Medisch personeel arriveert bij een testlaboratium in Peking, dat opschaalt vanwege een corona-uitbraak op een markt in de Chinese hoofdstad.   Beeld AFP
Medisch personeel arriveert bij een testlaboratium in Peking, dat opschaalt vanwege een corona-uitbraak op een markt in de Chinese hoofdstad.Beeld AFP

CoronacrisisChina

Peking is ‘in staat van oorlog’ om tweede virusuitbraak te smoren

China zet zich schrap voor een tweede coronagolf na een uitbraak op een markt in Peking. De autoriteiten zijn met man en macht op zoek naar mogelijk besmette bezoekers. Daarbij worden nauwelijks middelen geschuwd.

Eefje Rammeloo

Extreem ernstig, noemt een Chinese ambtenaar de uitbraak van het nieuwe coronavirus op de Xinfadi-markt in het zuidwesten van Peking. Inmiddels zijn meer dan honderd besmettingen gesignaleerd sinds het virus donderdag opdook. Tientallen woongemeenschappen zijn afgesloten en de autoriteiten zijn begonnen aan een race tegen de klok om marktbezoekers op te sporen – in Peking en daarbuiten. Volgens staatskrant Global Times is de stad in een ‘staat van oorlog’.

De markt is de grootste van Azië, verkoopt dagelijks tonnen vlees en vis, en voorziet een groot deel van de hoofdstad van groenten en fruit. De uitbraak op zich is misschien behapbaar, maar de locatie maakt de situatie nogal penibel. De Xinfadi-markt telde 200.000 bezoekers sinds 31 mei. Die mensen kunnen nu overal zijn. Vier besmettingen werden al ontdekt in de provincie Hebei, pal naast Peking, en één geïnfecteerde vrouw nam het vliegtuig naar het centraal gelegen Sichuan. Dat doet denken aan hoe het allemaal in februari begon, op de Huanan-markt in Wuhan.

Amper opgekrabbeld van de klap die het land toen kreeg, zet China zich nu schrap voor een nieuwe uitbraak met de potentie tot rappe verspreiding. Dit keer weten de autoriteiten dat ze de situatie vooral niet moeten onderschatten. Er is meteen hard ingegrepen. Taxidiensten mogen mensen Peking niet meer uitbrengen. Sportzalen zijn gesloten. Peking test inmiddels 90.000 mensen per dag. Verschillende Chinese steden verplichten quarantaine voor reizigers uit het getroffen zuidwestelijke hoekje van Peking. Een aantal busdiensten naar provincies Binnen Mongolië en Shandong is stilgelegd.

Voor alle zekerheid sloot Peking alvast elf markten en 33.000 horecazaken. Nog eens 276 markten werden gedesinfecteerd. De directeur van de Xinfadi-markt en de lokale partijsecretaris zijn ontslagen. Shanghai liet weten 87 markten uit voorzorg te hebben onderzocht. Er werd geen virus gevonden. Medische instellingen zijn opgeroepen hun personeel en materiaal klaar te maken voor grootschalig testen. Shanghai, net als Peking een stad met meer dan 20 miljoen inwoners, kan nu dagelijks 70.000 mensen testen afnemen.

Alle besmettingen zijn te herleiden naar dezelfde markt

‘We zijn er op tijd bij,’ zei Wu Zunyou, hoofdepidemioloog van het Chinese Centrum voor Infectieziekten op de staatstelevisie. Tot nu toe zijn alle besmettingen te herleiden naar de Xinfadi-markt. ‘Wie geïnfecteerd is, laat de komende dagen symptomen zien. Als het aantal meldingen niet veel toeneemt, kunnen we zeggen dat de epidemie gestabiliseerd is.’

Er was al 55 dagen geen coronabesmetting meer in Peking vastgesteld. Hier en daar in het land doken infecties op, maar die waren vrijwel altijd gerelateerd aan Chinezen die terugkwamen uit het buitenland. Deskundigen zoals Wu waarschuwen dat dit mogelijk niet de laatste keer is dat een uitbraak China in de hoogste alarmstand doet schrikken.

Peking heeft de Europese variant

De zalm zit in het verdomhoekje nu het nieuwe coronavirus is ontdekt op een snijplank voor de vis in een kraam op de Xinfadi-markt. Vissen kunnen het coronavirus niet bij zich dragen dus is het waarschijnlijker dat het virus via besmet vlees, of een geïnfecteerde bezoeker of verkoper op de markt, op de snijplank is beland.

Chinese autoriteiten onderzochten het virus dat in Peking rondwaart, en kwamen erachter dat het niet om hetzelfde virus gaat als dat in Wuhan. Het zou om een Europese variant gaan. Misschien kwam het virus mee op de verpakking van de vis? In een reactie noemt de WHO dat één van de hypotheses die onderzoek verdient. Chinese zalm komt meestal uit landen als Denemarken, Noorwegen en Australië. Volgens Bloomberg is de Chinese zalmmarkt zo’n 700 miljoen dollar waard. Inmiddels hebben sommige supermarkten zalm uit hun vriezers gehaald.

(Trouw)

Hoe ziet u de coronacrisis verder evolueren? Bent u bevreesd voor een tweede golf of hebt u uw oude leven al helemaal hervat? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234