null Beeld

Paul Huybrechts, voorzitter van de beleggersclubs en de man van Frieda Van Wijck

Paul Huybrechts (62) haalt de laatste maanden geregeld het nieuws als voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) - de meeste leden van die vzw hebben veel geld verloren aan hun Fortisaandelen. Maar Paul Huybrechts is óók de man achter Frieda Van Wijck. Zou het daaraan liggen dat hij zichzelf tijdens ons gesprek een paar keer uitdrukkelijk 'een gelukkig mens' noemt?

Jan Lippens

Als aimabele gastheer heeft hij voor koffie gezorgd. 'Frieda had gezegd dat ik ook moest opruimen, maar dat is er net niet van gekomen,' zegt hij verontschuldigend. Kranten, boeken, dvd's slingeren op tafels, stoelen en kasten. We vergeven het hem, want Huybrechts heeft het druk. De telefoon rinkelt voortdurend, en constant klinkt de 'ping' van binnenkomende mails. En morgen moet het manuscript van zijn boek over Hugo Schiltz naar de uitgever. Het leven zoals het is: huisman!

Het volledige interview leest u vanaf dinsdag 10 maart 2009 in Humo 3575.

Enkele quotes van Paul Huybrechts

«Wereldwijd hebben de banken zich jarenlang gedragen als een cafébaas die pinten Guinness verkoopt die voor driekwart gevuld zijn met schuim. Die rommelkredieten - onder andere - waren het schuim. Al dat schuim moet eerst weg voor we weer bier in ons glas krijgen. De tapkraan zal nog een tijdje moeten lopen voor de pint weer tot de rand gevuld is.»

«Alles draait rond vertrouwen. Wat is de beurs tenslotte? Economie maal vertrouwen. De pogingen om dat vertrouwen op te krikken zijn lovenswaardig, maar het moet wel geloofwaardig blijven. En zeggen dat in 2010 het ergste voorbij zal zijn is niet geloofwaardig, vrees ik: de werkloosheid zal blijven stijgen, de overheidsschuld ook, volgend jaar krijgen we de eerste problemen met de vergrijzing...»

«De exorbitante salarissen en bonussen van toplui moet je aanpakken. Fraudeurs en oplichters zoals Bernard Madoff moet je zwaar straffen. En ook de hele Fortistop moet je ernstig in vraag stellen. HSBC, de grootste bank van Europa én de best geleide bank ter wereld, begon al in januari 2007 massaal rommelkredieten uit de VS af te schrijven. Dat was een teken dat er wereldwijd zwaar onweer op komst was. De top van Fortis kan toch niet volhouden dat zij dat niet hebben gezien? Maar nee: Fortis heeft in maart en augustus van dat jaar die onmogelijke deal met ABN-Amro doorgedrukt.»

«Enkele media scharen zich nu weer totaal kritiekloos achter minister van Financiën Didier Reynders. Die mocht in een interview de aandeelhouders van Fortis bijna voor analfabeten uitschelden, zonder één kritische tegenvraag. Ik begrijp dat niet. De pers is soms te gezagsgetrouw in het Fortisdossier. Dat is niet de rol van de vierde macht.»

«Als Christian Van Thillo 100 miljoen euro betaalt voor de Nederlandse PCM-kranten, kan dat mislopen en riskeert hij zijn 100 miljoen kwijt te spelen. Ik verwacht niet dat dat zal gebeuren, want hij is een uitstekend bedrijfsleider, maar het risico bestaat. Alleen: als Van Thillo op veilig speelt en zijn 100 miljoen euro in zijn zak houdt, kan het zijn dat er verschillende kranten en een hoop banen verdwijnen. 't Is maar goed dat mensen risico's nemen.»

«Ik ben allergisch voor mensen en partijen die denken dat de perfecte samenleving, hún perfecte samenleving, haalbaar is. Daarom wantrouw ik ook experts die nu met dé oplossing voor de crisis uitpakken. Als er zo eentje opduikt, wil ik liefst een zo luid mogelijke tegenstem horen. Die reflex heb ik wel aan m'n Amada-jaren overgehouden.»

«Ik ben trots op Frieda en op wat ze doet. We zijn al heel lang samen en we schieten uitstekend met mekaar op. Ik vind het veeleer hinderlijk om zelf BV te worden. Ik voel me gelukkig in de anonimiteit, maar ik kan als VFB-voorzitter toch niet afhaken in het publieke debat? Net nu moeten we meer dan ooit pleiten voor dúrven investeren en beleggen in risicokapitaal, want anders redden we het niet. Dat is de respectabele missie van onze vereniging.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234