null Beeld

'Peaky Blinders': Vlaming Tim Mielants over het regisseren van het derde seizoen

Echte liefhebbers van all things British hebben de uitstekende serie ‘Peaky Blinders’ natuurlijk al lang via de BBC of Netflix ontdekt. Mocht u de beste gangsterreeks van de laatste jaren nog niet gecheckt hebben, dan is het nu het ideale moment om daar verandering in te brengen. Vanaf vanavond zendt Sundance het eerste seizoen, uit 2013, nog eens uit.

mke

'Ik mocht wereld­sterren regisseren' Tim Mielants (rechts) in actie naast Cillian Murphy

Of u kunt de eerste twee jaargangen in één hap verorberen via Netflix, al zou dat een beetje zonde zijn: ‘Peaky Blinders’ verdient het, met zijn visuele allure, zijn topcast (onder wie Cillian Murphy en Tom Hardy) en zijn hyperstrakke spanningsbogen, om in kleine beetjes gesavoureerd te worden. Wij belden alvast even met de regisseur van het derde seizoen, dat net op de BBC is afgelopen, en die spreekt toch wel niet gewoon Vlaams, zeker?

HUMO Dag Tim Mielants! Hoe komt een Vlaming in godsnaam in de regiestoel van zo’n prestigieuze reeks terecht?

Tim Mielants «In de eerste plaats dankzij een flinke portie geluk (lacht). Ik heb het eerste seizoen van ‘Cordon’ geregisseerd, en dat sprong internationaal in het oog. Daarna heb ik het tweede seizoen van ‘The Tunnel’ gedraaid, en toen werd ik gebeld door de makers van ‘Peaky Blinders’ – ze zochten een regisseur voor het derde seizoen. Voor dat gesprek heb ik mijn stoutste schoenen aangetrokken: ik vond dat een derde seizoen een stuk volwassener mocht zijn, iets existentieels, en dat het minder moest leunen op vorm en stijl. Dat klinkt enorm pretentieus, als ik het nu zo hoor (lacht), maar daar kwam het wel op neer.»

HUMO Stond je de eerste dag niet met sponzen benen op de set?

Mielants «Natuurlijk! Ik mocht meteen wereldsterren als Paul Anderson, Cillian Murphy en Tom Hardy regisseren. Vooral over die laatste had ik al negatieve verhalen gehoord van collega-regisseurs. Dus heb ik voor de zekerheid eens naar Michaël R. Roskam gebeld, die ’m in ‘The Drop’ had geregisseerd: ‘Zeg, Michaël, is het waar dat Hardy al eens op de regisseur slaat?’ Waarop hij: ‘Dat klopt inderdaad.’ (lacht) Maar bij mij heeft hij zich gelukkig gedragen.»

HUMO Staat ook tussen die steracteurs te pronken: onze eigenste Jan Bijvoet.

Mielants «Ja, normaal had Ralph Fiennes die rol moeten spelen, maar die viel uit. Dus heb ik zelf Jan voorgesteld – hij is zo’n beetje mijn fetisjacteur.»

HUMO ‘Peaky Blinders’ staat bekend om zijn exquise soundtrack, met muziek van onder meer Nick Cave en Tom Waits. Dit seizoen komt daar de recent overleden David Bowie bij.

Mielants «Ja, blijkbaar was Bowie een megafan van de reeks. Eind vorig jaar heeft hij er bij de makers op aangedrongen dat we zeker songs van zijn laatste cd moesten gebruiken – wat we natuurlijk moeilijk konden weigeren. Ondertussen heeft ook Radiohead laten weten dat we hun muziek mogen gebruiken. En Bob Dylan zei dat we altijd zijn nummers mochten bezigen – ‘Money is not an issue.’ Leonard Cohen heeft zelfs speciaal muziek geschreven voor dit seizoen. Zot, hè?»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234