null Beeld

Peter De Roover (N-VA), de kroonprins van Bart De Wever: 'Je moet iemand wel erg haten om hem het voorzitterschap van de N-VA toe te wensen'

Dat het nieuwe Vlaamse regeerakkoord 17 op 20 krijgt van Voka, maar slechts een onvoldoende van de Vlaamse Volksbeweging, vindt Peter De Roover – nochtans erevoorzitter van de VVB, kersvers kamerlid voor de N–VA en nu al genoemd als opvolger van Bart De Wever – niet zo’n probleem.

Tom Pardoen

Dat hield De Roover graag vol tijdens een lang gesprek over de onderhandelingen, die via een nachtelijke coup de théâtre van heb-ik-jou-daar uitmondden in een zogeheten Zweedse coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD. Na passages over de populariteit van de koning, de Rode Duivels, de ondraaglijke lichtheid van politieke retoriek, kwam het gesprek als vanzelf bij de partij waar hij in januari toetrad.

HUMO U kwam aan na Annick De Ridder, Lorin Parys en Johan Van Overtveldt. Welke ideologische affiniteit hebt u met die drie mensen?

De Roover «Dat zijn toch drie leden van de N-VA?»

HUMO Dat is een feitelijke affiniteit.

De Roover «Ik kan me voorstellen dat ze iets voelen voor ons programma?»

HUMO Die drie mensen hebben een uitgesproken sociaal-economisch, rechts-liberaal profiel. U bent een klassieke taalflamingant. Samengevat: de befaamde spreidstand van de N-VA.

De Roover «Mja, ik zal niet zo snel het etiket ‘liberaal’ op de N-VA kleven.»

HUMO En op die drie mensen?

De Roover «Wij zijn een vrijemarktpartij. Ik ben een aanhanger van de vrije markt. En van ondernemende mensen – ik maak bewust het onderscheid met ondernemers.

»Kijk, als je goed bent voor 32 procent van de stemmen en de ambitie hebt om een brede volkspartij te worden, omvat je een breder segment van de samenleving dan wanneer je 5 procent van de kiezers bereikt. In dat laatste geval is het gemakkelijker om alleen kopietjes en kloontjes rond je te verzamelen. Maar geloof me vrij: er lopen geen twee stromen door de partij, wij zijn een wirwar van stromingen.»

HUMO De VVB, waar u tot voor kort de plak zwaaide, heeft ontgoocheld gereageerd op het Vlaamse regeerakkoord: ‘Bitter weinig Vlaams.’

De Roover «Een logische reactie. Daar dienen zij voor: de boel op scherp houden. Hebben ze gelijk? Nee. Enfin: wat is de maatstaf? Als wij als politieke partij hun maatstaf gebruiken, zitten we eeuwig in de oppositie.»

HUMO De ontgoocheling van de VVB en de 17 op 20 van VOKA: dat vat de ongemakkelijke spreidstand van de N-VA toch keurig samen?

De Roover «Nee. Het bewijst dat VOKA een pragmatischer drukkingsgroep is dan de VVB.»

HUMO U kunt het weten, want u was er tot voor kort de grote baas.

De Roover «Ja, ik ken de tent. Ieder heeft zijn rol te spelen. U weet dat ik bij wijze van metafoor al eens graag naar het kaartspel verwijs: de VVB heeft kaarten om soloslim te spelen, wij niet.»

HUMO Moet de volgende voorzitter – wie weet, wordt u het wel – duidelijker zijn over de ultieme finaliteit van de N-VA, met name: een onafhankelijk Vlaanderen?

De Roover «Politiek is: een breed verhaal brengen en dan zien hoe je in die richting opschuift. De voorkeuren van de Vlaamse kiezer moeten tot uiting komen in het beleid: dat is de kern van de autonomiegedachte.»

HUMO Het verhaal van de N-VA is doorgaans helder en consequent, maar springt nu nogal rekkelijk om met het eerste standpunt uit de eigen beginselverklaring.

De Roover «We hebben een congres gehouden dat volledig aan het confederalisme was gewijd. Dat was toch redelijk duidelijk?»

HUMO Zeer duidelijk, maar hoe rijmt u het met de beginselverklaring van 2001, die nog altijd op de website staat: ‘In haar streven naar een beter bestuur en meer democratie, kiest de N-VA logischerwijs voor een onafhankelijk Vlaanderen.’

De Roover «Kijk, als we het confederalisme zoals het in ons programma staat omschreven kunnen verwezenlijken, dan zijn we een eind opgeschoten en wil ik verder... niet meer aan fetisjisme doen.»

HUMO Dan laat u de eis voor een onafhankelijk Vlaanderen vallen?

De Roover «Ik wil mijn handtekening voor een confederaal model zetten.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234