null Beeld

Peter de podiumvreter: Kenji Minogue over hun festivalervaringen

Wie het aangenaam vindt om af en toe eens de wind van de waanzin door zijn schedelpan te laten waaien, moet dit weekend beslist naar Kenji Minogue gaan kijken op Les Ardentes. Of: onderstaand interview lezen met Conny Komen zelve, in dit aardse dal beter bekend als Sarah Vandeursen.

vvp

HUMO Welke band is dit jaar absoluut niet te missen?

Sarah Vandeursen «Ik ben niet goed op de hoogte omdat ik puur vrijwillig niet meer naar festivals ga: ik heb het een beetje gehad, eerlijk gezegd. Die tijd is gepasseerd. Maar dat is niet zo’n goeie start voor dit interview, zeker? Ach ja, we moeten niet met z’n allen doen alsof die festivals het einde van de wereld zijn, hè.»

HUMO Wat is je meest waanzinnige festivalervaring?

Vandeursen «Als Kenji moet dat de eerste keer Pukkelpop zijn, in 2012. We moesten drie dagen op rij spelen en we hebben toen nog speciaal extra nummers moeten schrijven, omdat we er nog maar drie hadden. Op de climax van de laatste dag stond ons kleine pleintje helemaal vol met lachende gezichten. Toen zijn Emilie (De Roo, ofte Fanny Willen, red.) en ik elkaar bijna huilend in de armen gevlogen.»

HUMO Wat is de goorste festivalhap die je ooit hebt gegeten?

Vandeursen «We zaten eens backstage in een garage waar één heel ranzige microgolf stond. Daarin waren ze spaghetti aan het opwarmen die eruitzag als reclamespaghetti: een rode brij zonder identificeerbare groenten of vlees. Ik heb daar zelfs niet van geproefd, zo vies. Maar dat is een beetje een anticlimax, zeker?»

HUMO Over anticlimaxen gesproken: heb je ooit seks gehad op een festival?

Vandeursen «Nee, vooral heel veel gemuild. Als Kenji was het wel ooit bijna prijs. Op een klein festivalletje waren er drie mannen die zich geroepen voelden om tegelijkertijd cunnilingus op Conny Komen te performen. Ik was effectief met hen naar de backstage gegaan voor een kennismakingsgesprek en ik lag zelfs al in de zetel, maar ik heb het uiteindelijk afgebroken: ze wilden het iets te graag en hun kop stond me niet aan. Spijtig, hè?»

HUMO Een gemiste kans.

Vandeursen «Ja, vooral omdat ze met z’n drieën waren en ik wel benieuwd was naar hoe ze dat technisch precies gingen klaarspelen. En ik had er zin in, hoor. Maar nee, ik vind groupies kennelijk een afknapper: mannen die staan te springen om van alles te doen met u? Laat het uit.»

HUMO Heb je bijzondere backstagerituelen?

Vandeursen «Jazeker, ik trek me terug met Emilie en dan kijken we elkaar in de ogen terwijl we een tiental keer – in crescendo – ‘Boem paukeslag’ van Paul van Ostaijen scanderen. Als dat goed aanvoelt, dan gaan we over tot het bespreken van de economische situatie in een willekeurig land: nadat we daar een twintigtal minuten over zijn doorgegaan, zijn we helemaal opgefokt voor het concert.»

HUMO Wat staat er naast bier, chips en frisdrank nog op jullie rider?

Vandeursen «Win for Life-biljetten en een lijst van alle vrijgezelle mannelijke medewerkers van het festival, mét naam, leeftijd en foto. Die krijgen we evenwel bijzonder weinig.»

HUMO Wat is er strikt verboden in jullie tourbus?

Vandeursen «Lachen. Dat laten we niet meer dan twee keer per uur toe in de heenrit. En ook: reggaenummers.»

HUMO Zonder welke drie items trek je nooit naar een festival?

Vandeursen «Een staafmixer, een zak gyproc – je weet nooit wanneer je aan verbouwingen moet beginnen – en het verzameld werk van Guido Gezelle

HUMO Hoe ziet jouw ideale festivalaffiche eruit? Je mag vijf namen kiezen, dood of levend.

Vandeursen «David Bowie zeker. Serge Gainsbourg ook, al geloof ik – zonder dat ik daarover wil uitweiden – dat hij nog leeft. The Knife ten tijde van ‘Silent Shout’. Het heerlijk arrogante muziekgenie Gonzales. En dan om af te sluiten nog iets heel triestigs… Doe maar Sufjan Stevens. Allemaal hand in hand huilen we tot we over de grond kronkelen en verdrinken in onze verzamelde tranen. Heerlijk!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234