null Beeld

Persconferentie van Pukkelpop: laatste stand van zaken

Vanmorgen omstreeks tien uur hebben organisator Chokri Mahassine, de Hasseltse burgemeester Hilde Claes en vertegenwoordigers van de hulpdiensten een laatste stand van zaken meegegeven.

Redactie

De persmededeling van Pukkelpop:

Op de persconferentie vanochtend in de VIP-ruimte van Pukkelpop gaf de burgemeester Hilde Claes de pers een laatste stand van zaken mee in verband met de slachtoffers. Vijf dodelijke slachtoffers, tien zwaar gewonden. In het totaal waren er 140 gewonden. De dodelijke slachtoffers waren allemaal van Belgische nationaliteit. Hun leeftijd is heel divers van 15 tot 59. Onder de gewonden bevonden zich zes Nederlanders. De anderen waren allemaal Belgen.

Vervolgens gaf de brandweercommandant Bert Swijsen uitleg over het nood- en interventieplan. Binnen het half uur waren alle slachtoffers opgevangen. De nooduitgangen waren binnen de drie minuten open. Via de servicewegen konden de mensen snel naar buiten. Er is op geen enkel moment paniek uitgebarsten op de festivalweide. Er was geen druk naar buiten uit. Er werd niemand vertrappelt. De mensen bleven rustig.

Gisterenavond en vanochtend was er een rondleiding op de camping om de veiligheid van de kampeerders te garanderen. Wie liever niet meer op de camping logeerde werd geëvacueerd. De mensen werden opgevangen aan de Philips Site en de Grenslandhallen. 450 mensen zijn hier op ingegaan. Heel wat kampeerders logeerden ook bij Hasselaren thuis die spontaan een slaapplaats aanboden. Er heerste een grote solidariteit. Een groot aantal kampeerders is naar huis vertrokken. Voor hen waren extra bussen en treinen voorzien.

Deze informatie werd op de camping gecommuniceerd via de lichtkranten. Op regelmatige tijdstippen werd dit ook omgeroepen via de megafoon. De camping wordt vandaag ontruimd. Mensen die vertrokken zijn op de camping zonder hun materiaal mee te nemen hebben nog tot zaterdagmiddag 20 augustus de kans om dit op de camping te komen halen.

Organisator Chokri Mahassine gaf vervolgens verdere uitleg over de reden van het stopzetten van het festival. Aanvankelijk werden alle concerten van donderdag stop gezet. De organisatie vond het belangrijk om dit snel mee te delen en te bekijken of het terrein terug veilig gemaakt kon worden om het festival op vrijdag en zaterdag nog te laten plaatsvinden. Ook vond hij het belangrijk om de rust op het terrein te bewaren. “Er waren op dat moment immers nog tienduizenden jongeren op de weide die de omvang van de ramp niet kenden. Ze waren zich hier totaal niet van bewust. En we wilden een massale paniekreactie naar de uitgang voorkomen. Naarmate er meer informatie binnenstroomde konden wij als organisatie ons er niet meer mee verzoenen om het festival nog verder te laten plaatsvinden. Tegen de vroege ochtend hebben we besloten om Pukkelpop 2011 voor de rest van het weekend stop te zetten uit respect voor de slachtoffers, hun familie en hun vrienden.”

“We willen benadrukken dat wat hier gebeurde heel uitzonderlijk en onvoorspelbaar was. De weersverwachtingen gaven buien weer maar niet deze uitzonderlijke, allesvernietigende storm. Pukkelpop startte als een groot feest met blije, feestende mensen en eindigde in onze grootste nachtmerrie.” (Chokri Mahassine)

Mensen die informatie willen over familieleden of vrienden kunnen nog steeds terecht op het noodnummer 011 280 930. Over verdere praktische informatie houden we je op de hoogte zodra meer info hierover gekend is.

Organisator Chokri Mahassine en burgemeester Hilde Claes

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234