null Beeld

'Peking Express' komt terug: herinneringen van Roos Van Acker

Na de opgemerkte terugkeer van ‘Temptation Island’ en ‘De mol’ gaat binnenkort ook de trein van het legendarische ‘Peking Express’ weer aan het denderen. Aan het concept – zo snel mogelijk naar een exotische bestemming liften – is er weinig gesleuteld. Het nieuwe ‘Peking Express’ krijgt voortaan onderdak bij Q2 – vanaf september de nieuwe naam van 2BE – en dus niet bij VIER.

'Kakken op de Mongoolse hoogvlakte'

HUMO Vanwaar die verhuizing?

Stefaan Soetewey (productiehuis 100.000Volts) «Bij VIER hebben ze al een groot avontuurlijk programma: ‘De mol’. Voor ‘Peking Express’ lagen er niet meteen plannen op tafel, waardoor het voor ons mogelijk was om het op een andere zender te brengen. Want we wisten dat ook andere tv-spelers van plan waren om de avontuurlijke reality-tv à la ‘Expeditie Robinson’ en ‘Peking Express’ nieuw leven in te blazen. ‘Peking Express’ is bovendien het gedroomde programma om Q2 te lanceren. Die zender zal zich specifiek op jonge koppels richten – een publiek dat graag avontuurlijke reizen maakt en nieuwe culturen ontdekt.»

Zowel bij Medialaan als bij 100.000Volts houden ze de lippen stijf op elkaar als we naar de presentator van die nieuwe ‘Peking Express’ vragen. Dan maar even polsen bij de oude, Roos Van Acker.

null Beeld

'Misschien zou het wel leuk zijn dat een oudere dame als ik weer opgevist wordt.'

HUMO Werd je niet een beetje nostalgisch bij het nieuws dat ‘Peking Express’ zal terugkeren?

Roos Van Acker «Ja, al denk ik sowieso nog vaak terug aan dat programma. Daar heb ik het vak geleerd, hè. Misschien maak ik het de laatste tijd ook wat romantischer dan het effectief was. We hebben serieus afgezien! Maar ik heb in die vijf jaar via mijn job de hele wereld kunnen zien, zij het in een versneld tempo. Ik heb thuis een wereldkaart op mijn toilet hangen en als ik zie welke prachtige plaatsen ik allemaal heb bezocht dankzij ‘Peking Express’... Vaak zo puur en ongerept! (Wordt inderdaad nostalgisch) Misschien was dat wel de allermooiste periode in mijn leven.»

HUMO Welke herinnering steekt er na al die jaren met kop en schouders boven uit?

Van Acker «Dat moet Tibet zijn, tijdens het derde seizoen. Dat derde ‘Peking Express’-jaar was sowieso het mooiste: we hebben toen ook Cambodja, Vietnam en China aangedaan. Maar Tibet: oooh! Het was daar superkoud – we vonden nérgens warm water – maar die besneeuwde bergen waren zo sprookjesachtig mooi. (Op dreef) Ook in het allereerste seizoen zat een moment dat ik nooit zal vergeten. We sliepen toen op de weidse hoogvlakte van Mongolië, maar ik werd al om vijf uur ’s ochtends wakker omdat, euh, de natuur riep. Op die vlakte stond echter geen enkel boompje, alleen maar van die struikjes van hooguit 15 centimeter. Omdat de andere crewleden toch sliepen, ben ik dan maar midden op die vlakte neergehurkt. Nét toen ik aan het, euh, kakken was, kwam er een prachtige kudde wilde paarden voorbijgerend. Toen dacht ik toch bij mezelf: zie me hier godverdomme zitten!»

HUMO Nu doe je het inderdaad héél idyllisch klinken.

Van Acker «Terwijl het dus ook afzien was – en heel intens: je bent twee maanden van huis weg en jakkert voortdurend van de ene plaats naar de andere. Soms reden we 800 kilometer op een dag en was er zelfs geen tijd om een fatsoenlijke slaapplaats te vinden. En slapen in zo’n televisiebusje, dat is toch niet alles. In Zuid-Amerika ben ik ook eens zwaar ziek geworden, een lot waaraan bijna niemand van de crew ontkwam. Schijterij, niet te geloven! Dan was het: de winnende kandidaten snel hun amulet overhandigen voor de camera, vooral proberen te glimlachen en nadien weer vliegensvlug achter een boom verdwijnen om je ding te doen (lacht).»

HUMO Kriebelt het niettemin niet om opnieuw op de ‘Peking Express’-trein te springen?

Van Acker «Ik zou wel willen meewerken achter de schermen, om van de nieuwe reeks een succes te helpen maken. Ik heb per slot van rekening toch vijf succesvolle seizoenen achter de rug. Dus ja, het kriebelt absoluut. Maar achter de schermen dan, hè.»

HUMO Dus niet vóór de camera, als presentatrice?

Van Acker «Nee, jong.»

HUMO Ik vind: als Gert Verhulst weer overal mag presenteren, mag jij ook opnieuw ‘Peking Express’ voor je rekening nemen.

Van Acker «Dat streelt mijn ego wel een beetje. Maar ik denk dat de figuren die nu naar het scherm terugkeren vooral mannen zijn. Misschien zou het wel leuk zijn dat een oudere dame als ik ook weer opgevist wordt (schiet in de lach). Maar eigenlijk heb ik die tijd gehad, jong. Nu zou ik willen helpen om iemand anders in die rol te doen schitteren.»

HUMO Ondertussen ben jij teruggekeerd naar je oude liefde, de radio.

Van Acker «Ja, in het weekend presenteer ik elke ochtend op Studio Brussel, en dat blijf ik nog wel een tijdje doen. Daarnaast geef ik les op de hogeschool Thomas More (in Mechelen, red.). Ik geef er het vak copywriting, en vanaf volgend jaar komt daar ook de opleiding voor woordvoerder bij, in het tweede jaar communicatiemanagement.»

HUMO Bevalt de rol van leerkracht je?

Van Acker «O ja. In het begin was ik een beetje zenuwachtig, omdat het iets helemaal anders was. Maar ik vind het fijn om mijn kennis door te geven. Je voelt de ogen van al die studenten wel op je rusten, maar het is toch anders dan toen ik op televisie kwam. Het voelt vrijer aan. Het helpt natuurlijk dat mijn studenten goed opletten: ze hebben bewust voor die studierichting gekozen en houden er doorgaans braafjes hun aandacht bij.»

HUMO Zijn ze soms niet onder de indruk? Dé Roos Van Acker als lerares?

Van Acker «Och, sommigen kennen me zelfs niet meer, zo jong zijn ze. Het gaat snel, hè. In mijn hoofd voel ik me nog altijd even jong als die 18-jarige jongens en meisjes voor me, maar ik ben het jammer genoeg niet meer.»

HUMO Blijft de hamvraag: wanneer zien we je nog eens op tv, Roos?

Van Acker «Van mij mag het nog een keer, hoor. Ik heb dat televisiewerk een tijdje opzijgelegd, maar nu kan het opnieuw. Maar hoe, wat, waar: daar moet ik nog eens goed over nadenken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234