Peter Goossens: tot op het botje

Aan zijn linkerhand heeft Peter Goossens een kromme middenvinger. Pees doormidden gesneden toen hij stagiair was in een Parijs toprestaurant. De strenge meester had toen al een keiharde leerschool achter de rug: 'Niet blèten, voortdoen!' Een gesprek over leren en aanleren.


Enkele quotes uit het interview



HUMO Zie jij jezelf als een meester?
Goossens «Zeker niet als een schoolmeester (lacht). Maar in de keuken ben ik wel de kapitein van het schip: de rest moet naar mij luisteren. Niet omdat ik dat vind, maar omdat een keuken alleen dan werkt: met een kapitein die beveelt, en matrozen die uitvoeren.»


Goossens «Wat is kunst? Een mosselpot? Zo hebben wij er geregeld op het vuur staan, hoor (lacht). Pas op: ik vind Marcel Broodthaers geweldig, maar je moet daar ook niet méér van maken dan het is. Een Rothko (Amerikaans abstract schilder, red.) aan de muur, dat is gewoon schoon om naar te kijken. Net zoals een bord dat goed verzorgd is.»

Goossens «Mijn sous-chefs geef ik wel complimenten, en soms bedank ik eens de hele groep, maar voor de rest... Heb jij al eens in mijn keuken gewerkt? Ik heb gewoon de tijd niet om het hele rijtje af te gaan. Als de service gedaan is, ga ik met de klanten praten, of moet ik papierwerk doen, of hangt Humo aan de telefoon voor een interview... Plus: het personeel krijgt elke zaterdagavond twee bakken bier van mij. Als dat geen compliment is!»


HUMO Kan rodekool op je kaart?
Goossens «Jamais! Ik loop weg als ik het nog maar ruik. Koud lust ik het wel, maar als het gegaard wordt, komt er een stof vrij - ik weet niet welke - waar mijn keel van dichtslaat. Ik heb dat met geen enkel ander ingrediënt. Komiek, hè?»


HUMO En dan krijg ik bij het buitengaan geen briefje met het verzoek om nooit meer terug te komen?
Goossens (Lacht) «Heb jij al zo'n briefje te zien gekregen? Ik weet echt niet waar dat verhaal vandaan komt. Eerst waren het zogezegd luidruchtige klanten die zo'n briefje kregen, dan gehandicapten, dan mensen die te weinig wijn hadden gedronken, dan mensen die slecht gekleed waren... Ik was verdorie het eerste sterrenrestaurant in België waar je met een jeansbroek binnen mocht!»


Goossens «Eén keer heeft een chef in mijn maag gestampt, ja. Omdat een saus mislukt was. En draaien om mijn oren heb ik ook gekregen. Niet voortdurend, maar af en toe. Maar dan was het: zwijgen en voortdoen. Hard zijn. Niet beginnen te blèten.»


HUMO Ben jij een winnaar? Een competitiebeest?
Goossens «Het eerste wel, het tweede niet. Ik wil graag mijn doel bereiken, maar het interesseert me niet om beter te zijn dan een ander.»

Bekijk een filmpje

Het volledige interview leest u op dinsdag 25 maart in Humo 3682/13.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234