Peter Van den Begin: 'Noem me gerust de Georges Leekens van het politiekorps'

Zwaanst na ni, hè?’ Om het derde en laatste seizoen van ‘Eigen kweek’ wat jus te geven, zijn de scenaristen op het glansrijke idee gekomen om een aan alle gangbare clichés beantwoordende Aantwaarpse polies in de West-Vlaamse kikkerpoel te werpen. Peter Van den Begin heeft zich bereidwillig laten typecasten voor de rol van commissaris René Vanderlinden, die zoals het een echte Antwerpenaar betaamt al van meet af aan zijn superioriteit tentoonspreidt.

Peter Van Den Begin «Het idee is dat de politie van Heuvelland er een boeltje van aan het maken is, en dat ik uit ’t Stad word overgeheveld om orde op zaken te komen stellen. Uiteraard krijg ik al snel het voltallige korps tegen mij, niet het minst de sympathieke agente Chantal (rol van Maaike Cafmeyer, red.). Vooral dan wanneer ik verordonneer dat het hele korps Algemeen Nederlands dient te spreken – lees: Algemeen Antwerps. Vergelijk mijn personage gerust met Georges Leekens: hij gaat ervan uit dat met zijn komst alleen al het grootste deel van het werk gedaan is (lacht).»

HUMO Je plat Antwerps klinkt levensecht. Ben je opgevoed in het dialect?

Van Den Begin «Ja. Ik ben opgegroeid in Berchem, en mijn ouders spraken thuis sappig Antwerps. Zelf spreek ik thuis eerder een soort tussentaal, maar het Antwerpse dialect zal ik nooit verleren. Ik weet nog hoe moeilijk ik het had toen ik lang geleden aan Studio Herman Teirlinck ging studeren, waar in die tijd nog het vak spraak werd gegeven. Andere tijden, hè? Als een episode van de toenmalige BRT-reeks ‘Made in Vlaanderen’ over de haven van Antwerpen ging, kon je er gif op innemen dat alle dokwerkers zich in afgeborsteld Nederlands onderhielden. Dat slaat als een tang op een varken. Dialect hoort bij het leven, dus moet je het ook op tv kunnen gebruiken.»

HUMO Tijdens de opnames zei je op de regionale zender Focus-WTV dat je maar één West-Vlaams woord kent: verzekerst.

Van Den Begin (lacht) «Ik spreek totaal geen West-Vlaams, en ik begrijp het amper. Het is meerdere keren gebeurd dat ik hele flarden miste als Wim Willaert en Maaike Cafmeyer met elkaar aan het praten waren. Typisch voor West-Vlamingen, om buitenstaanders zo uit te sluiten. Stelletje apsjaars!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234