, niet van de hele wereld. Ik beschouw Rusland als een deel van Europa. En de Russen maken deel uit van de Raad van Europa, ze hebben onderschreven dat ze zich als een democratie zullen gedragen. Kun jij je er dan bij neerleggen dat de hele oppositie daar niet aan bod kan komen, dat verkiezingen vervalst worden? Anders had Aleksej Navalny de verkiezingen in Moskou misschien gewonnen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234