null Beeld

Peter Buwalda - Suzy vindt van niet

De column is een allemansvriend. Laat zich in met om het even wie, schikt zich gewillig naar om het even wat. Laat zich flauwiteiten, egotripperij en onnozelheid welgevallen. Leent zich tot betweterij, ongein en navelstaarderij. Niet bepaald een garantie, kortom, voor een onvergetelijke avond — tenzij men van goeden huize is.

Bart Vanegeren

Peter Buwalda is van uitstekenden huize. Dat bewees hij met zijn debuut ‘Bonita Avenue’, dat 350.000 keer over de toonbank ging, ook in Engeland furore maakt en volgende maand in Amerika verschijnt. Een vuistdik meesterwerk over een exploderende familie, verbeeld in een vuurwerk van taal. Zo debuteren is niet aan de deur van de literatuur komen aankloppen, maar ze met een stormram versplinterend door de achtergevel drukken. Ook in zijn columns haakt Buwalda maar meteen naar de eeuwigheid: geen meninkje over de waan van de dag, geen analyse van de ziel van de premier, geen visie op de momentane stand der geopolitieke dingen. Buwalda serveert doodgemoedereerd taferelen uit eigen huis, tuin en keuken, van vroeger en nu. De bundeling van zijn eerste 52 Volkskrantcolumns heet dan ook gepast ‘Suzy vindt van niet’ (De Bezige Bij) – Suzy is de geliefde, die haar schrijver tegelijk ijl in het hoofd maakt en met beide voeten op de grond houdt.

Behalve Suzy laat Buwalda in zijn columns geregeld andere helden de revue passeren, met name zijn heilige drievuldigheid Philip Roth, Elvis Presley en Ludwig von Beethoven. Ook zet hij zichzelf, als voormalig kluizenaar, graag neer te midden enig schlemielig blunderen. Geestig, zeker, bijwijlen zeer geestig. Maar eigenlijk – zo valt des te meer op voor wie deze columns leest zoals ze niet bedoeld zijn: allemaal na elkaar – doet het er weinig toe waarover Buwalda het heeft. De kracht van zijn stukjes zit niet in de anekdotes; het gaat om de panache en de bravoure waarmee hij zijn taal en verbeeldingskracht tot het uiterste drijft.

Zo verraden de columns meteen ook het geheim van ‘Bonita Avenue’. De columnist snijdt vanzelfsprekend minder diep dan de romancier, maar het sprankelende leesplezier is soortgelijk: Buwalda heeft lak aan de grootste gemene deler, gaat rigoureus tot de bodem, vermeit zichzelf en de lezer met overdrijvingen. Een voorbeeld? Een stukje over het wezen van de literatuur begint als volgt: ‘Ze hebben in het Mandarijn een spreekwoord dat zegt dat je een afgepakt paard best nog snel even in zijn bek mag schijten.’

Peter Buwalda zit op tweederde van de alweer vuistdikke opvolger van ‘Bonita Avenue’. ’t Is net oudjaar: aftellen tot het vuurwerk.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234