Perfume: The Story of A Murderer

U wilt graag 's een film ruiken? Uw lsd-boer weet ongetwijfeld raad, maar voor wie het graag goedkoper en minder gay heeft, is er vanavond op Canvas de Vlaamse televisiepremière van 'Perfume: The Story of a Murderer'.

De verfilming van de millionseller 'Het parfum' van Patrick Süskind doet het verhaal van Jean-Baptiste Grenouille, een schlemielige Parijzenaar uit de 18de eeuw die zijn grote gave vindt: hij is behept met een hypergevoelige snufferd waarmee hij élke geur op kilometers afstand kan thuisbrengen. Idyllisch, charmant, poezelig, jaja, maar er komen wel slachtpartijen van.

Want in zijn queeste naar de ultieme odeur ontpopt Grenouille zich als een seriemoordenaar. Ridley Scott en Stanley Kubrick bedankten voor de regisseursstoel; Tom Tykwer ('Lola rennt') nam de handschoen wel op en pleurde de destijds geheel onbekende Ben Whishaw in de hoofdrol - in een bijrol herkent u ook nog Dustin Hoffman. Maar wat we vooral willen weten: hoe speel je dat klaar, een film doen rieken?

Tom Tykwer «Kijk, Süskind gebruikt een taal om geuren tot leven te brengen - die van de literatuur. Ik doe eigenlijk gewoon hetzelfde, maar dan met een andere taal: die van de film.

»Ik beschouw die geuren trouwens niet als de essentie van het verhaal. Die poëtische, grappige en tegelijk heel donkere historie, daar draait het om.»


- Ben, jij bent dieren gaan bestuderen ter voorbereiding van je rol als Grenouille. Qué?

Ben Whishaw «Omdat dieren, veel meer dan mensen, op een instinctieve wijze op geuren reageren. Ik was begonnen met het observeren van tijgers en katachtigen, maar Tom suggereerde me de lori. Da's een soort halfaap, en die verplaatst zich heel traag en gracieus. Ik heb die observaties vooral gebruikt in de moordscènes. Wanneer Grenouille iemand doodt, ziet dat er helemaal niet brutaal of schokkend uit: 't gebeurt kort en elegant.»


- Tragische figuur, die Grenouille: een loner die je nauwelijks hoort praten.

Whishaw «Eenzaamheid is zijn wezenskenmerk. Wat me aanvankelijk flink wat zorgen baarde, trouwens: mijn personage zégt nauwelijks wat. Tot ik besefte dat ik op andere dingen moest focussen: zijn houding, zijn manier van lopen, de blik in zijn ogen.»


- Hoe komt het dat kijkers Grenouille niet weerzinwekkend vinden? Hij is per slot van rekening een seriemoordenaar.

Whishaw «Omdat hij geen plezier schept in het doden. Daarin verschilt hij van andere seriemoordenaars uit de filmgeschiedenis. Hij vindt het niet opwindend. 't Is voor hem puur instinctief: hij móét het doen, en hij doet het.»

Tykwer «Grenouille wordt gedreven door een hang naar erkenning, en da's universeel: iederéén wil de liefde van anderen voelen. Daardoor ben je als kijker bereid hem tot het eind te volgen. Ook al doet hij de vreselijkste dingen.»

Perfume: The Story of a MurdererOfficial Trailer

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234