null Beeld

Peter Lloyd komt op voor mannenrechten

Journalist Peter Lloyd trekt ten strijde tegen de feministen, die volgens hem de samenleving hebben overgenomen. Hij wil aandacht voor mannenrechten en schreef zelfs een survivalgids voor deze achtergestelde mensensoort.

Marco Visscher

'Mannen mag je zonder probleem openlijk haten en discrimineren'

Grotendeels onder de radar groeit een beweging van mannen en vrouwen die begrip willen voor een achtergestelde groep in de samenleving. Ze eisen gelijke kansen en een gelijke behandeling omdat die groep nu al zó lang het slachtoffer is van de privileges van dat ene gender dat het voor het zeggen heeft. Kortom: ze komen op voor de man.

Peter Lloyd sloot zich aan toen hij als journalist in Londen een tijdje op de redactie van een tijdschrift met alleen maar vrouwen werkte. Hij was er dagelijks het voorwerp van spot. Langzaamaan werd hem duidelijk dat die neerbuigende houding ook zichtbaar is in de rest van de maatschappij. Met ‘Stand by Your Manhood’ schreef Lloyd een even ludieke als serieuze ‘overlevingsgids voor de moderne man’.

HUMO U vindt dat mannen worden achtergesteld. Verklaar u nader.

Peter Lloyd «Mannen zijn minder goed opgeleid dan vrouwen. Ze zijn vaker dakloos en werkloos. Ze zijn vaker slachtoffer van geweld. Ze plegen vaker zelfmoord. Bij een echtscheiding zijn mannen vaker de pineut: ze betalen zich de rest van hun leven scheel en verliezen vaker het omgangsrecht. Ze zijn minder gezond en sterven eerder dan vrouwen. Mannen worden harder bestraft dan vrouwen voor dezelfde misdaad. De lijst is eindeloos.»

HUMO Mannen hebben al sinds mensenheugenis de leiding in de economie, de politiek en de samenleving. Hoe valt dat te rijmen?

Lloyd «Er zijn inderdaad meer mannen dan vrouwen aan de top, maar er zijn óók meer mannen dan vrouwen aan de onderkant. We praten altijd over het glazen plafond, maar we moeten ook kijken naar de glazen kelder. En daar zien we dus vooral mannen.

»Bovendien is het onjuist om te denken dat mannen zichzelf niet kunnen benadelen. In iedere samenleving is er een natuurlijke neiging om vrouwen te beschermen. Dat valt evolutionair gezien ook goed te verklaren: vrouwen kregen kinderen en waren daarom kwetsbaar. Vandaag zien we politici die weliswaar zeggen te handelen in naam van het volk, maar in de praktijk dienen hun beleidsplannen veel vaker het belang van vrouwen dan dat van mannen.»

HUMO Maar vrouwen worden toch óók achtergesteld?

Lloyd «Akkoord. Op sommige terreinen worden vrouwen achtergesteld, op andere mannen. In beide gevallen moet je proberen de balans te herstellen. Maar dat is niet wat er gebeurt. Mensen zijn bang om mee te gaan in het verhaal over mannenrechten omdat het niet past in het grote verhaal dat vrouwen zielig en zwak zijn en worden onderdrukt. Wanneer je, zoals ik, aanstipt dat mannen de laatste maatschappelijke groep vormen die je openlijk mag haten, beschimpen en discrimineren, word je meteen weggezet als een vrouwenhater.»

HUMO En dat bent u niet?

Lloyd «Nee. Het is ontzettend goed dat allerlei onrecht is aangekaart, want voor vrouwen was de samenleving lange tijd oneerlijk georganiseerd. Wij, mannen, zijn meer dan bereid geweest om met vrouwen samen te werken aan hun thema’s, en waar er werkelijk sprake is van achterstelling, zullen we dat nog altijd doen. Maar willen vrouwen eigenlijk wel samenwerken met mannen wanneer wíj worden achtergesteld?»

HUMO Dat zal toch wel? Feministen zijn toch voor gelijke rechten?

Lloyd «Laten we alstublieft één misverstand uit de wereld helpen: feminisme gaat níét over gelijkheid. Sterker, gelijkheid is de grootste nachtmerrie van feministen! Telkens wanneer de seksen werkelijk gelijk dreigen te worden behandeld, komen ze in actie. Bijvoorbeeld toen er werd opgeroepen om evenveel vrouwen als mannen in het leger te krijgen. Welnee, riepen de feministen, vrouwen horen niet te vechten en te sterven aan de frontlinie. Maar wacht even: mannen soms wel? Nog altijd heeft geen enkele feministe gezegd dat het oneerlijk is dat vooral mannen in oorlogen vechten en sterven. Intussen willen feministen dat er meer vrouwen zetelen in de directies van grote bedrijven of in de politiek, soms compleet met een oproep om wettelijke quota in te voeren. Maar hebt u ooit gehoord dat er quota moeten komen opdat er evenveel vrouwen als mannen bij de vuilnisophaaldienst of de rioolreiniging zouden werken?»

undefined


De zelfmoordclub

HUMO Duidt uw houding niet vooral op een angst voor de voortgaande emancipatie van de vrouw?

Lloyd «Haha, dat is nogal een opzichtige manier om heel valide zorgen en onbetwiste feiten in twijfel te trekken. De cijfers liegen niet.»

HUMO De cijfers tonen toch ook een kloof in inkomen tussen mannen en vrouwen?

Lloyd «Economen laten keer op keer zien dat die kloof niet bestaat. Het verschil is doorgaans te verklaren uit het feit dat mannen meer uren werken, meer vaardigheden hebben en meer verantwoordelijkheid dragen. Een kloof die intussen wél overduidelijk is, is de onderwijskloof. Op school doen jongens het veel slechter dan meisjes. Dat verschil wordt groter naarmate ze ouder worden. Die trend is al jaren aan de gang, maar er wordt niets aan gedaan. Weet u nog toen het andersom was en de meisjes een achterstand hadden? Toen kwamen er allerlei campagnes en programma’s om het verschil weg te werken. Het enige wat er nu op scholen gebeurt, is dat jongens gedwongen worden om meer zoals meisjes te zijn.»

HUMO Hoe bedoelt u dat?

Lloyd «Typische eigenschappen van jongens worden gemedicaliseerd en de kop ingedrukt. Als kinderen iets te energiek en luidruchtig zijn, moeten ze aan de rilatine, een medicijn tegen ADHD. Maar we hebben het hier over normaal jongensgedrag. Meisjes zijn vandaag de gouden standaard in het onderwijs, dus moeten jongens zich net als zij gedragen. Als jongens het op de speelplaats met elkaar aan de stok krijgen, kunnen ze elkaar niet meer gewoon een duw geven en weer verdergaan met waar ze mee bezig waren. Nee, ze moeten erover praten.»

HUMO Als jongens zouden leren praten, zouden mannen later misschien minder vaak zelfmoord plegen...

Lloyd «Oh my God, wat een onzin. Mannen hebben eeuwenlang uiterst effectief gecommuniceerd en de beschaafde wereld opgebouwd. Het is een belediging om te suggereren dat ze zichzelf niet in zulke groten getale zouden ombrengen als ze wat meer als vrouwen zouden zijn en wat vaker zouden huilen. Het aantal mannen dat zelfmoord pleegt, stijgt al jaren. Onder twintigers en dertigers is zelfmoord de belangrijkste doodsoorzaak. Ik denk dat dat niet in de laatste plaats komt doordat mannen aanvoelen dat de samenleving zich op allerlei manieren tegen hen heeft gekeerd.

»Zo hoor ik veel verhalen van mannen die op het werk te horen hebben gekregen dat ze geen promotie meer zullen maken, omdat er is besloten dat bij promoties de voorkeur uitgaat naar een vrouw. Stel dat vrouwen openlijk zouden horen dat zij geen kans op promotie zouden maken omdat mannen de voorkeur genoten. Dat zou als een groot onrecht worden gezien. En terecht! Maar wanneer de discriminatie óns ten deel valt, mogen we er niets van zeggen en zien feministen dat als een succes? Ik geloof dat steeds meer mensen daar helemaal klaar mee zijn.»

HUMO Valt de onverwacht grote steun voor een openlijke antifeminist als Donald Trump op die manier te verklaren?

Lloyd «Voor een deel wel. Mij lijkt Trump helemaal geen perfecte figuur om president te zijn, maar ik vind het prachtig om te zien dat hij onbevangen is en niet meedoet aan de politieke correctheid van de progressieve, feministische culturele elite. Heel gewone, fatsoenlijke mensen zijn jarenlang besmeurd en gepest omdat ze er andere ideeën op nahouden, of het nu ging over hun ongemak rond immigratie, feminisme of wat dan ook. Ze willen dat dat eindelijk eens stopt. En dat zijn niet alleen mannen, hè. Trump kreeg meer stemmen van blanke vrouwen dan Hillary Clinton

HUMO De mannenrechtenbeweging lijkt soms verwikkeld in een wedstrijdje wie het zieligste slachtoffer is. Herkent u die kritiek?

Lloyd «Zo kan het inderdaad overkomen. Zelf ben ik er niet kapot van als mannenrechtenactivisten die kant opgaan. Ik geloof dat het volstaat om de feiten en statistieken te laten zien: zo blijkt meteen dat dat hele patriarchaat waarover de feministen het nog steeds hebben, een mythe is.»

HUMO Mannen worden van oudsher in verband gebracht met een krachtige persoonlijkheid en autonomie, niet met gejammer en geklaag om rechten af te dwingen.

Lloyd «Ach, misschien zijn mensen het gewoon niet gewend dat wij mannen net zo kunnen klagen als vrouwen. Wat wél mannelijk is, is dat wij met onze beweging een helder doel voor ogen hebben: erkenning en gelijkheid. Dat kun je van de feministen niet zeggen. Zij verschuiven het doel telkens. En dat is logisch: het is voor hen zowel politiek als financieel lucratief dat de genderoorlog voortduurt. Dus beginnen ze weer eens te turven hoeveel dialoog in een Hollywoodfilm afkomstig is van een actrice. Gááp!»

HUMO Vindt u het gek dat de mannenbeweging zo’n kleine club is?

Lloyd «Veel mensen durven mijn perspectief niet te steunen uit angst om als een vrouwenhater te worden gezien. Feministen zijn er erg goed in om mannen publiekelijk af te branden. Op zich is dat interessant: je zou haast gaan denken dat we ergens een punt hebben, nietwaar?»

Peter Lloyd, ‘Stand by Your Manhood’, Biteback Publishing

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234