null Beeld

Paul Verhaeghe in 'Alleen Elvis blijft bestaan': 'Het gelijk van Griet Op de Beeck'

Thomas Vanderveken is alweer aan zijn zesde gast toe in ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ – nog twee en hij kan zijn zaterdagavonden weer gewoon in de kroeg doorbrengen, zoals iedereen. Deze keer mag psychoanalyticus Paul Verhaeghe zijn keur aan fijne fragmenten komen toelichten.

Hanne Van Tendeloo

Paul Verhaeghe «Ze hadden me een paar jaar geleden al gevraagd. Toen heb ik vriendelijk bedankt. Ik kende het programma niet – dat had niets te maken met de kwaliteit ervan, maar alles met het feit dat ik weinig televisie kijk. Het leek vooral over de persoon te gaan en dat vond ik geen goed idee: ik kom niet zo graag naar buiten met mijn privéleven. Deze keer werd ik gecontacteerd door Annick Ruyts, met wie ik nog heb samengewerkt voor het programma ‘Te gek’. Zij verzekerde me dat het niet zo persoonlijk hoeft te zijn: het kan ook over je werk gaan.»

HUMO U wilt met uw fragmenten eerder doceren dan een inkijk te geven in wie u bent?

Verhaeghe (lacht) «Doceren zou ik het niet noemen. Maar ik heb wel een paar fragmenten gekozen die een aantal van mijn ideeën illustreren over de recente maatschappelijke evoluties en de effecten daarvan op wie wij zijn. Op de één of andere manier zegt die keuze natuurlijk ook iets over mij.»

HUMO Dan moet u even toelichten waarom u koos voor een fragment van een wetenschappelijk experiment met aapjes.

Verhaeghe «Het is een experiment van de Nederlandse bioloog-etholoog Frans de Waal. Hij bestudeerde als één van de eersten emoties bij dieren, én toonde aan dat onze moraal biologische gronden heeft. Met het experiment dat ik laat zien, demonstreerde hij hoe primaten instinctief uiterst negatief reageren als ze voor een taak verschillend worden beloond. De ene aap krijgt komkommer, de tweede druiven – die vinden apen veel lekkerder – en die ongelijke behandeling maakt de eerste aap furieus. Die bevinding is heel belangrijk. Over moraal kun je discussiëren, maar als je ziet dat er een biologische grond voor is, dan houdt alle discussie op. Als je dan bedenkt hoe onze maatschappij de ongelijkheid alleen maar doet toenemen, dan weet je hoe gevaarlijk die situatie is. Mij zou het niet verwonderen als De Waal daar nog ooit de Nobelprijs voor in ontvangst mag nemen.»

HUMO Hét tv-fragment van de voorbije week was de passage van schrijfster Griet Op de Beeck in ‘De wereld draait door’, waar ze het had over het misbruik door haar vader in haar kindertijd. Daar is heel wat heisa over ontstaan: kun je dat soort kinderlijke herinneringen op latere leeftijd wel helemaal vertrouwen?

Verhaeghe «Ik heb het bewuste fragment niet gezien, maar de impact van trauma’s en de manier waarop die verwerkt worden, ken ik natuurlijk goed. Als u me vraagt of het kan dat Griet Op de Beeck geen exacte herinneringen heeft aan een gebeurtenis uit haar kindertijd, ook al zijn die dingen echt gebeurd, dan is mijn antwoord heel duidelijk: ja.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234