null Beeld

Peter Doherty

Wij waren enigszins verrast toen bleek dat Peter Doherty - onlangs besliste hij in ware P Diddy-stijl om de r in zijn naam niet langer achterwege te laten - zijn eerste soloplaat klaar heeft. 'Grace/Wastelands' heet-ie, naar een foto van Elvis die helaas niet op de hoes kon omdat de rechten te prijzig waren.

nme

Dankzij de hulp van onder meer Blur-gitarist Graham Coxon, singer-songwriter Dot Allison, zijn collega's van Babyshambles en zijn persoonlijke muze Wolfman (echte naam: Peter Wolfe) moet 'Grace/Wastelands' hét toonbeeld worden van de ommezwaai in zijn imago: van Pete de junk naar Peter de poëet. Dat hoopt althans zijn pr-man.

''Word ik al dértig? Shit!''

En warempel: Doherty daagt precies op tijd op voor onze afspraak. Stiekem is hij er een beetje trots op, lijkt het, wanneer hij in de Parijse hotellobby zelfverzekerd op ons afstapt. Onze shock & horror is compleet wanneer hij voorstelt het interview niet op de afgesproken plek af te nemen - een dichtbijgelegen café - maar op zoek te gaan naar 'een rustigere plek'. Niet veel later zitten we thee te slurpen in de Jardin de Tuileries, terwijl de ex-Libertine nietsvermoedende voorbijgangers de ene na de andere sigaret afluist.

Lees enkele fragmenten uit het interview:

& Kate Moss

- Hoe is Graham Coxon, ex-Blur, zo nauw bij de plaat betrokken geraakt?


Doherty «Stephen Street vond dat ik een klankbord nodig had waar ik mijn ideeën tegenaan kon laten stuiteren, zonder dat ik zélf weer aan het stuiteren zou gaan. Graham vormde het perfecte tegengewicht: hij is erg stabiel.»


- Heb je de blog gelezen die hij na jullie opnames neerpende? Hij noemde jou een 'scumbag magnet' - een magneet voor tuig en schorremorrie.

Doherty «Echt? Volgens mij slaat dat meer op de Primrose Hill-set - Kate Moss, Sadie Frost en die hele rijke kliek - en niet op de druggies en crackheads met wie ik gewoonlijk optrek. Wel stout van hem om ze scumbags te noemen.»


- Mis je je tijd met Kate Moss en co.?

Doherty «Nee, natuurlijk niet. Gebroken gitaren, schrammen en beschuldigingen - meer was het niet. (Onschuldig stemmetje) 'Ik ben een brave meid, echt waar.''»

Pete Doherty zingt 'Crack Love' voor Kate Moss:

- Was '1939 Returning', één van de songs op 'Grace/Wastelands', aanvankelijk niet gepland als een duet met Amy Winehouse?


Doherty «Er bestaat een versie waarop ik samen zing met Amy Winehouse, ja. Die moet ik nog ergens op een telefoon hebben staan. Ze klinkt ongelofelijk. Ze heeft een bizarre manier van melodieën kneden: ze stottert wat, houdt zich in en barst dan los - een beetje zoals Roger Daltrey op 'My Generation'. Eigenlijk maakt ze er een compleet andere song van. Ze was zelfs bereid het nog eens in de studio te komen inzingen, maar Stephen Street vond het niet passen op de plaat. Jammer. Ach, we hadden er waarschijnlijk toch de centen niet voor gehad.»

Een akoestische demo van '1939 returning':

- Hebben jij en Carl Barât nog gesproken sinds zijn laatste band, Dirty Little Things, is gesplit en hij opnieuw een vrij man is?


Doherty «Jawel. We hadden een paar compleet ridicule voorstellen gekregen om deze zomer met The Libertines als headliner te spelen, onder meer op Reading. Er waren enorme bedragen mee gemoeid: het ene festival bood 2 miljoen pond, het andere 1 miljoen pond. Ik zei tegen Carl: 'Waarom niet?' Hij vond het goed, op voorwaarde dat we het als vrienden zouden doen, en niet voor het geld. Ik zei: 'Oké, dan doen we het toch gewoon als vrienden!' Vrienden die samen een smak geld verdienen, want ik ben platzak en hij zit er ook niet warmpjes bij. Maar toen zei-ie - en ik zou je dit eigenlijk niet mogen vertellen - dat ik eerst een soortement newagegoeroe moest opzoeken die mijn energieniveaus zou meten om te zien of ik nog altijd 'omgeven ben door duisternis'. Als dat zo was, mocht ik niet in Carls buurt komen. Dan zou ik, zoals vroeger, alle goeie energie uit hem zuigen en hem weer over de rand van de afgrond duwen.»

The Libertines tijdens de opname van 'The Man Who Would Be King' - beelden die gebruikt zullen worden in 'The Road to Albion', een film over de band

undefined

Humo presenteert Polsslag op 02/05. Info: polsslag.be met o.a. Peter Doherty

FrenchDogBlues: Peter DohertyBabyshamblesbonnieandhide.com: The Road to AlbionMySpace: The LibertinesDirty Pretty Things

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234