null Beeld

Pearl Jam

Pearl Jam staat - ein-de-lijk! - als headliner op Rock Werchter, dus vonden wij het tijd om hun allerbeste songs eens op een rijtje te zetten.

Redactie

Vijftien jaar en acht platen lang slaagde Pearl Jam - sinds het heengaan van Cobain het fundamenteelste dat er van de grunge bewaard is gebleven - er niet één keer in om tot in België te geraken. Twee keer werden ze met veel bombarie aangekondigd, twee keer bleven ze thuis. Vorig jaar in het Sportpaleis was het dan toch eindelijk zo ver: zij die erbij waren, herkennen elkaar tot op heden aan de lichtjes wazige blik in de ogen. De groep verontschuldigde zich tot in den treure voor het lange wachten, maar moet gevoeld hebben dat zelfs dat niet volstond. Minder dan een jaar later staat Pearl Jam - ein-de-lijk! - als headliner op Rock Werchter, en vonden wij het tijd om hun allerbeste songs eens op een rijtje te zetten.

'Ten om te zien: het beste van Pearl Jam'

Geen In Hiding' in deze Pod-selectie. Ook geen Better Man', Rearviewmirror', Daughter', Last Exit', Indifference', In My Tree', Go', Sad' of State of Love and Trust'. Wij hebben ons dit keer beperkt tot het even strenge als ronde getal van tien songs. Maar zij zijn begonnen!Do the Evolution'

null Beeld
null Beeld


'I'm ahead, I'm a man / I'm the first mammal to wear pants'. Driekwartpants, godbetert. 'Admire my clones!', brult Eddie Vedder: alsof wij ernaast zouden kunnen kijken, Ed.

Corduroy'

De kwaadste lap Pearl Jam op Vitalogy' ('94), wellicht hun venijnigste plaat. Een song zónder open einde: 'I thought you were a friend, but I guess I, I guess I hate you'. Neem het niet persoonlijk.

Given to Fly'

Het oudere broertje van Even Flow'. Als bij het losbreken van het refrein het kippenvel u niet per strekkende meter op de rug staat, gelieve u dan te melden bij de huidspecialist in de EHBO-tent.

Black'

Waar blijven die songs uit Ten', hoorden we u denken. Nummer één: Black', vorig jaar in Antwerpen het hoogtepunt van de eerste bisronde.

Even Flow'

Persoonlijke favoriet op Ten'. Donder en bliksem bij heldere hemel, met Vedders meest Vedderse open einde: 'Woo... uh huh... yeah, yeah, mommy, mommy... '

Jeremy'


'Jeremy spoke in class today', maar zijn spreekbeurt ging niet over paardrijden of tennislessen. Beste song aller tijden over pesterijen en een ongelukkige jeugd? Your votes, please.

Love Boat Captain'


'First comes love, then comes pain / Let the games begin'. Een All You Need Is Love' voor moeilijkere tijden.

Elderly Woman behind the Counter in a Small Town'

Het mooiste korte verhaal dat Vedder ooit schreef. De soundtrack is ook lang niet slecht.

Alive'

Over papa die bij nader inzien papa niet blijkt te zijn. Eigenlijk helemaal niet onze favoriete song, maar als we vijfhonderd lezersbrieven kunnen vermijden, dan zetten we het graag in ons lijstje.

Save You'

Ed heeft altijd graag fuck geroepen, maar drie fucks in één refrein blijft een persoonlijk record. Samen met Love Boat Captain' de enige song uit deze lijst die vorig jaar in het fuckin' Sportpaleis op fuckin' schandalige wijze over het hoofd werd gezien. Laten we hopen dat ze het in fuckin' Werchter wel spelen. Tot uw fuckin' dienst!

(jub)


Pearl Jam, vrijdag 29/6 op de Main Stage van Rock Werchter.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234